Ontmoet legende Pelorus Jack

Ontmoet legende Pelorus Jack

door Saskia Bergmeijer

Tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland kom je overal wel de alom bekende oude legendes Abel Tasman en James Cook tegen. Maar bij de naam Pelorus Jack gaat waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. 

En dat is ook niet zo gek. Pelorus Jack was namelijk een dolfijn. In de negentiende eeuw verrichtte hij heldendaden in de gevaarlijkste wateren van Nieuw-Zeeland en heeft daarmee de status van legende binnengesleept. Maar hoe is deze dolfijn zo beroemd geworden? 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

Angstige zeelieden

Met knikkende knieën kwamen zeelieden bij de kust van Nieuw-Zeeland aan. Wervelende stormen en metershoge golven maakten hun tocht zwaar en gevaarlijk. Maar bij aankomst was de rust nog niet wedergekeerd. Het spannendste van de hele zeiltocht moest nog komen, waarbij de enorme stormen en angstaanjagende golven in het niet vallen.

En wel het oversteken van de wateren tussen de French Pass en Pelorus Sounds. De angst van menig zeeman, aangezien dit dé plek is waar tientallen schipbreuken plaatsvonden. Onder het oppervlak liggen gevaarlijke rotspartijen verstopt die zomaar het einde kunnen betekenen voor een onoplettende schipper. 

Vaste gids

Terwijl Pelorus Jack zich vermaakte met de hoge golven, zag hij hoe zeemannen met het zweet op hun hoofd hun leven riskeerden met de oversteek. Dus besloot de legende te helpen. 

Hij wachtte de binnenkomende schepen op en leidde ze veilig door de smalle waterstroom. Was Pelorus Jack nog niet in zicht? Dan wachtten de zeelieden urenlang voor hun gids ze had begroet met zijn flippers. Zo wisten ze zeker dat ze de overkant zouden halen. 

Levende legende

Jarenlang was Pelorus Jack de gids voor alle overstekende boten. Hij zat in ieders hartje, waardoor het grote publiek eiste dat hij wettelijk beschermd werd. En zo geschiedde. Vanaf 26 september 1904 was het ten strengste verboden op hem te jagen en werd Pelorus Jack een levende legende in Nieuw-Zeeland. 

Tot het jaar 1912, toen de meest geliefde gids op mysterieuze wijze verdween. En nog steeds is dit mysterie niet opgelost. Sinds de verdwijning was er geen spoor van Pelorus Jack te bekennen en gaan er verschillende verhalen rond over zijn dood. Zo zou zijn karkas zijn aangespoeld op het strand van French Pass. Anderen denken dat Noorse walvisvaarders hem hebben gedood. 

Eén ding is zeker: Perolus Jack is veruit de meest bijzondere dolfijn die ooit in de wateren van Nieuw-Zeeland heeft gezwommen. 

Kan jij niet wachten om naar het land van Pelorus af te reizen? Bekijk hier alle rondreizen naar Nieuw-Zeeland. 

 

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors