Column Gerben Ajax Amsterdam olé olé

Ajax Amsterdam olé olé

door Gerben Hop

Als ze hier vragen waar ik vandaan kom moet ik er meestal bij vertellen dat Emmeloord op de bodem van de zee ligt en ongeveer een uurtje ten noordoosten van Amsterdam. Amsterdam kent iedereen en er zijn genoeg Kiwi’s die er zijn geweest of het hoog op de bucket list hebben staan.

Ajax is een ander verhaal, de echte voetbal liefhebbers kennen Ajax natuurlijk wel en veel Kiwi’s weten wel dat Ajax een voetbalclub uit Amsterdam is. Toch is voetbal een steeds populairdere sport aan het worden. Zelf speel ik ook voetbal en elke woensdagavond gaan we naar de Trustpower Arena waar competities op verschillende niveaus gespeeld worden. Het is ‘social’ en dat betekent dat er minimaal een vrouw moet meedoen. Mijn dochter is 15 en vanaf die leeftijd mag je meedoen, erg leuk om samen te spelen. Toch is het wel serieus en wordt er gespeelt alsof het de champions league is. Door in deze competitie te spelen heeft mijn dochter net het laatste fysieke zetje gehad waardoor ze nu geselecteerd is voor de futsalnationals. In juli speelt ze in Wellington in het waibop (Bay of Plenty/Waikato) team, dit is een toernooi waar de beste spelers van het land tegen/met elkaar spelen.

Onze kinderen hebben vaak een Ajax shirt aan als ze gaan trainen en normaal gesproken zeggen alleen de Nederlanders ‘ Hé kom je uit Nederland?’ Toch zie je Ajax de laatste tijd steeds vaker op het Nieuw Zeelands nieuws voorbij komen.  Als jullie in Nederland de champions league kijken dan is het hier zeven uur in de morgen en kan ik nog net een half uurtje op de laptop kijken. Daarna zet ik mijn gehoorbeschermers met ingebouwde radio op en volg ik radio 1 langs de lijn. Het mooiste is dat ik al sinds de verloren thuiswedstrijd tegen Real Madrid zeg dat Ajax de finale tegen Barcelona gaat spelen. Ze zaten me uit te lachen maar het begon er tot de laatste twee halve finales aardig op te lijken. Gelukkig staan er toch nog Nederlanders en veel ex. Ajax spelers in de finale en jammer dat er niet voor plek 3 en 4 gespeelt wordt.

Voor een land als Nieuw Zeeland is het ook goed om te zien dat je met de juiste mensen op de juiste plek met een veel lager budget grote dingen kunt doen. Als het ware breng je het geloof terug bij landen/clubs die voetbal mooi vinden maar de aansluiting niet kunnen maken. Wat dat betreft moeten we in Nederland trots zijn dat Ajax op deze manier positief in het nieuws komt met normale (jonge) jongens die een goed voorbeeld zijn voor de jeugd.

Toch is een grote betaalde carrière lang niet voor iedereen weggelegd dus zorg ervoor dat je ervan geniet. Of je nu speelt in de Arena, Camp nou, Belt Schutsloot of Papamoa, ruik de geur van het gras, maak lol met je team, maak mooie acties en goals waar lang over gesproken gaat worden.

Een ding is zeker, je kunt winnen en verliezen maar er is maar een club de mooiste van het land.

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek omdat we hier nog nooit geweest waren. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur.

 

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors