Whakatane

Whakatane

door Getaway Travel

Ben je in de Nieuw-Zeelandse winter beland en niet al te enthousiast over de kou? Ga dan naar Whakatane. De gemiddelde temperatuur schommelt hier dan tussen de twaalf en negetien graden Celsius. Net als in veel andere plaatsen in de Bay of Plenty kom je hier veel Maori-cultuur tegen. Whakatane is bovendien de eerste nederzetting van Nieuw-Zeeland.

Bezoek hier het gratis museum of stap hier op de boot naar White Island, Nieuw-Zeelands actiefste vulkaan.

ZELF NAAR Whakatane?

Bekijk alle 2 reizen naar Whakatane

Verhaal achter de naam

Achter het ontstaan van de naam Whakatane gaat een heel verhaal schuil. Rond het jaar 1200 kwam de oorlogsstrijder Toroa samen met zijn familie naar het toenmalige Aotearoa, 'Het land van de lange witte wolk', de Maori-naam voor Nieuw-Zeeland. Daar aangekomen verlieten de mannen de waka - kano - om de lokale bevolking van het plaatsje te begroeten. De vrouwen en kinderen bleven achter in de boot.

Waar ze echter niet op gerekend hadden, gebeurde. Het tij keerde en de waka dreef verder van de kust. Terwijl de mannen niets anders konden doen dan toekijken, schreeuwde Waikara, de dochter van Toroa: 'E! Kia whakatane au i ahau!' Vertaling: 'Laat mij me als een man gedragen!

Ze pakte de peddels, verbrak daarmee de traditie dat vrouwen geen waka mochten besturen, en bracht de boot veilig aan de kant. Vandaag de dag staat er een beeld van Waikara in de haven van Whakatane. Hiermee worden haar dappere daad en het schenken van de naam Whakatane aan de stad herinnerd.

Reizen Whakatane

Meer Whakatane

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors