Column Gerben Blik op de weg

Blik op de weg

door Gerben Hop

Wat opvalt in Nieuw Zeeland is dat een autoverzekering niet verplicht is, terwijl een All Risk verzekering hier gewoon goedkoper is dan in Nederland of Engeland.

Toen wij hier aankwamen en een auto kochten, hebben wij de auto direct verzekerd. Dit kon gewoon telefonisch waarbij  ik gewoon kon vertellen wat mijn schadevrije jaren waren. Ik vroeg aan hem of ik mijn verklaring niet moest opsturen waarop hij lachend zei: nee dat hoeft hier niet. Nu heb ik voor niets Engelstalige verklaringen laten maken voor auto en hypotheek. We betalen nu 34 euro per maand voor een All Risk verzekering voor onze 4WD op diesel. Voor de wegenbelasting kun je kiezen voor hoeveel kilometer je wilt betalen (online). Je krijgt dan een kaartje opgestuurd voor achter je autoraam. Een keer per jaar moet je een warranty of fitness check laten doen, het zelfde als bij ons de APK keuring. Diesel kost hier €0.67 per liter (bij de goedkoopste pomp hier in de buurt), maar dit is verschillend per regio. Dit grote verschil met Nederland zal hem wel in het kwartje van Kok zitten.

Vandaag vroeg een collega, achttien jaar oud, hoe mijn weekend was. Ik zei lekker maar veel te kort. Hij zei dat hij met zijn maat over de kop was geslagen in een bocht. Zijn maat had een week geleden een Toyota Hilux gekocht voor $10,000 en deze was nu total loss. Gelukkig hebben ze er niets ernstig aan overgehouden en zijn ze in een weiland beland. Hij zei dat zelfs de koeien langzaam een kijkje kwamen nemen wat er aan de hand was. Zijn maat had geen verzekering en kan dus fluiten naar zijn centen. Het was dus zeker de moeite waard geweest om 50 dollar per maand te betalen, dan had hij nu zijn investering terug kunnen claimen. Maar ja, achteraf kijk je een koe in de kont of de koeien komen naar jouw kont kijken.

Als je voorzichtig doet kun je hier in Nieuw Zeeland gewoon veilig rondrijden. Bij alle bochten staan advies snelheden en je hebt om de zoveel tijd inhaalstroken. Denk er wel aan dat het hier echt donker is in de avond/nacht. Je hebt hier niet zoveel (straat) verlichting en van buitenaf al helemaal niet. Je hebt hier echt een fantastische sterrenhemel die alleen maar mooier is zonder kunstmatig licht. Je kan hier gewoon gebruik maken van het licht van de maan en sterren. Ik kan niet wachten om straks op het Zuidereiland de sterrenhemel te aanschouwen.

Je mag hier starten met autorijden als je zestien bent. Het eerste wat je moet doen is je theorie halen. Daarna krijg je een L op de auto en kun je zes maanden ervaring op gaan doen, altijd onder toezicht van iemand met een volledig rijbewijs (meer dan twee jaar). Na deze zes maanden kun je een praktijk test doen en krijg je een restricted driver licence voor minimaal achttien maanden. Met dit rijbewijs mag je geen passagiers meenemen zonder toezicht met volledig rijbewijs en mag je niet rijden tussen tien uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends. Na deze achttien maanden (of als je 25+ bent na zes maanden) kun je een praktijktest doen voor je full driver licence.  Wel veel goedkoper dan in Nederland en daarnaast kan je de brommer/scooter overslaan. Als je in een automaat examen doet dan komt dat ook op het rijbewijs te staan. Ik raad je aan om te lessen in een handgeschakelde auto, dan mag je in allebei rijden.

Als je hier op vakantie bent kun je gewoon met je internationale rijbewijs rijden. Dit is een meertalige aanvulling op het gewone rijbewijs en is een jaar geldig. Denk er wel aan dat je navraagt hoe het met de verzekering zit als je hier een camper huurt.

Ze nemen ons Nederlandse rijbewijs hier serieus en deze is makkelijk om  te zetten in een Nieuw-Zeelandse. Voor rijbewijs B kun je gewoon naar de AA of Transport Agency. Ze maken hier een foto en ze doen een ogentest waarna je het rijbewijs binnen twee weken ontvangt. Ik heb mijn groot rijbewijs om laten zetten en moest hiervoor de theorietest (heavy vehicles) en een medische check doen. Mocht het nodig zijn dan spring ik hier zo op een grote road train met de vlam in de pijp.

Ik zou zeggen: rij voorzichtig, kalmpjes aan en vergeet niet links te rijden als je hier komt! 

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek, omdat we hier nog nooit waren geweest. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een Nieuw-Zeelandse werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen, waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur. 

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors