Waarom hebben de Maori’s zoveel tatoeages?

Waarom hebben de Maori’s zoveel tatoeages?

door Emma van Kampen

Tatoeages, ook wel Tā moko genoemd, laten zien uit welke sociale klasse een Maori afkomstig is. Maori’s met veel tatoeages hebben doorgaans een hoge sociale status. Hoe meer tatoeages een Maori heeft, hoe belangrijker hij is. Maar het aanbrengen van een ‘moko’ is ook gebruikelijk bij het behalen van een belangrijke grens, zoals volwassen worden. Dit gaat dan vaak gepaard met speciale rituelen. 

Als Maori’s moko’s op hun hoofd hebben, zegt dat pas écht veel over de hoogte van hun status. De Maori zien het hoofd namelijk als het meest heilige deel van het lichaam. Stamhoofden dragen bijvoorbeeld vaak gezichtsmoko’s. In de moko wordt een bepaalde code verwerkt, waaraan een andere Maori de afkomst en rang van de drager kan afleiden. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Een moko is permanent, net als een tatoeage, maar wordt wel anders aangebracht op het lichaam. Een moko wordt door middel van schaaf- en krasbewegingen op de huid gezet en laat daardoor groeven (eigenlijk littekens) achter. 

Vandaag de dag dragen veel Maori-afstammelingen in Nieuw-Zeeland de traditionele tatoeages nog steeds als een uitdrukking van culturele trots. De oude techniek wordt hier bijna niet meer voor gebruikt; tegenwoordig worden de moko’s vooral getatoeëerd.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors