Column Gerben Nieuwjaar in Nieuw-Zeeland
Like ons op Facebook

Nieuwjaar in Nieuw-Zeeland

door Gerben Hop

Hier in Nieuw-Zeeland is het hartje zomer. Het blijft raar, ook al is het inmiddels onze derde jaarwisseling hier. Toch is het ook raar dat het nieuwe jaar in december begint en niet in de lente. Het zou eigenlijk afhankelijk van de seizoenen moeten zijn, zoals het oorspronkelijk was.

Voor ons was het een bijzondere kerst en jaarwisseling omdat mijn zusje en haar gezin hier in Nieuw-Zeeland waren. Het blijft genieten als je familie daadwerkelijk naar dit mooie land komt en het met eigen ogen kan waarnemen en dat je het kan delen. Daarnaast trek je intensiever met elkaar op en waardeer je het meer. Ook heb je diepere gesprekken met elkaar. Dit hoor je ook van andere geëmigreerde mensen dat je elkaar nog veel beter leert kennen dan als je bij elkaar om de hoek woont. Eigenlijk is dat raar en zou je in Nederland de drukte moeten mijden. Gewoon wat vaker ertussen uitknijpen om intensiever met elkaar om te gaan en niet snel en oppervlakkig, wat vaak gebeurd met de drukke schema’s.

De zomervakantie begint hier voor de meeste mensen een paar dagen voor kerst. De meeste Kiwi’s zeggen dat ze eerst familie verplichtingen hebben en na de kerst vliegen ze allemaal uit voor een vakantie. Hier hebben de meeste mensen twee weken vrij en dat is dan de zomervakantie en daarna komt er op een paar vrije dagen na een hele tijd niets. Ze zeggen dan ook dat het in Europa beter verdeeld is omdat je vaak met kerst twee weken vrij bent en in de zomer ook nog twee of drie weken. De scholen zijn hier trouwens wel na elke periode twee weken vrij. Het maakt niet uit waar je woont als jezelf bepaald wanneer je vrij neemt, dat zijn de mooiste vakanties die je kunt hebben. Het grootste voordeel wat ik van Nieuw-Zeeland vind is dat elk weekend als vakantie voelt. Gewoon simpel met de blote voetjes op het strand en lekker surfen en dobberen in de zee met de kinderen.

Ik ga dan ook het nieuwe jaar mijn uiterste best doen om van alle verplichtingen los te komen en probeer een vrijwillige wereld voor mijzelf en mijn gezin te creëren. Helaas moet ik nog wel een keer verplicht belasting betalen in het Koninkrijk der Nederlanden. Ik kreeg een blauwe kerstkaart met daarin een aanslag in plaats van een kerstbonus voor het jaar 2016.

Laten we allemaal met een lege kalender beginnen en proberen deze zo leeg mogelijk te houden en te genieten van alles wat komt aanwaaien.

Allemaal alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag, ik zou zeggen vier het leven elke dag en niet meer wachten.

We kunnen het zelf leuker maken en ook veel makkelijker, Happy New day!

Like deze pagina

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors