The Bay of Plenty

The Bay of Plenty

door Norma Kloosterman

Aan de andere kant van de wereld…

...is het nog steeds zomer. Ja, ik denk ik herinner jullie er nog maar even aan, want dat zou je bijna vergeten in het koude en vooral natte Nederland. Hier is meer dan genoeg zon, hoewel het hier in de winter en de lente ook genoeg kan regenen, daar weten ze in The Bay of Plenty over mee te praten. Dit gebied overstroomt nog al eens. Moet je deze plaats maar niet "meer dan genoeg noemen", dat is er naar mijn idee dan om vragen.

Hoewel ik een fan blijf van het Zuidereiland (veel mooier!) kan ik mooie plaatsen aanwijzen op het Noordereiland en The Bay is er één van. De allereerste keer dat ik in Nieuw-Zeeland was, was dit gebied mijn eerste kennismaking met het echte Nieuw Zeeland. Als veel toeristen kwam ik aan in Auckland en na vier dagen stad wilde ik met de camper de bergen en het strand zien, dus op naar de oost kust. Je kunt natuurlijk ook naar de west kust rijden, maar geloof mij nou, daar vind je tussen de hoge kliffen niet altijd mooie stranden en het regent er vaker. Vanuit de grote stad zijn gebieden als Thames en alle plaatsen direct aan The Bay een goede stek voor je bach (=kiwi zomerhuisje). Veel Aucklanders hebben hier een tweede huis.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

In 1999 verliet ik de grote stad en binnen no time reed ik door de bergen en langs geweldige weilanden met fruitbomen. Daar staat deze streek ook om bekend. Hier komen de lekkerste sinasappelen vandaan en natuurlijk ook de kiwi (de groene en de veel sappiger gele). En na zoveel moois wordt je ook nog eens beloond met prachtig witte stranden. Als je hier bij de vuurtoren zit op East Cape zie je als eerste in dit land de zon opkomen.

Ik parkeerde mijn campertje op het Top 10 Holiday Park in Papamoa Beach. Gewoon geprikt op de kaart omdat de naam me zo aansprak. Die Maori namen laten alles zo lekker exotisch klinken. Zoals de plaatsen Te Aroha, in 1890 de belangrijkste toeristische attractie omdat ze er natuurlijke zoutwater bronnen hebben, met zo'n 41 graden de heetste natuurlijke bron hier. Of het schattige Paeroa (onuitspreekbaar voor een Europeaan) waar het lokale brouwsel Lemon and Paeroa vandaan komt, kort weg L&P, zoals ze zelf zeggen "world famous in New Zealand." De soft drink wordt gemaakt met natuurlijk bronwater hiervandaan.

Zoals gezegd Papamoa Beach was mijn eerste kennismaking met het echte Nieuw Zeeland. Een onvergetelijke ervaring. Vanuit de camper zicht op de baai, en een enorm ruim veld voor de camper. Een broodrooster in de gezamenlijke keuken voor vrij gebruik. Die broodrooster is een must voor de kiwi, maar een zeldzaamheid op de gemiddelde Nederlandse camping. Vanuit de camper 36 stappen naar het water. Tussen de palmbomen zat ik in het zand te genieten van het uitzicht, het lege strand en de eindeloze stilte (nooit meer een snelweg of trein die het achtergrondlawaai bezorgd) en de enorme ruimte. Soms is zoveel niks op je heen heerlijk.

De eigenaar van de camping is de relaxedheid zelve en de plaatselijke diary de plaats voor een praatje en tips voor de omgeving. Een ander vindt het misschien een plaats van niks, maar voor mij is Papamoa Beach en The Bay of Plenty het begin van mijn droom geweest. Door het uitzicht op dit strand wilde ik meteen niet meer terug naar huis. De rest van mijn reis toen was alleen maar een bevestiging van de geweldigheid die ik hier op dit strandje leerde kennen. Zoveel ruimte wilde ik altijd wel om me heen, zo relaxed als de campingeigenaar wilde ik ook zijn en het strand aan mijn voeten en de zon die schijnt en .. Nou ja, ik neem aan dat jullie het voor je zien.

En niet alleen voor mij was het de eerste kennismaking. De Polynesische ontdekkingsreiziger Toi te Huatahi zette in Whakatane voet aan de wal, het begin van Aotearoa (de Maorische naam voor Nieuw Zeeland= land van de lange witte wolk). Dat maakt dit gebied dus ook bijzonder, het begin van een nieuw land voor de eerste nieuwe bewoners.

En verder moet je onthouden: de mooie stranden, met als bijzonderheid nog 'the hot water beach', bij laag tij, kuiltje graven, zitten in het heerlijk warme water en klein beetje vers zeewater over je heen laten gaan. Schepje is te huur bij de shop waar je ook ijs kunt kopen. Wat heeft een mens nog meer nodig? Zon, strand en van alles meer dan genoeg, dus neem je tijd voor je bezoek aan The Bay of Plenty. Het geeft je de mooiste herinneringen, dat beloof ik je. Norma Kloosterman Februari 2006 laten gaan. Schepje is te huur bij de shop waar je ook ijs kunt kopen. Wat heeft een mens nog meer nodig? Zon, strand en van alles meer dan genoeg, dus neem je tijd voor je bezoek aan The Bay of Plenty. Het geeft je de mooiste herinneringen, dat beloof ik je.

Norma Kloosterman

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors