Eva Rijcken Nieuw (-zee)land

Nieuw (-zee)land

door Eva Rijcken

"Grenzeloos verliefd" is altijd al een van mijn favoriete programma's geweest (programma, uitgezonden op Net5 waarin Nederlanders emigreren naar het land van hun geliefde). Dat ik ooit zelf de stap zou maken om met mijn vriend naar een ander land te verhuizen, dat had ik me een aantal jaar geleden niet voor kunnen stellen.

Op het moment dat ik dit schrijf woon ik al vijf maanden in Nieuw-Zeeland; dus letterlijk de andere kant van de wereld. Zou je mij een aantal jaar geleden hebben gevraagd of ik ooit een verre reis zou willen maken of zou willen emigreren, dan had ik beslist nee gezegd, maar dit veranderde allemaal op het moment dat ik mijn vriend ontmoette, een kiwi uit een Maori-familie (Maori's zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland).

Hij kwam in 2008 naar Nederland om het rugbyteam te versterken van de plaats waar ik toen woonde en nu, iets meer dan vier jaar later, zitten we samen in Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland is bijna acht keer zo groot als Nederland. Het land heeft bijna 3.865.000 inwoners. Dit merk je in veel gebieden in dit indrukwekkende land. Grote delen van het land zijn onbewoond en bestaan uit bergen.

Je kan hier soms uren rijden zonder een plaatsje tegen te komen. Zonder zelfs maar een huisje in de bergen tegen te komen. Bij iedere hoek die je omgaat is het weer een verrassing hoe de bergen er uit zullen zien die je na de bocht gaat zien. Iedere berg is een andere kleur groen of bruin en heeft weer een andere maat, vorm en begroeiing.

Van zulke bergen en deze ruimte kunnen we ons als Nederlanders niets voorstellen als we dit nooit hebben gezien. Al geven films als "Lord of the Rings" en "the Hobbit" een goed beeld.

Hoe mooi en indrukwekkend ik deze oneindige bergen ook vind, moet ik er niet aan denken om in een plaatsje in 'the middle of nowhere'te wonen. Ik ben een persoon die het fijn vindt altijd mensen om me heen te hebben.

We besloten om in Wellington te gaan wonen. Wellington is een stad die rondom, over en door de bergen heen is gebouwd. Het is een hele sportieve, creatieve, beetje alternatieve stad met een knus centrum. Het is heel overzichtelijk en vanaf het huis waar wij nu wonen kan ik alles lopend doen. Ik loop naar de sportschool, mijn werk, de supermarkt, het centrum met de winkels, bars en restaurants.

Ik heb geen fiets. Niemand fietst hier. Fietsen is hier niet veilig omdat men in het verkeer geen rekening houdt met eventuele fietsers. In theorie kan je in Nederland ook alles lopen, maar daar doet men dat niet. Hier loop ik alles tot een uur.

In Wellington wonen ook twee meiden die ik uit Nederland ken. Ik vond het toen ik hier kwam heel fijn dat ik wat bekende gezichten om me heen had. Mijn vriend heeft vroeger in Wellington gestudeerd en heeft goede vrienden die in Wellington wonen. Maar nadat we hier een paar weken zaten, kwam ik erachter dat ik mijn vriendinnen toch wel heel erg miste en het leuk vond de meiden te zien die ik kende uit Nederland.

De vrienden van mijn vriend zijn echt heel aardig, maar dat ik op zoek moest gaan naar eigen 'vrienden', dat stond voor mij toch wel vast. Ik heb me toen aangemeld bij Couchsurfing. Dit is een website voor en door reizigers. Op deze website kan je je bank aanbieden voor (budget)reizigers die een gratis slaapplaats zoeken, maar ook reizigers ontmoeten die (in dit geval) ook in Wellington wonen of verblijven.

Ik voelde me als vriendenzoeker in eerste instantie hopeloos, vooral met het idee dat ik de liefste vrienden ter wereld heb, maar dat zij wel aan de andere kant van de wereld wonen.

Ik besefte dat ik de enige ben die mijn tijd in deze stad leuk kan maken en dat niemand anders dit voor me kan doen. Via Couchsurfing ben ik begonnen met het bezoeken van de 'Weekly Wellington drinks'. Wekelijks is er de gelegenheid voor Couchsurfers, maar ook voor ieder ander, om samen te komen en nieuwe mensen te leren kennen en ook om contact te onderhouden met de mensen die je leert kennen.

Ik ben heel blij dat ik heb besloten om me aan te melden bij Couchsurfing. Inmiddels zit ik hier ruim vijf maanden en heb ik het naar mijn zin. Ik heb veel lieve, leuke, inspirerende mensen leren kennen uit veel verschillende landen die hier ook wonen en waar ik mee kan lachen, koken, uitgaan, dansen, zingen, praten en nog veel meer.

Ik kijk er naar uit mijn ervaringen over dit land, het wonen in een vreemd land, mijn trips en dagelijkse zaken op dit forum te delen.

Over Eva

Eva verhuisde in augustus 2012 met haar vriend, een kiwi, naar zijn thuisland: Nieuw-Zeeland. Zij hebben elkaar in Nederland leren kennen. Het leven in Nederland was goed maar nadat zij ruim drie jaar in Nederland hebben gewoond, besloot ze om met hem naar Nieuw-Zeeland te verhuizen.

Ze beseffen dat een lange afstandrelatie tussen Nieuw-Zeeland en Nederland niet is te doen, dus in de toekomst moet er een beslissing gemaakt worden; Nieuw-Zeeland of Nederland? Die keuze kan alleen gemaakt worden nadat ze in beide landen hebben gewoond.

Vergelijkingen, twijfels, soms wat heimwee maar vooral veel nieuwe indrukken, nieuwe mensen, ervaringen en kansen in dit ontzettende mooie land spelen allemaal een rol in het leven dat Eva opbouwt in Nieuw-Zeeland.

Vanuit de winderige stad Wellington, waar zij woont, schrijft zij over Maori's (haar vriend komt uit een Maori familie), het dagelijkse leven in een ander land, cultuurverschillen, indrukwekkende natuur, de kiwi's en nog veel meer.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors