Column Gerben Summertime in december

Summertime in december

door Gerben Hop

Het is nu onze tweede zomer in Nieuw-Zeeland en het blijft raar dat op één december de zomer hier begint. Ik heb voor het eerst sinds jaren geen winterdip meer. Ik ben altijd wel vrolijk, maar ik voel me in de lente en de zomer op mijn best. 

Toen we nog in Nederland woonden en eind maart de eerste lekkere temperaturen op het programma stonden, dacht ik altijd: hier moet ik extra van genieten. De laatste jaren vlogen de maanden en jaren voorbij, en als de zomer over was begon me dat steeds meer tegen te staan. Als de winter nou écht koud was met het zonnetje erbij dan is het een ander verhaal, maar dat Hollandse druilerige, mistige, vieze, regenachtige hondenweer vind ik helemaal niks.

Ik heb nu voor het eerst in jaren weer het gevoel dat het jaar weer lekker lang duurt. Het kan me niets meer schelen wat voor maand het is. Het is niet zo dat het hier nooit regent, het is gewoon anders.  De temperaturen zijn hier lager, maar voelen veel hoger aan. Als het hier vijftien graden is, dan voelt het als twintig graden in Nederland. De zon is hier erg sterk en op een bewolkte dag kan je erg van de zon genieten. Ook in de winter is de zon erg lekker, en na een koude nacht is de opkomende zon je beste vriend. Je moet hier niet al te lang achter elkaar in de zon zitten, want je verbrandt in een korte tijd! 

Wat wel leuk is nu we hier wonen, dat we nu in een ander seizoen jarig zijn. Onze dochter is er erg blij mee dat ze nu in de zomer jarig is en niet meer in de winter.

Ze vieren hier wel gewoon kerst in december met vijfentwintig graden, en Santa komt hier en daar ook zwetend langs in zijn pak. Mijn vrouw was laatst thee aan het drinken met een Nederlandse vrouw die jaren geleden met haar gezin hierheen is verhuisd, met toen nog kleine kinderen. Zij had de kinderen verteld dat het Sinterklaasverhaal in Nieuw-Zeeland over was, want de Sint komt daar niet. Tot het moment dat ze begin december door Auckland reden en de kinderen in koor zongen ‘zie, daar heb je Sinterklaas met twee pieten’. Nu krijgen we cadeautjes en zetten we vanavond onze schoen. Dit was georganiseerd door een of andere Nederlandse feestcommissie in Auckland. 

Ik kan nog niet zeggen dat ik de sneeuw mis. Als we het missen, dan rijden we in de winter een paar uur en zit je alsnog in de sneeuw. Als je zegt dat je uit Nederland komt, gaan ze er altijd vanuit dat er rond december sneeuw ligt. Er zijn er trouwens ook een aantal die denken dat iedereen in Amsterdam op klompen loopt met een hele grote joint in de mond.

Alle gekheid op een stokje, het valt mij op dat het merendeel van de Kiwi’s erg goed op de hoogte is van hoe de wereld in elkaar zit omdat ze veel gereisd hebben. Toen ik mij aan het voorbereiden was om naar Nieuw-Zeeland te emigreren, kreeg ik op veel forums de indruk dat ze hier back in time leven. Het grote verschil is dat je kunt kiezen, je kunt alles doen hier. Je kunt in de stad wonen met alles wat daar bij hoort. Aan de andere kant kan je ook Off the grid wonen, in een gebied waar geen kip komt, waar je geen bereik hebt met je telefoon en waar je geen auto’s hoort rijden.

Wat ze hier leuk vinden aan Europa is dat als je door Europa reist, je binnen een paar uur in een ander land zit. Snelwegen zoals in Europa kennen ze hier ook niet. Je ziet hier op de State Highway gewoon fietsers met een veiligheidsvest aan en een helm op fietsen. Toen mijn collega op rondreis was in Europa, werd hij in Amsterdam gearresteerd toen hij op de snelweg fietste omdat hij de weg kwijt was (hij had wel een paar sapjes op).

Hopelijk krijgt Nederland een mooie, witte kerst met helder weer en het zonnetje aan de hemel. Hier is alleen de schuimkraag op het bier wit tijdens de kerst.

Fijne feestdagen!

Warm of koud, maak er wat moois van. Maar daar ben je zelf bij.

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek, omdat we hier nog nooit waren geweest. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een Nieuw-Zeelandse werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen, waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur. 

 

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors