Column Gerben Leuker kunnen we het niet maken, vooral niet makkelijker!

Leuker kunnen we het niet maken, vooral niet makkelijker!

door Gerben Hop

Stap één van ons emigratieproces was ons huis verkopen. In mei 2016 was het zover, op naar de notaris en ons huis was officieel verkocht. Nu hebben we in Nederland al een hele tijd waterschapsbelasting als je een woningbezitter bent. Ik dacht dat als je je huis verkoopt moet je betalen tot het moment je gaat verhuizen. Dit is niet zo, je moet het hele jaar betalen. Deze aanslag stond op naam van mijn vrouw en in de toelichting stond dat als je geen eigen woning of een baan had in 2016, je bezwaar kan maken. En dat heb ik gedaan. Om een lang verhaal kort te maken: hier trappen ze niet in. Ze weten precies wat je verdient, dus betalen zal je.

Ik kreeg dus een brief/rekening in Nieuw-Zeeland dat ik moest betalen, binnen twee weken. Allemaal automatisch verstuurd, Ik had er niet rekening mee houden dat het wel eens minimaal twee weken kan duren om iets naar Nieuw-Zeeland te sturen. Ik heb netjes het volledige bedrag betaald via mijn Bankaccount in Nieuw-Zeeland, daarnaast moest ik kosten betalen aan mijn bank voor een internationale transfer. Tot mijn verbazing ontvang ik een hele tijd later een dwangbevel in naam van de Koning. En in dat dwangbevel zeggen ze dat ik een bedrag van 11,11 euro te weinig heb betaald. Binnen twee dagen moest ik die 11,11 euro inclusief nog een 7,00 euro extra aan aanmaningskosten en 40,00 euro kosten van dit exploot betalen. In totaal dus een bedrag van 58,11 euro.

Ik weet wel hoe dit komt, want de Deutsche bank waar GBLT zaken mee doet, moet ook nog wat verdienen aan de internationale betaling,. Ik denk ongeveer 11,11 euro. Nadat Ik de brief had ontvangen, maakte ik online bezwaar en belde ik op naar het kantoor in Zwolle. Een aardige mevrouw probeerde me te helpen, maar zij kon mij alleen maar vertellen dat ik online bezwaar moet maken. Ik heb bezwaar gemaakt en vermeld dat ik niet voor de bankkosten van het GBLT  ga betalen. Een dat dit geintje de maatschappij onnodig veel geld kost. Geloof mij maar, ik ben niet de enige met dit gelazer. Zo kan ik ook van een dubbeltje een gulden maken. Daarnaast is het in naam van de Koning en die kunnen ze van die 58,11 euro niet betalen.

Nu we het toch over de belastingdienst hebben: als je gaat emigreren moet je een M-aangifte invullen voor het jaar dat je vertrekt. De hele wereld is digitaal, maar in dit geval moet je hem met de hand invullen. Een heel dik boek met een hele dikke handleiding. Hoogst waarschijnlijk moeten we straks een flink bedrag gaan betalen over het rendement dat we hebben gehad over onze levensverzekering, omdat we deze uit hebben laten keren. Het geld dat we in deze verzekering gestopt hebben, daar is al loonbelasting over betaald en de bank heeft daar ook kosten van afgetrokken. Ik denk dat dit bedrag nodig is om de Koning te betalen, zo is de cirkel weer rond.

Ik heb er geen problemen mee dat er hier in Nieuw Zeeland regelmatig gaten in de weg zitten en dat er niet allemaal nieuwe, dure wegen worden aangelegd. Laatst was ik hier in het ziekenhuis aan het werk en het viel me op dat het gebouw ouder was, maar wel degelijk en netjes. Zoals we dat in Duitsland ook veel zien: als je iets van goede kwaliteit maakt, dan gaat het langer mee. Dan hoef je ook niet zoveel belasting te heffen en hetzelfde geldt voor de zorgverzekering enzovoort.

Maar als ik een keer loop te klagen, zou Mark Rutte tegen me zeggen: 'Als je het niet bevalt, dan ga je toch lekker emigreren!'

Toelededoki

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek, omdat we hier nog nooit waren geweest. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een Nieuw-Zeelandse werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen, waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors