Column Gerben Nieuwjaar in Nieuw-Zeeland

Nieuwjaar in Nieuw-Zeeland

door Gerben Hop

Hier in Nieuw-Zeeland is het hartje zomer. Het blijft raar, ook al is het inmiddels onze derde jaarwisseling hier. Toch is het ook raar dat het nieuwe jaar in december begint en niet in de lente. Het zou eigenlijk afhankelijk van de seizoenen moeten zijn, zoals het oorspronkelijk was.

Voor ons was het een bijzondere kerst en jaarwisseling omdat mijn zusje en haar gezin hier in Nieuw-Zeeland waren. Het blijft genieten als je familie daadwerkelijk naar dit mooie land komt en het met eigen ogen kan waarnemen en dat je het kan delen. Daarnaast trek je intensiever met elkaar op en waardeer je het meer. Ook heb je diepere gesprekken met elkaar. Dit hoor je ook van andere geëmigreerde mensen dat je elkaar nog veel beter leert kennen dan als je bij elkaar om de hoek woont. Eigenlijk is dat raar en zou je in Nederland de drukte moeten mijden. Gewoon wat vaker ertussen uitknijpen om intensiever met elkaar om te gaan en niet snel en oppervlakkig, wat vaak gebeurd met de drukke schema’s.

De zomervakantie begint hier voor de meeste mensen een paar dagen voor kerst. De meeste Kiwi’s zeggen dat ze eerst familie verplichtingen hebben en na de kerst vliegen ze allemaal uit voor een vakantie. Hier hebben de meeste mensen twee weken vrij en dat is dan de zomervakantie en daarna komt er op een paar vrije dagen na een hele tijd niets. Ze zeggen dan ook dat het in Europa beter verdeeld is omdat je vaak met kerst twee weken vrij bent en in de zomer ook nog twee of drie weken. De scholen zijn hier trouwens wel na elke periode twee weken vrij. Het maakt niet uit waar je woont als jezelf bepaald wanneer je vrij neemt, dat zijn de mooiste vakanties die je kunt hebben. Het grootste voordeel wat ik van Nieuw-Zeeland vind is dat elk weekend als vakantie voelt. Gewoon simpel met de blote voetjes op het strand en lekker surfen en dobberen in de zee met de kinderen.

Ik ga dan ook het nieuwe jaar mijn uiterste best doen om van alle verplichtingen los te komen en probeer een vrijwillige wereld voor mijzelf en mijn gezin te creëren. Helaas moet ik nog wel een keer verplicht belasting betalen in het Koninkrijk der Nederlanden. Ik kreeg een blauwe kerstkaart met daarin een aanslag in plaats van een kerstbonus voor het jaar 2016.

Laten we allemaal met een lege kalender beginnen en proberen deze zo leeg mogelijk te houden en te genieten van alles wat komt aanwaaien.

Allemaal alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag, ik zou zeggen vier het leven elke dag en niet meer wachten.

We kunnen het zelf leuker maken en ook veel makkelijker, Happy New day!

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek omdat we hier nog nooit geweest waren. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors