Eva Rijcken Wennen, gewend raken en gewend zijn

Wennen, gewend raken en gewend zijn

door Eva Rijcken

Het leven in een ander land dan mijn thuisland, gaat voor mij in fasen. Natuurlijk heeft het ups en downs, maar wat ik merk als ik terugkijk is dat ik me steeds een bepaalde periode hetzelfde voelde over het leven hier en weg van thuis. Toen ik net in Nieuw-Zeeland aankwam, was alles nieuw, interessant, indrukwekkend en geweldig. Vooral het idee dat ik niets moest in het begin vond ik geweldig.

Thuis had ik altijd wel iets wat ik moest doen. De eerste maand had ik geen werk, dus ik hoefde niet te werken. Ik had geen sportschoolabonnement, dus ik ging wel sporten maar het voelde niet alsof ik moest sporten en ik kende naast de familie weinig mensen, dus ik had ook geen verplichting om met mensen af te spreken. Het was geweldig. Ik heb zo'n periode nog nooit meegemaakt in mijn leven. Het gevoel dat je niets moet is heerlijk.

Nadat we een maand in Nieuw-Zeeland waren, vertrokken we van de familie naar Wellington waar we bij vrienden van mijn vriend verbleven, totdat we een baan en een huis zouden vinden. Deze weken waren leuk en interessant, maar ik voelde me soms ook wel alleen. Ik was op zoek naar werk en deze onzekerheid vond ik vreselijk.

Toen ik af en toe kon werken, vergeleek ik mijn werk en mijn leven in Nieuw-Zeeland steeds met Nederland en mijn leven daar en kon ik niet wachten om weer terug te gaan en weer terug te gaan naar het werk wat ik deed. Een paar weken later vonden we ons eigen huisje en was ik hier zo blij mee. Voor het eerst in maanden, kon ik mijn kleding weer ophangen in een kledingkast in plaats van uit mijn koffer te leven. Heerlijk vond ik dit! MIJN eigen plekje in een vreemd land. Alles voelde in eén keer goed.

Ik kon mijn eigen ding doen in mijn eigen huisje in Nieuw-Zeeland. Ik kon mensen uit nodigen en hoefde niet bang te zijn dat ik mensen wakker zou maken als ik laat thuis zou komen.

Toen we ongeveer twee weken ons eigen plekje hadden, kreeg ik ontzettende heimwee. Ik had soms dagen dat ik mijn bed niet uit wilde komen omdat ik geen zin had in de dag. Ik vergeleek mijn leven hier met Nederland, wat natuurlijk nergens op slaat. Ik woonde hier pas twee maanden en vergeleek een leven in Nederland, wat ik over de afgelopen 23 jaar heb opgebouwd.

Na deze periode van heimwee besefte ik dat ik 'niet bij de pakken neer zou gaan zitten' en in ieder geval mijn best zou doen om het naar mijn zin te hebben. Ik vond het werk wat ik deed niet geweldig maar ineens was ik blij dat ik werk had gevonden en ik ging naar verschillende manieren zoeken om mensen te leren kennen.

Ik melde me aan bij de sportschool, waar ik heel veel voldoening uit haal(de) en stukje bij beetje, begon ik mijn leven hier steeds leuker te vinden. Ik heb ontzettend lieve en leuke mensen leren kennen en ik heb een full-time baan, een heerlijk huisje, de leukste vriend en we wonen in een geweldige stad, Wellington. Ik ben verliefd op Wellington!

Na tien maanden in Nieuw-Zeeland te zijn, kijk ik terug op tien bijzondere, heftige, intense en ook geweldige maanden. Op het moment voelt het goed om hier te zijn. Ik heb mijn draai gevonden en heb de laatste tijd niet vaak last van heimwee.

Nu ik terugdenk aan mijn tijd hier, realiseer ik me dat er verschillende fasen zijn waar je als het ware doorheen gaat. Eigenlijk klinkt het heel logisch. Ik denk namelijk dat de fasen gewoon wennen, gewend raken en nu gewend zijn, zijn. Over 22 nachtjes zie ik mijn moeder, die me in mijn Nieuw-Zeelandse leventje komt opzoeken. Ik kan niet wachten om haar hier te ontvangen! Hoe erg ik ook gewend ben aan dit leventje hier, zonder mijn familie en goede vrienden om me heen realiseer ik me toch wel hoe ver dit fijne en mooie Nieuw-Zeeland van Nederland af ligt.

Over Eva

Eva verhuisde in augustus 2012 met haar vriend, een kiwi, naar zijn thuisland: Nieuw-Zeeland. Zij hebben elkaar in Nederland leren kennen. Het leven in Nederland was goed maar nadat zij ruim drie jaar in Nederland hebben gewoond, besloot ze om met hem naar Nieuw-Zeeland te verhuizen.

Ze beseffen dat een lange afstandrelatie tussen Nieuw-Zeeland en Nederland niet is te doen, dus in de toekomst moet er een beslissing gemaakt worden; Nieuw-Zeeland of Nederland? Die keuze kan alleen gemaakt worden nadat ze in beide landen hebben gewoond.

Vergelijkingen, twijfels, soms wat heimwee maar vooral veel nieuwe indrukken, nieuwe mensen, ervaringen en kansen in dit ontzettende mooie land spelen allemaal een rol in het leven dat Eva opbouwt in Nieuw-Zeeland.

Vanuit de winderige stad Wellington, waar zij woont, schrijft zij over Maori's (haar vriend komt uit een Maori familie), het dagelijkse leven in een ander land, cultuurverschillen, indrukwekkende natuur, de kiwi's en nog veel meer.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors