Whanganui

Whanganui

door Getaway Travel

Aan de oevers van de Whanganui River ligt het aantrekkelijke stadje Wanganui. Het verhaal gaat dat de eerste Maori van Nieuw-Zeeland, Kupe, rond 900 hier heeft gereisd. Zeker is dat vanaf 1100 Maori in dit gebied wonen en profiteerden van de vruchtbare vlaktes van de Whanganui River. Sinds 1830 kwam er een stroom blanke immigranten op.

Historische gebouwen

In Wanganui staan een aantal mooie historische gebouwen en het centrum is niet lang geleden gerestaureerd. Met name aan de Victoria Avenue bij de rivier tussen Taupo Quay en Ridgway Street staan een aantal mooie opgeknapte huizen die je terugvoeren naar de tijden dat Wanganui nog een belangrijke havenplaats was. Er hangen nog gaslantaarns en er staat smeedijzeren straatmeubilair. Deze straat is de belangrijkste winkelstraat van de stad en vindt je er veel galeries, cafés en restaurants.

ZELF NAAR Whanganui?

Bekijk alle 3 reizen naar Whanganui

In Queens Park in het centrum van de stad vind je het Whanganui Regional Museum. Deze staat hier al sinds 1895 en heeft interessante exposities over de geologische, natuurlijke en sociale geschiedenis van de stad en omgeving. Dit museum is een van de beste regionale musea van heel Nieuw-Zeeland en vooral de Maori-tentoonstelling is zeker de moeite waard.

Oorlogskano

Je kunt er naast portretten van Maori-leiders ook wapens en sieraden bewonderen. Hoogtepunt is de 23 meter lange oorlogskano Mato-o-Houroa die uit een enkele totara-boom is gesneden. Hiernaast staat de Sarjeant Art Gallery: een zeer gerenommeerd museum met een aantal van Nieuw-Zeelands beste olieverfschilderijen.

Aan de Market Place liggen de prachtige Moutoa Gardens, de plek waar Wanganui is gesticht. Hier staan een aantal monumenten, mooie oude bomen en bloembedden. Het is een plek van politieke protesten van Maori die het niet eens zijn met de verdeling van het land.

Wanneer je de Whanganui River oversteekt, kom je bij Durie Hill. Dit gebouw is eigenlijk een 66 meter lange lift waar je vanaf de top een uniek uitzicht hebt op Wanganui, Mount Taranaki in het noordwesten, Mount Ruapehu in het oosten en de Tasmanzee. Bij Wanganui liggen drie populaire stranden.

Surfen en boottochten

Prima surfen kun je bij het gitzwarte strand Castle Cliff, acht kilometer ten westen van de stad, maar helaas is zwemmen er vanwege de heftige stroming niet veilig. Dit kun je wel bij het strand van Kai Iwi, acht kilometer ten noorden van Castle Cliff. Ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Wanganui ligt het populaire en mooie Turakina Beach.

Een leuke manier om Wanganui en omgeving te verkennen, is met de boot. Keihard scheuren over het water doe je met een jet-boat over de Whanganui River. Wat rustiger gaat het tijdens een wijncruise met het radarschip Otonui naar Holly Lodge Estate Winery.

Wanganui ligt op de kruising van de Highways 3 en 4 in het zuidwesten van het Noordereiland.

Reizen Whanganui

Meer Whanganui

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors