Wat betekenen de tatoeages in het gezicht van een Maori?

Wat betekenen de tatoeages in het gezicht van een Maori?

door Elsemieke Land

De tatoeages in de gezichten van de Maori, zogenaamde Tā moko, vertellen in feite het hele levensverhaal van de persoon in kwestie. Zo tonen de versieringen bijvoorbeeld uit welke klasse iemand komt en zijn er bepaalde gebeurtenissen uit zijn leven af te lezen. Een Maori die geen lichaamsversieringen had, werd beschouwd als iemand met een lage sociale status. 

Elke Tā moko is uniek en persoonlijk en mag niet gekopieerd worden. In de tekeningen zit namelijk een code verwerkt die de afkomst, rang, positie en prestaties onthult. Wie de code kan lezen, komt er bovendien achter wat iemand zijn beroep en burgerlijke staat is en zelfs hoeveel huwelijken hij of zij heeft gehad. En onder de neus van een man staat in sommige gevallen notabene zijn handtekening!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Het aanbrengen van een Tā moko is een pijnlijk proces en gaat gepaard met allerlei rituelen. In plaats van kleine puntjes te zetten zoals bij een reguliere tatoeage, wordt een moko aangebracht door te schaven en krassen in de huid. De huid rondom de vaak cirkelvormige versieringen is dus niet meer egaal. Deze vorm van tatoeëren brachten de Maori’s mee vanuit Hawaiki; volgens de mythologie het thuisland van de Polynesiërs. 

Fotocredits: Graham Crumb

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors