Eva Rijcken Warme kerst

Warme kerst

door Eva Rijcken

Jingle bells, jingle bells, jingle all the way,
Christmas in New Zealand on a sunny summer day!

Witte (nep)kerstbomen en kerstliedjes zie en hoor ik overal, maar een kerstgevoel dat heb ik dit jaar niet. Waarschijnlijk omdat het hier gemiddeld 25 graden Celsius is en ik gisteren nog in mijn bikini op het strand lag te zonnen.

Kerst viert men hier geheel op zijn ' Nieuw-Zeelands'. Dit houdt in een hangi (in een eerdere blog heb ik uitgelegd wat een hangi is) of een barbecue met de familie. Sommige families bereiden ook traditionele, in mijn ogen winterse kerstrecepten als een kalkoen. Deze recepten worden vervolgens buiten in de zon genuttigd onder het genot van vaak wel een aantal biertjes of een gekoelde Nieuw-Zeelandse wijn. Als nagerecht staat er vaak pavlova, een soort merengue met als hoofdingrediënten eieren en suiker, op het menu. Dit gerecht is erg populair in zowel Nieuw-Zeeland als in Australië.

Het nachtleven rondom de kerstdagen is in Nederland extra bruisend. Overdag komen families samen en s' avonds gaat men de kroeg in (dit is mijn ervaring). In Nieuw-Zeeland is dit anders. Op 24 december, kerstavond, gaat de muziek in barren/kroegen en discotheken om twaalf uur s' avonds uit en sluit het nachtleven zijn deuren, zodat iedereen de volgende dag fit is om de dag met familie door te brengen. Op 25 december openen de meeste barren/kroegen de deuren niet. Men verwacht dat iedereen kerst met familie doorbrengt en niet naar de kroeg rent wanneer deze openen.

De luxe van eerste en tweede kerstdag kent men hier niet. Kerst is één dag, 25 december. 26 december heet hier ' boxing day'. Het verschil is dat men hier op boxing day geen kerstactiviteiten meer plant, terwijl in Nederland vaak op zowel eerste- als tweede kerstdag (familie)etentjes worden gepland. De restjes van kerst worden op boxing day gegeten en de boxes/kado's die men met kerst heeft ontvangen worden geopend. De meeste winkels zijn op boxing day open en alle artikelen die vlak voor kerst voor volle prijs werden verkocht, gaan op boxing day met korting over de toonbank.

Mijn kerstgevoel bestaat uit mijn familie (die allemaal aan de andere kant van de wereld zijn), kou en een gezellig gedekte tafel in een gezellig versierde kamer met de kerstliedjes aan. Dit kerstgevoel is dit jaar erg ver te zoeken. Ik heb totaal niet het idee dat het morgen kerst is. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik erg uitkijk naar een zomers kerstdiner. Kerstgevoel of geen kerstgevoel, ik vind het heel fijn en bijzonder dat ik mijn kerst dit jaar in een heerlijk warm land vier.

Merry Christmas!

Over Eva

Eva verhuisde in augustus 2012 met haar vriend, een kiwi, naar zijn thuisland: Nieuw-Zeeland. Zij hebben elkaar in Nederland leren kennen. Het leven in Nederland was goed maar nadat zij ruim drie jaar in Nederland hebben gewoond, besloot ze om met hem naar Nieuw-Zeeland te verhuizen.

Ze beseffen dat een lange afstandrelatie tussen Nieuw-Zeeland en Nederland niet is te doen, dus in de toekomst moet er een beslissing gemaakt worden; Nieuw-Zeeland of Nederland? Die keuze kan alleen gemaakt worden nadat ze in beide landen hebben gewoond.

Vergelijkingen, twijfels, soms wat heimwee maar vooral veel nieuwe indrukken, nieuwe mensen, ervaringen en kansen in dit ontzettende mooie land spelen allemaal een rol in het leven dat Eva opbouwt in Nieuw-Zeeland.

Vanuit de winderige stad Wellington, waar zij woont, schrijft zij over Maori's (haar vriend komt uit een Maori familie), het dagelijkse leven in een ander land, cultuurverschillen, indrukwekkende natuur, de kiwi's en nog veel meer.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors