Is een haka vijandig bedoeld?

Is een haka vijandig bedoeld?

door Elsemieke Land

Nee. Hoewel de haka traditioneel gebruikt werd als oorlogsdans, bestaan er ook versies van deze ceremoniële Maori-dans voor andere gelegenheden. Zo zijn er bijvoorbeeld haka’s voor begrafenissen of bruiloften en haka’s om iemand welkom te heten. De krachtige dans is dus een manier om een intentie duidelijk te maken. 

De onverstaanbare kreten en de tong die ver uit de mond gestoken wordt. De wijd opengesperde ogen en het getrommel op de borst, armen en bovenbenen, het is best intimiderend, maar dus niet altijd zo bedoeld. Bij de oorlogsuitvoering is dat overigens wel het geval. Deze variatie werd vroeger door Maoristammen gebruikt om goden op te roepen om hen kracht te geven voor een strijd, vandaar de kreten. Met de gezichtsuitdrukkingen en krachtige bewegingen moest de tegenstander zo geïntimideerd worden dat hij bij voorbaat het duel al zou opgeven. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

De wereldwijde bekendheid van de haka is te danken aan de All Blacks, het Nieuw-Zeelandse rugbyteam. Voor het begin van iedere wedstrijd geven zij een eerbetoon aan hun voorvaderen én imponeren zij hun tegenstander met de Ka Mate, een van de uitvoeringen van de haka. De Ka Mate is in 1820 ontstaan en geïnspireerd op het overlevingsverhaal van Maori-leider Te Rauparaha. Tijdens zijn vlucht voor een vijandige stam riep hij Ka mate, ka mate, wat ‘Ik sterf, ik sterf’ betekent. Toen hij bij een bevriende stam aankwam en zeker was dat hij zou blijven leven, scandeerde hij Ka ora, ka ora, oftewel ‘Ik leef, ik leef’. Deze kreten hoor je terug in de tekst van de Ka Mate. 

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors