Kan een geit president worden in Nieuw-Zeeland?

Kan een geit president worden in Nieuw-Zeeland?

door Elsemieke Land

Raar maar waar. Weliswaar niet van het hele land. Maar de op 1 november 1989 onafhankelijk verklaarde Republiek van Whangamomona op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland had tussen 1999 en 2001 geit Billy Gumboot als president. Of hij deze titel eerlijk verkregen heeft is de vraag, hij at namelijk alle stembiljetten van zijn rivalen op. Billy volgde Whangamomona’s eerste president Ian Kjestrup op, die wel menselijk was. 

Normaal gesproken wordt er in Whangamomona elke twee jaar op Republic Day een nieuwe president gekozen, maar na achttien maanden in functie overleed Billy. Zijn korte regeringsperiode was geen reden om niet weer een dier als president te verkiezen, want geit Billy werd opgevolgd door poedel Tai. Die het nog korter volhield. Na een jaar in functie ontsnapte Tai aan een moordpoging, wat hem deed terugtreden. ‘Murtle the Turtle’ was de bijnaam van Sir Murt Kennard, een mens van vlees en bloed. Hij nam het stokje in 2005 over en werd keer op keer herkozen, tot zijn overlijden in 2015. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Sinds 2017 is John Herlihy aan de macht. Met de belofte bier gratis te maken op zondag, won hij de verkiezingen van zelfbenoemd ‘Jack Spearow’ (die alleen meedeed om gratis rum te krijgen), Lili Jiao (die geloofde in een kat te veranderen als ze verkozen werd) en kroegkat Ted (die zijn deelname niet toelichtte). In 2019 begon hij aan zijn tweede termijn na onder andere Maketoni de teddybeer, Sherman de kaketoe en Eunice het schaap te verslaan. Alhoewel er nog steeds vraagtekens gezet worden bij de verdwijning van medekandidaat Eunice, omdat er op de dag van de verkiezingen sandwiches met schapenvlees werden verkocht bij de barbecue. 

Je passeert de eigenzinnige Republiek van Whangamomona als je de Forgotten World Highway aflegt. In het gelijknamige hotel kun je zelfs een stempel voor in je paspoort halen. 

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors