Column Ailis Tongariro National Park

Tongariro National Park

door Ailis O'Neill

Ik denk dat we inmiddels een keer of drie langs/door Tongariro National Park gereden zijn, en elke keer was het zo mistig dat we amper de bosjes langs de kant van de weg konden zien. Het beklimmen van Mount Ruapehu (één van de drie actieve vulkanen in het park) stond al lange tijd hoog op onze bucketlist, maar omdat het weer in Nieuw -Zeeland elke minuut compleet kan omslaan wisten we niet zo goed wanneer we deze trip moesten plannen. 

Toen de weergoden aan onze kant leken te staan (alhoewel je nooit 100% kunt vertrouwen op de Nieuw-Zeelandse weerberichten) besloten we in de auto te springen en richting Tongariro te rijden (vanuit Katikati –waar we verblijven- ongeveer 4 uur met de auto).

Tongariro ligt ongeveer in het midden van het Noordereiland, is het oudste nationale park van Nieuw-Zeeland en tevens het eerste park in Nieuw-Zeeland dat vanwege zijn natuurlijke en culturele waarde als gemengd erfgoed op de werelderfgoedlijst van Unesco werd geplaatst.

Eén van de grootste redenen waarom het beklimmen van Mount Ruapehu op mijn bucketlist staat is omdat een deel van Tongariro National Park is gebruikt als decor voor de Mordor scenes uit The Lord of the Rings. En, vanaf de top van Mount Ruapehu sta je oog in oog met Mount Ngauruhoe, oftewel.. Mount Doom. 

Ik weet niet precies waarom, maar ik vind het altijd tof om locaties te zien waar films zijn opgenomen. En dan heb ik het niet over studios, maar échte locaties, in de natuur. Zo hebben we gezocht naar Pete’s Dragon in McLaren Falls Park (in de buurt van Tauranga), hebben we –net als Gollum- kunnen pootje baden in ‘The Forbidden Pool’ (Tawhai Falls, Tongariro National Park) en ontdekten we de ‘ruins of Cair Paravel’ uit de Chronicles of Narnia (Cathedral Cove, Coromandel).

Soms vergeet ik daardoor dat Nieuw-Zeeland zelf ook rijk is aan haar eigen verhalen en legendes, zo ook Tongariro National Park. 

Volgens het Māori geloof waren bergen ooit goden en dappere krijgers. Tongariro was één van de zeven bergen die naast elkaar stonden rondom Lake Taupo (Nieuw-Zeeland’s grootste meer).  Dit waren allemaal mannelijke bergen, behalve Pihanga. Pihanga was bloedmooi en alle andere bergen waren verliefd op haar. En wat doen krijgers wanneer ze verstrikt raken in een liefdes-­­dilemma? Precies! Vechten! Vol woede vochten de bergen voor de hand van Pihanga. Tongariro was degene die uiteindelijk het recht won om naast Pihanga te mogen staan; hij werd de leider van het land. De verslagen bergen kregen één nacht de tijd om een nieuwe locatie te vinden om te staan, ver weg van het koppel. 

Ngauruhoe en Ruapehu vertrokken richting het zuiden van Tongariro, Putauaki en Tauhara naar het oosten. Taranaki was bezeten van woede en groef een groot pad in de grond op zijn weg naar het westen. Het pad wat hij achterliet werd gevuld met tranen die hij huilde voor Pihanga, en de rivier die daar uit ontstond staat nu bekend als de Whanganui River. 

Klinkt dat niet als voer voor een filmscript? Ik zit in ieder geval alvast vooraan in de bioscoop, waar ik iedereen lekker irritant kan vertellen ‘DAAR BEN IK GEWEEST!’ 

Over Ailis

Wie kent ‘m niet; het clichégevalletje ‘is dit het nou?’. Dat is precies wat ik, Ailis (27) dacht toen ik me, na te zijn afgestudeerd, dagelijks bevond op het kantoor van mijn ‘eerste echte baan’. Mijn dagen spendeerde ik turend uit het raam, fantaserend over een leven buiten Nederland. 

Mijn vriend is geboren in Auckland en op zijn 8ste naar Nederland verhuisd met zijn ouders en broer. Vier jaar geleden zette ik voor het eerst voet op Nieuw-Zeelandse bodem, waar ik drie korte weken verbleef bij de grootouders van mijn vriend. Het idee om terug te keren naar zijn geboorteland kwam halverwege 2016 steeds meer ter sprake. We besloten de knoop door te hakken, onze banen en appartement op te zeggen en voor onbepaalde tijd te vertrekken naar het land van de kiwi, pavlova en Maori’s

Naast deze column houd ik mijn avonturen (in het Engels) bij op mijn website voor vrienden en familie (en verder voor iedereen die het wil lezen). Ook houd ik me graag bezig met fotografie, ik deel dagelijks foto’s op mijn Instagram-pagina. 

 

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors