Column Gerben In het paradijs moet ook gewerkt worden

In het paradijs moet ook gewerkt worden

door Gerben Hop

Helaas is het niet zo dat we overal ter wereld heen kunnen zonder documenten en geld. Dit geldt ook voor Nieuw Zeeland, maar ik ben er van overtuigd dat iedereen overal kan komen.

Ik vind het fantastisch om te zien hoe de (Europese) jeugd hier verblijft. Ze kopen een oude camper of bouwen een auto of bus om als camper en trekken het land door. Deze sfeer hangt hier ook echt in dit land, alles is ingericht om op rondreis te zijn. Langs de wegen heb je parkeerplaatsen met erg vaak fantastische uitzichten of lekker naast een waterval.

Daarnaast heb je overal openbare toiletten die ook regelmatig schoongemaakt worden en nee er zit niemand bij de deur met een schoteltje. Op de meeste campings heb je keukens waar je kunt koken en/of gezamenlijk kunt eten en grote koelkasten waar je je etenswaren (gelabeld) kunt bewaren. Je hebt door het hele land ook ‘freedom campings’ waar je maximaal drie dagen gratis kunt kamperen. Je moet er wel op letten dat je op veel van deze campings self contained moet zijn. 

Maar ja in het paradijs moet ook gegeten worden en je mag de vruchten niet zomaar van een boom afplukken, die liggen gewoon in de supermarkt op de groente afdeling. Dit is dan ook een punt samen met de huisvesting (in grotere steden) wat duur is. Dit was dan ook de overweging die wij moesten maken toen wij met 10 koffers naar Nieuw Zeeland vertrokken. Gaan we eerst een huis huren voor $500,- per week (€330,-), dacht het niet! We kopen gewoon een auto en een grote 6-persoons caravan en gaan gewoon hetzelfde doen als de jeugd.

Waarom kan je wat voor velen de mooiste tijd van je leven is, ook niet met je gezin doen? Je komt veel dichter bij vrijheid in de buurt als je al je spullen verkoopt en geen vaste verblijfplaats hebt. In de eerste week dat we hier waren werd het campingleven aardig op de proef gesteld, want het was lente en dit keer regende het hier meer dan anders. Het regende een paar dagen zo lang achter elkaar dat ik er aan zat te denken om de caravan om te ruilen voor een ark. Maar alle mensen hier verzekerden ons dat de zon wel terug zou komen. Dat gebeurde dan ook, op de borden onder Papamoa staat niet voor niets ‘Sunshine Paradise’.

Het is echt heerlijk om naast het strand te wonen en heel veel ruimte om je heen te hebben. Elke avond duiken we in de hotpool. De kinderen kunnen op de fiets naar school en ik ben binnen vijf minuten op mijn werkplek. De campings zijn alleen na Boxingday (tweede kerstdag) tot eind januari helemaal vol. In deze periode gaan de Kiwi’s allemaal op vakantie. Voor de kids was dit fantastisch elke avond hide and seek.

Het is toch mooi meegenomen dat we al 5 maanden in vrijheid leven. Mocht het nodig zijn dan rijden we ons huis zo ergens anders heen. We zijn duurzaam bezig, we gebruiken erg weinig energie. We moeten er wel op letten dan we niet meer troep als nodig is kopen, want je hebt beperkte opslagruimte. Als je in Nederland net verhuisd was had je binnen de kortste keren je huis zo weer vol. Je hebt hier een winkelketen The Warehouse waar je erg veel verschillende goederen voor weinig kunt kopen. Erg handig dat ze ook kampeerspullen verkopen, maar ook fietsen, kleding en speelgoed. 

Als je Nederland verlaat voor emigratie heb je geen recht meer op zorgverzekering ook niet op een reisverzekering trouwens, zelfs niet als je wilt betalen of alleen voor de reis. Hier kun je gewoon een travel insurance afsluiten. Hierin zijn zorgkosten, inboedel en reis gedekt; de hele familie voor €100,- per maand. Als je hier een permanent visa hebt, betaal je niets voor basiszorg maar je hebt wel wachtlijsten.

Als je alles naast elkaar neerlegt kun je wel zeggen dat je hier netto (veel) meer overhoudt en het leven een stuk makkelijker is. Het is maar hoe je kijkt, maar door mijn ogen kunnen we het leven overal een stuk aangenamer maken. Ik wil dan ook zeggen tegen politiek Den Haag, sluit de boel af, koop een camper ga naar mooie plekken en ga je eigen agenda volgen (niet stiekem over Brussel rijden).

We kunnen zelf wel nadenken hoe iedereen in Nederland veel vaker op vakantie kan en gratis zorg krijgt. Je zal ook veel minder zorg nodig hebben want mensen leven dan gezonder, dan hoeft er ook geen personeel bij in de zorg (kunnen ze mooi op vakantie, hebben ze wel verdiend). 

Ik zou zeggen stop met kiezen voor anderen, pak het vliegtuig en ga naar het paradijs.

Gerben

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek omdat we hier nog nooit geweest waren. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors