Marja Captijn Avonturieren...

Avonturieren...

door Marja Captijn

Als je een verre reis boekt, dan ben je in gedachten natuurlijk je reis al aan het uitstippelen. Je wil alle highlights zien van dat land. Zo hoort de Eiffeltoren bij Parijs, de Big Ben bij Londen en de Wallen bij Amsterdam. En als je dan terugkomt, heb je precies dezelfde foto’s als in de reisgids staan en als iedereen die naar Parijs, Londen en Amsterdam is geweest.

Met Nieuw-Zeeland is dat niet anders denk ik. Mensen plannen een route, af te leggen met een camper of auto. En dat is ook goed, anders weet je helemaal niet waar je aan toe bent. Maar stel nou hè, dat je dat zou kunnen loslaten en echt een avontuurlijke vakantie zou beleven in Nieuw-Zeeland. Dan zou je globaal een paar steden kunnen aandoen en dan daar bij de plaatselijke VVV wat informatie kunnen vragen. Of je zou het aan de  Nederlandse mensen kunnen vragen die hier al wonen. Zij kennen stukjes, waar alleen de lokalen komen. Zij kennen leuke alternatieven voor de toeristische plekjes, net zo mooi of zelfs nog mooier.

Ik zou mensen dan adviseren, om in de Bay of Islands of Kaikoura niet te gaan zwemmen met de dolfijnen, omdat de zee behoorlijk onstuimig kan zijn. Ik heb eerlijk gezegd toch liever dat mijn lunch gewoon zijn weg vervolgd in mijn lijf in plaats van het te delen met alle dieren in de oceaan ( laten we zeggen dat ik uit eigen ervaring spreek…). In plaats daarvan  zou je kunnen zwemmen in de Marlborough Sounds, een stuk rustiger dan open zee en waanzinnig mooi, zo in de fjorden daar! Je hoort de Bell Birds zingen, je ziet zeehonden en pinguïns. En met de lunch nog in je maag kun je daarna nog nagenieten op een terrasje in Picton!

En in plaats van die mooie wandelroutes bij Te Anau, die je al lang van te voren moet boeken, zou je dan bijvoorbeeld ook de Queen Charlotte Track voor een deel kunnen bewandelen. Tot Lochmara Lodge dan. Daar laat je je bagage afleveren en als je daar dan aankomt laat je je verwennen door een massage (nadat je hebt gekanood in de oceaan), een bad met uitzicht op zee en ‘s avonds in een hangmat naar de sterren kijken, terwijl je de krekels om je heen hoort.

Ik zou je aanraden, om eens te gaan eten op een van de wijngaarden rond Blenheim (Rock Ferry is mijn absolute top). Daar kun je  genieten van heerlijk eten (met bijpassende wijn natuurlijk), terwijl de fantail vogels om je heen vliegen en je uitzicht hebt over de wijngaarden.

Ik zou je willen aanraden, om de weg van Blenheim naar Nelson te rijden en dan te gaan kijken bij Pelorus Bridge. Een waanzinnig mooie camping waar je heerlijk aan de rivier kunt zitten en stenen erin kunt gooien (serieus, blijft leuk!).

Ik zou je willen vertellen, dat er bij Dunedin een heel leuk martiem museum is waar je ook met je handen in een tank mag om vissen aan te raken. En dat je daar een vis kunt horen knorren.

En ik zou je dan vertellen, dat een mooi alternatief voor Milford sound, een overnight cruise in Doubtful Sound zou kunnen zijn.

Er is alleen een groot nadeel aan deze manier van ontdekken en reizen. Je zult foto’s hebben die niemand anders heeft, je zult ervaringen hebben die weinig andere Nieuw-Zeelandgangers hebben ervaren. En je zult je foto’s niet kunnen vergelijken met de mooie foto’s in de reisgids.

Dan kun je denk ik zeggen, dat je Nieuw-Zeeland echt op een unieke wijze hebt ervaren!

Over Marja Captijn

Mijn naam is Marja Captijn. Van 2005-2007 hebben we in NZ gewoond vanwege het werk van mijn man.

Het was een standaard verhaal, zoals je in elk boekje tegenkomt: geplande reis van ruim 20 maanden, met twee kinderen en 5 koffers heen, met drie kinderen en zes koffers terug, daarna heimwee, heimwee en heimwee. En dan weer zien te aarden in Nederland. Dat was erg lasting voor ons, zelfs na een jaar of twee.

Maar om dan weer terug te gaan om te ontdekken of het echt zo leuk was in NIeuw-Zeeland? Het heeft ons 5 jaar gekost, maar nu wonen we er dan eindelijk weer! Met onze 4 kinderen inmiddels (!), 2 meiden en 2 jongens, maken we de buurt van Blenheim onveilig. 

Omgeven door de wijngaarden, de sounds op 25 minuten afstand en de Wither Hills in mijn achtertuin probeer ik opnieuw mijn draai te vinden. En ik kan je zeggen; aan de omgeving en het weer zal het niet liggen! Neem een kijkje in mijn leven en geniet mee van mijn visie op the kiwi way of Dutch life!

Lees hier Marja's blog

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors