Waarom hangt er een hek vol met beha's in Nieuw-Zeeland?

Waarom hangt er een hek vol met beha's in Nieuw-Zeeland?

door Elsemieke Land

Het verhaal luidt dat de eerste beha's afkomstig zijn van vier jolige vrouwen die oud en nieuw vierden in het Cardrona Hotel. Toen ze na de jaarwisseling de kroeg uit kwamen, besloten ze om hun beha’s uit te trekken en aan het hek te hangen. Zo kwam het dat op nieuwjaarsochtend 1999 er langs de openbare Cardrona Valley Road opeens vier beha’s aan een hek wapperden. 

De controversiële actie viel in de smaak, want in de weken die volgden, verschenen er steeds meer bustehouders aan het hek. Tegenhangers die het beruchte hek een schande vonden, ondernamen meerdere succesvolle pogingen om de verzameling te verwijderen. Tevergeefs, want deze acties leverden alleen maar meer media-aandacht op, waardoor de beha’s steeds terugkwamen. Het werden er duizenden, in alle soorten en maten. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

De Cardrona Bra Fence in Central Otago werd al snel een toeristische attractie. De spraakmakende plek werd zo populair dat het damesondergoed voor de verkeersveiligheid verplaatst werd naar een hek langs de oprit van een lokaal koppel wat The Cardrona Horse Trekking & Quadbiking runt. In 2015 promoveerde het hek tot ‘Bradrona’ en er werd een roze donatiebox opgehangen om geld in te zamelen voor de New Zealand Breast Cancer Foundation. Met succes. Daarnaast diende het voor Nieuw-Zeelanders als inspiratie voor hekken vol niet langer dienstdoende tandenborstels, wandelschoenen, rubberlaarzen, slippers, fietsen en wieldoppen verspreid door het land. 

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors