Column Gerben Overdrijven is ook een vak

Overdrijven is ook een vak

door Gerben Hop

Nederland en Nieuw-Zeeland zijn nogal verschillende landen, behalve dat beide landen erg veel water te verwerken krijgen. Vanuit Nederland is het makkelijk om naar andere landen te gaan,m terwijl Nieuw-Zeeland nogal geïsoleerd is. Dit heeft zijn voor- en nadelen, maar wat mij opgevallen is dat veel geboren en getogen Kiwi’s weinig van Nieuw-Zeeland gezien hebben.

Als je tevreden bent met je omgeving en het geeft je voldoening dan is het niet nodig om op pad te gaan. De stad of dorp waar je leeft is jouw wereld en die is groot genoeg. Als je het groter aanpakt dan is het land waar je woont de wereld waar je leeft. Voor een hele grote groep is Nieuw-Zeeland de wereld waar ze wonen, en ik moet zeggen het is een erg mooie wereld. Maar om hier in Nieuw-Zeeland te reizen lijkt het net of je door verschillende landen trekt. Er zitten dan ook zeker regelmatig spannende stukken tussen met veel slingeren, en met klimmen en dalen. Hier in het noorden zijn er erg veel kinderen die nog nooit sneeuw hebben gezien en ik kan me voorstellen dat als je richting het zuiden trekt dat het spannend is. Andersom is het ook zo dat als je van het Zuidereiland in steden als Wellington of Auckland terecht komt, dat er in een keer wel heel veel auto’s om je heen zitten. Misschien is dat het voordeel om in Nederland te zijn opgegroeid omdat veel van ons in veel verschillende landen om Nederland heen zijn geweest. Maar je kan ook zeggen dat het oosten en het westen van Nederland ook een wereld verschil is.

Hier zijn ze nog altijd zenuwachtig als ze een stuk moeten reizen, maar als je gewoon rustig aan doet dan vind ik het nogal meevallen.  Met maximaal 35 kilometer per uur door de bergen heen slingeren is veiliger dan rechte wegen waar je op volle snelheid rijdt. 

Mijn vrouw en dochter zijn net terug uit Nederland, ze zijn voor het eerst sinds we hier zijn weer terug geweest. Mijn vrouw had per ongeluk haar trouwnaam ingevuld op de e-ticket. Op een Nederlands paspoort staat de trouwnaam in kleine letters onder je meisjesnaam met ‘ev’ ervoor. Het komt er op neer dat er niets fout was maar hier begrijpen ze in andere landen niets van. Ik heb contact opgenomen met de organisatie waar we de tickets hadden geboekt om het voor de zekerheid te herstellen. Ze vertelden me dat we $100 US dollar moesten betalen, ik zei dat ik dat niet normaal vind in deze digitale tijd. Toen ik een email terug stuurde dat ik de $100 wel wil betalen toen zeiden ze dat ik naast de $100 ook een nieuw ticket moest boeken voor de prijs op dat moment. Dit kwam neer op $2000 NZ dollar. Maar om een lang verhaal kort te maken, ik heb de klantenservice van de agency en de luchtvaartmaatschappij flink bezig gehouden. Het komt er op neer dat ik ze duidelijk gemaakt heb dat het niet normaal is dat iedereen zich achter procedures verschuilt en niet flexibel is. Als iedereen deze dingen accepteert en er niets van zegt dan veranderd het nooit. We hebben thuis afgesproken dat we het risico gewoon gingen nemen. Mocht je niet geboard worden kun je altijd nog geld uitgeven. Toen de grote dag daar was en de Kiwi dame (in dienst van buitenlandse vliegmaatschappij) achter de check in balie een tijdje druk was met typen,  zei ze na een tijdje: ‘ik heb het een en ander veranderd zodat je gewoon kunt boarden’.

Hieruit blijkt maar weer dat Kiwi’s misschien in bepaalde opzichten overdrijven omdat ze geen drukke wereld gewend zijn en op een geïsoleerd eiland wonen. Maar als het op flexibiliteit, vriendelijkheid en gratis ongevraagde service aankomt , dan zijn ze een voorbeeld en dat is zeker niet overdreven.

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek omdat we hier nog nooit geweest waren. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors