Column Gerben Lekker op de blote voetjes

Lekker op de blote voetjes

door Gerben Hop

Wat hier opvalt in Nieuw-Zeeland is dat er heel veel mensen op blote voeten lopen, zelfs in het winkelcentrum. Als je hier langs een school rijdt zie je de jeugd voetbal, basketbal of rugby spelen op de blote voeten. In Nederland liepen we alleen op de blote voeten als we gingen douchen. Dit was ook wel onze eigen schuld omdat we onze achtertuin volgegooid hadden met tegels en split. Na een dag hard werken heb je geen puf meer om nog even het gras te maaien terwijl dit wel leuk werk is en lekker ruikt. We kunnen dan ook wel de conclusie trekken dat we het contact met de natuur en moeder aarde verloren zijn. Dit was dan ook een van de redenen voor onze emigratieplannen.

Nieuw-Zeeland is een land waar je makkelijk in contact komt met de natuur. Je moet hier ook wat meer geduld en tijd investeren om ergens te komen. Je hebt hier alleen in de grotere steden vierbaans wegen, de rest zijn tweebaanswegen met af en toe inhaal stroken en in het hele land is het maximaal 100 kilometer per uur. Voordeel is dat als je ergens afslaat binnen no-time op fantastische plekken staat.

We zijn vergeten dat de natuur de baas is en niet de mens. Wij mensen denken dat wij de natuur kunnen aanpassen naar onze hand, maar we zijn onderdeel van de natuur en niet de baas. Ik was vroeger zelf ook een dipstick die te weinig over de gevolgen nadacht, maar nu kan ik me er mateloos aan ergeren dat mensen lekker onbewust er op los leven zonder aan de volgende generaties te denken. Als we stoppen met betalen voor producten en diensten die ten koste van de natuur en dus ook ten koste gaan van onze kinderen, dan gaat het snel de goede kant op. Het merendeel van de wereldbevolking accepteert ook nog eens dat er meer en meer geïnvesteerd moet worden in defensie, van al dit geld kun je iedereen ter wereld ruim voldoende te eten en zorg geven. Als je al deze mensen aan het werk wilt houden kunnen ze ook wel de natuur een handje helpen door bijvoorbeeld bomen te planten of te helpen na een aardbeving of een overstroming.

Natuurlijk heb ik respect voor de mensen die hun gezin achter laten om voor lange tijd op een vredes/wederopbouw missie te gaan in een ver land. We hebben alleen in het verleden en heden kunnen zien dat de reden dat een land met de grond toe gelijk gemaakt wordt anders is dan de reden die ze ons doen laten geloven. Het is goed om na te denken en om je er bewust  van te zijn waar je geld aan uitgeeft of wat je doet om geld te verdienen. De reden dat we werken is als het goed is om te leven. Maar als we realistisch kijken zijn we aan het werk voor de hypotheek, zorgverzekering + eigen risico, belastingdienst, de heilige koe, gas, water, licht, internet, telefoon, pensioen. Als je mazzel hebt blijft er voldoende over voor vakantie en andere leuke dingen, mocht je daarna nog over hebben dan zet je het op je spaarrekening voor een zeer hoge rente van 0,1%. We kunnen ook met zijn allen zeggen: ik wil minder verdienen, maar dat begint bij minder (verplicht) betalen. De oorzaak van wat er wereldwijd aan de hand is begint met de illusie van (digitaal) geld. De natuur geeft ons alles wat nodig is GRATIS.

Wij hebben het geluk dat mijn oma 101 jaar is en in goede gezondheid oud wordt en wie wil dat niet? Ik ben er 100% van overtuigd dat dit voor een groot gedeelte met voeding te maken heeft. Vroeger werd er uit de regio gegeten en wist je waar het vlees vandaan kwam en je kende de bakker en de boeren waar je het brood en de groenten van at. Nederland en Nieuw-Zeeland zijn landen die hoge kwaliteit groenten en fruit verbouwen, maar vooral in Nederland wordt het beste geëxporteerd en de goedkope troep wordt geïmporteerd omdat we er (zogenaamd) niet voor willen betalen. Maar dat zie je hier helaas ook wel. Laatst was ik hier in de supermarkt en zag ik alleen kiwi’s uit Italië, ik heb niets tegen Italië maar ik wil gewoon (organic) kiwi’s uit Nieuw-Zeeland. Gelukkig wordt er hier in Nieuw-Zeeland duidelijk op alle goederen vermeld dat het product made in Nieuw-Zeeland is (of niet). Gelukkig zie je in Nederland en ook in Nieuw-Zeeland dat het flink veranderd naar biologisch voedsel en veel locale markten. Maar veel mensen zullen zeggen maar hoe weet je of biologisch echt biologisch is? Dan kom je weer uit bij oma en moet je alles weer in je eigen omgeving gaan kopen van iemand die je kent. Desnoods wat meer betalen of het zelf gaan verbouwen, maar als de hele regio het doet wordt het vanzelf goedkoper.  

Maar om gezond te blijven moet er ook ontladen worden want alles draait om energie. Daarom regelmatig de geïsoleerde schoenen uitdoen en laat je negatieve energie wegstromen.

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek omdat we hier nog nooit geweest waren. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur.

 

 

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors