Christchurch Cathedral

Christchurch Cathedral

door Getaway Travel

De Anglicaanse Christchurch Cathedral werd gebouwd tussen 1864 en 1904 en was met haar hoge toren sindsdien hèt oriëntatiepunt van de stad. Tijdens de Christchurch aardbeving in 2011 stortten grote delen van de kathedraal in. De kathedraal was het middelpunt van Cathedral Square, op haar beurt het middelpunt van de stad.

De schade bleek zo ernstig dat heropbouw van de kathedraal te duur was. Ondanks protesten van de inwoners van Christchurch werd dan ook besloten het gebouw af te breken.

ZELF NAAR Christchurch?

Bekijk alle 49 reizen naar Christchurch

Afbraak

Met de afbraak van de 131 jaar oude Christchurch Cathedral verdween niet alleen een herkenningspunt van Christchurch. Ook de functie die de kerk vervulde als verzamelplek voor de gemeenschap viel weg. Hoewel Christchurch Cathedral officieel onderdeel uitmaakte van de Anglicaanse kerk, gebruikten alle inwoners van de stad haar voor bijzondere evenementen. Helaas was er niet direct voldoende geld beschikbaar om de kathedraal in haar vroegere staat te herbouwen.

Tijdelijke kathedraal

Omdat in Christchurch wel de directe behoefte heerste aan een plek waar de gemeenschap kan samenkomen werd besloten een tijdelijk gebouw neer te zetten. Het steen en hout van de voormalige kathedraal is in het tijdelijke gebouw vervangen door een verrassend materiaal: karton. Karton is goed leverbaar, recyclebaar, goedkoop en verrassend sterk. Dit maakt karton het ideale materiaal voor de tijdelijke kathedraal.

Bestand tegen aardbevingen

Architect van het gebouw is de Japanner Shigeru Ban, die beroemd is vanwege zijn kartonconstructies. Volgens Ban hangt de stevigheid van een gebouw niet af van het bouwmateriaal, maar van de constructie ervan. Zo bleek dat het steen en hout van de oude kathedraal niet bestand waren tegen aardbevingen. Karton kan dat echter wel zijn!

Symbool van hoop

De kartonnen kathedraal is een symbool van hoop geworden voor de verwoeste stad. Het gebouw reikt vijfentwintig meter hoog. Het biedt plaats aan zevenhonderd mensen en gaat ongeveer tien jaar mee. Vooralsnog zijn er geen plannen voor een permanente vervanger van de 131 jaar oude kathedraal. Op de website van Christchurch Cathedral vind je meer over de diensten en andere praktische informatie.

Reizen Christchurch

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors