Is het echt zo dat Nieuw-Zeelandse gletsjers nog steeds groeien?

Is het echt zo dat Nieuw-Zeelandse gletsjers nog steeds groeien?

door Kimberly Hermans

Nee. Er zijn maar een paar gletsjers in de wereld die op de dag van vandaag misschien een millimeter groeien, maar over het algemeen is de massa van veel gletsjers in Nieuw-Zeeland sinds 2008 afgenomen. Maar waar komt deze uitspraak dan vandaan?

Tussen 1983 en 2008 is er een periode geweest waarin bijna zestig Nieuw-Zeelandse gletsjers een groeispurt doormaakten, terwijl de ijsmassa’s in de rest van de wereld wegsmolten. Zo heeft de Franz Josef-gletsjer in deze tijdsperiode zijn lengte verdubbeld. Maar de grootste gletsjer van Nieuw-Zeeland, de Tasman-gletsjer, is juist zijn volume grotendeels kwijtgeraakt. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Het klinkt misschien een beetje gek dat er gletsjers groeien tijdens een klimaatverandering die ervoor zorgde dat op veel plekken in de wereld de aarde juist opwarmde, maar in Nieuw-Zeeland was het toentertijd extra koud op bepaalde plekken. Zo zorgden het gevarieerde klimaat, de zuidelijke stromingen en de koude Tasmanzee ervoor dat bepaalde gletsjers wél aangroeiden. Eigenlijk staat Nieuw-Zeeland altijd al bekend als de vreemde eend in de bijt als het aankomt op klimaat.

Sinds 2008 is de grootte van de groeiende gletsjers door klimaatverandering alsnog flink afgenomen en zal deze afname zeer waarschijnlijk alleen maar toenemen in de toekomst...

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors