Wie heeft Nieuw-Zeeland nou écht ontdekt?

Wie heeft Nieuw-Zeeland nou écht ontdekt?

door Emma van Kampen

Officieel zijn de Polynesiërs, de voorouders van de Maori, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Zij kwamen tussen 1200 en 1300 naar Nieuw-Zeeland omdat hun voormalige thuis (Hawaïki) te maken kreeg met overbevolking, oorlog en ziektes. Maar volgens een Maorilegende zou de Polynesische visser Kupe rond het jaar 925 de eerste zijn geweest die voet aan wal zette. Hij zou het land ‘Aotearoa’ genoemd hebben, wat ‘het land van de witte wolken’ betekent. 

Toch zullen veel mensen de Britse Kapitein James Cook als ontdekker van het land aanwijzen, omdat hij de eerste was die écht op verkenningstocht ging. Hij kwam op 7 oktober 1769 met zijn schip aan bij de oostkust van het Noordereiland en ontdekte bijvoorbeeld als eerste dat het Noorder- en Zuidereiland twee losse eilanden waren. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

Máár Cook had een voorganger: de Nederlandse Abel Tasman. En Abel Tasman ontdekte op 8 oktober 1642 het Australische eiland Tasmanië. Iets later, op 13 december 1642, voer hij naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Hij werd echter niet zo goed ontvangen als James Cook honderd jaar later. Een groep vijandige Maori’s maakte een aantal mannen van Tasman een kopje kleiner. En daarmee verdedigden de échte ontdekkers ‘hun’ grondgebied. 

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors