Mag ik Mount Doom uit Lord of the Rings beklimmen?

Mag ik Mount Doom uit Lord of the Rings beklimmen?

door Elsemieke Land

Officieel is het niet verboden om de beroemde kegelvormige berg uit Lord of the Rings te beklimmen, maar het wordt wel ontmoedigd. Het Department of Conservation (DOC) verzoekt wandelaars om uit respect voor de berg de helling niet op te gaan. Mount Doom, die eigenlijk Mount Ngauruhoe heet, wordt samen met Mount Ruapehu door de Maori als heilig beschouwd. 

Binnen de Maori-cultuur zijn er veel legenden over hoe het vulkanische landschap op het Noordereiland is ontstaan. De eerste bewoners van Nieuw-Zeeland beschouwen de actieve vulkanen in het Tongariro National Park als zo waardevol, dat het Maori-opperhoofd Tukino Te heuheu IV het berggebied in 1887 aan de Nieuw-Zeelandse regering heeft geschonken, met het verzoek het een beschermde status te geven. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

Het park staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar in oktober 2017 heeft DOC om de vulkanen te beschermen de bewegwijzeringsborden die de weg naar de toppen van deze bergen aangeven verwijderd. Sindsdien zijn er rangers ingezet om toezicht te houden in het gebied. Reizigers worden er door hun op gewezen dat de berg een hoge culturele waarde heeft en worden verzocht dit te respecteren door niet naar boven te gaan. Omdat het officieel niet verboden is, word je dus niet tegengehouden of weggestuurd. Gelukkig kan je Mount Doom ook uitgebreid bewonderen tijdens het wandelen van de Tongariro Crossing of verschillende filmlocaties bezoeken tijdens een Lord of the Rings-tour. 

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors