Column 90 Miles Beach?

90 Miles Beach?

door Ben Mercury

Al sinds mijn jeugd droomde ik ervan om lange, verre reizen te maken. Ik zou u bijvoorbeeld kunnen vertellen over een totaal mislukte poging om in mijn eerste, veertiendaagse vakantie de Nalabur planes te bereiken en door te rijden naar Perth in mijn toenmalige 1962 Holden. Toen woonde ik nog in Australië, als langharige jongeman van zestien. Wellicht doe ik dat nog wel eens, maar nu even iets over Nieuw-Zeeland.

Tijdens onze huidige trip door het Noordereiland stopten wij in een klein kustplaatsje genaamd Russell, die op twee manieren te bereiken is. Oftewel, “ the easy way” over de highway, of de inspannende “coastal road”. Aangezien de wereld vol ligt met rijkswegen, autobahn en Hwy, blijf ik het liefst ver van dit soort wegen en zoek het avontuur en moois op via de paden die een uitdaging vormen om te rijden. Ze zijn ook het leukst zijn om de lokale bevolking te ontmoeten en de  plaatselijke cultuur op te snuiven, tezamen met het soms niet te verteren eten en drinken.

Aangekomen in Russell, raakten wij aan de praat met campingeigenaar “Don”. Hij vertelde ons over een lokale buschauffeur die een paar maal per week naar “the top end” (het meest noordelijke puntje van het eiland) rijdt en je voorziet van commentaar op alle bezienswaardigheden en leuke, plaatselijke verhalen vertelt.

Hoewel wij een geschikt vervoermiddel tot onze beschikking hadden om deze tocht zelf te maken, besloten we de trip te ondernemen met de tot bus omgebouwde vrachtwagen. Buiten het feit dat we op heel veel plaatsen zijn gekomen waar we zelf nooit naartoe zouden zijn gereden (in verband met de onbekendheid, ondanks alle folders en informatiecentra), vertelde hij ons het volgende verhaal.

Hoe komt de “90 Miles Beach” aan zijn naam?

Het verhaal, legende, overlevering is als volgt…

Lang, erg lang geleden, in de tijd dat men nog geen koeler of diepvries had en ijs alléén in steden verkrijgbaar was, nam men op lange tochten levend vee mee om onderweg toch voldoende te eten te hebben. Zo deed ook een groep dat op weg naar het uiterste puntje van het Noordereiland. Boeren wisten dat een koe gemiddeld dertig mijl per dag liep en men er gemiddeld drie dagen over deed om het uiterste puntje te bereiken, waar pas weer gehandeld kon worden. Het rekensommetje werd door het groepje reizigers snel gemaakt: drie dagen maal dertig mijl is negentig mijl. Na een paar jaar kreeg het onmetelijk lange en brede zandstrand met meters hoge duinen dus de naam “90 Miles Beach”.

Nu de mensheid in het algemeen over betere vervoersmiddelen beschikt waarin vaak ook nog eens navigatiesystemen zijn ingebouwd, blijkt dat dit bekende strand slechts negentig kilometer lang is!

Hoe komt dit nou, zult u zich afvragen. Wel, het volgende is het geval. Koeien liepen inderdaad dertig mijl per dag over GRAS, maar over zand zakten hun hoeven weg en liepen zij een stuk langzamer dan gewoonlijk. Vandaar het grote verschil.

Moet nu de naam veranderd worden? Wel nee, maar dit verhaal hoort er dan wel bij te worden verteld.

Nu vraag ik mij af, is er niet een vergelijkbaar verhaal bij het strand van Fraser Island in Australië?

Wie het weet mag het zeggen!

Over Ben

Ben Mercury werd op jonge leeftijd besmet met een reisvirus. Hij kreeg het van zijn reislustige vader die hem meenam op een lange bootreis naar Nieuw-Zeeland en Australië. In New South Wales groeide Ben ook op, totdat hij op zijn twintigste terug moest naar Nederland voor dienstplicht. Maar binnen een half jaar zat hij alweer – in militair uniform – op een boot naar Suriname. De prachtige tussenstops wakkerde in hem een interesse aan voor andere landen, culturen en dieren.

Nu is Ben 64. Maar zijn reisvirus draait nog op volle toeren. Zijn droom was om ooit op reis te gaan zonder einddatum, en daaraan is Ben samen met zijn vrouw begonnen. Met een caravan of auto, het liefst een Mercury old-timer, crossen ze door Nieuw-Zeeland en Australië.

Om deze reis waar te maken moest Ben wel dertig jaar sparen en organiseren. ‘Maar een droom geeft een doel aan je leven,’ vindt Ben, ‘En die moet je achtervolgen en met mensen delen.’

 

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors