State Highway 67

State Highway 67

door Getaway Travel

Een prachtige kustroute, maar nog nauwelijks bekend, is de State Highway 67 tussen Greymouth en Karamea. Veel reizigers slaan dit stukje over en gaan meteen naar het Fiordland in het zuiden. Ook schitterend, maar mis het noorden niet!

Cruise langs de ruige maar o zo mooie kustlijn en het schitterende achterland met diverse bezienswaardigheden, zoals de Punakaiki Pancake Rocks, het Paparoa National Park, indrukwekkende grotten en regenwouden.

De echte Kiwi-cultuur

Volgens de lokale Nieuw-Zeelanders maak je in deze rustige streek kennis met de échte Kiwi-cultuur. Hier komen de 'coasters' vrijwel elke dag bij de lokale pub samen en is iedereen ontzettend vriendelijk en gastvrij. Onderweg heb je genoeg keus uit accommodatie, cafés met heel goede koffie en leuke, kleine kunstgaleries.

Begin je in Greymouth, rijd dan snel uit deze stad want er is niet veel te doen. Maar vlak daarboven begint je adembenemende route al snel. Je reist langs de wilde zee en uitstekende rotsen aan je linkerhand en met rechts de groene Paparoa Ranges. Je kunt afslaan naar links en prachtige wandelingen maken door de ranges, zoals de 18 kilometer lange Croesus Track.

Versteende pannenkoeken

Al snel kom je een van de beroemdste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland tegen: de Punakaiki Pancake Rocks en Blowholes. Deze opmerkelijke geologische vormen doen inderdaad denken aan enorme stapels, versteende pannenkoeken. Wanneer de zee erg wild is, perst deze zich door zogenaamde 'blowholes' in dit gesteente. Dit zorgt voor spectaculaire explosies van water en damp.

Hierna volgt het nog niet zo bekende, maar schitterende Paparoa National Park vol regenwoud, kalksteengrotten, ondergrondse rivieren aan deze spectaculaire kust. Je kunt er heel goed cave raften! Deze tour vertrekt vanuit het mooi gelegen Charleston. Dit mini-dorp was ooit een florerende stad toen hier rond 1865 goud werd gevonden.

Cape Foulwind

Bij de Mitchells Gully-mijn kun je nog steeds zien hoe er tijdens de goudkoorts werd gewerkt. Toen de mijnen waren uitgeput vertrokken de meeste bewoners, waardoor het nu een slaperig dorp is. Het is een prima stop om te overnachten tijdens je rit naar het noorden.

Via de Cape Foulwind Walkway, zo'n 1,5 uur heen en terug, maak je een mooie tocht naar de baai waar ook het Abel Tasman Memorial ligt. De kaap dankt haar naam aan kapitein James Cook, die hier in 1770 tijdens zijn ontdekkingsreis hier in een zware storm terecht kwam. Heb je je tent mee? Dan kun je op deze prachtige plek aan de kust gratis kamperen!

Westport

Vlak hierboven ligt Westport, een echt arbeidersstadje waar niet veel te beleven valt. Grootste attractie zijn de adventure sports bij de nabijgelegen Buller Gorge. In deze wilde rivier kun je geweldig raften en jet-boaten en langs de rivier maak je mooie paardrijtochten. Met de Comet Line Flying Fox zoef je aan een kabel 160 meter over de Buller Gorge.

Na Westport wordt het pas echt rustig, want hier komen nauwelijks nog reizigers. De ruige kust strekt zich voor je uit. Je cruiset door een spectaculaire omgeving met de wilde zee en de rotsachtige kust links en de groene beboste heuvels rechts. Sla even af richting het plaatsje Denniston. Hier was ooit de grootste kolenmijn van Nieuw-Zeeland. De Denniston Walkway brengt je naar een fantastisch uitzicht over de steile Denniston Incline.

Kamperen

Terug op de Highway 67 rijd je verder naar het noorden. Een mooie stop is bij Gentle Annie Beach. Een prachtige plek waar de zee, Mokihinui River en bossen samenkomen. Het is een perfecte spot voor als je off the beaten track wilt kamperen. Er is geen elektriciteit, maar wel douches en een winkel annex café. Liever een dak boven je hoofd? Dan is er een prima hostel.

Dan is het nog zeventig kilometer naar Karamea, de meest noordelijke gelegen plaats aan de westkust. Dit is de startplek voor verschillende schitterende wandelingen, zoals de bekende Heaphy Track.

Like deze pagina

Reizen West Coast

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors