Column Gerben Puur op intuïtie!

Puur op intuïtie!

door Gerben Hop

Wat bezield een Hollands gezin om huis en inboedel te verkopen en 20.000 kilometer verderop te gaan wonen?

Een eigen huis, een plek onder de zon, maar dat laatste daar ontbreekt het wel eens aan in Nederland. De mooiste tijd vind ik altijd het voorjaar met alles nog voor de boeg. Helaas vond ik dit de laatste jaren veel te snel voorbij vliegen. Als de bieten en wortels als laatste de grond uit gerooid worden en de blaadjes van de bomen vallen, vind ik de Noordoostpolder waar ik opgeroeid ben veel minder mooi. Natuurlijk vind ik de plaatjes van sneeuw en schaatsen erg mooi en het is heerlijk om het koud te hebben en dan ergens naar binnen te duiken voor een bakkie of een borrel. Wij zijn zomermensen en voor ons is de zon heilig. Daarom pakten we ook ieder jaar in de zomer de auto vol  en gingen drie weken naar Spanje, Frankrijk of Italië. Dit zijn dan ook de weken dat je gaat nadenken en tegen elkaar zegt dat die drie weken per jaar veel te kort zijn. Er moet meer uit te halen zijn, maar wat ga je doen?

We gaan het gewoon doen, we gaan emigreren. Het eerste wat je dan moet doen is belangrijke punten gaan opschrijven die voor ons gezin belangrijk zijn. Je sleept uiteindelijk ook drie kinderen mee in je avontuur. Voor ons (Nederlanders) zijn klimaat, natuur, onderwijs en gezondheid(szorg) de belangrijkste punten om rekening mee te houden. Het is natuurlijk makkelijker om naar Zuid-Europa te gaan, zodat je ook nog eens makkelijker terug naar je familie en vrienden in Nederland kunt gaan. Maar de woorden Spaans, Frans en Italiaans die wij spreken zijn op twee handen te tellen. Het is ook niet zo dat de banen voor het oprapen liggen in deze landen. Het moet toch een Engelstalig land zijn zoals Canada, Australië of Nieuw-Zeeland. Canada en Nieuw-Zeeland zijn historisch gezien toch wel erg met Nederland verbonden en voor het warmste weer moet je in Australië zijn. Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek omdat we hier nog nooit geweest waren. Ik zei dan dat ik ook nog nooit in Emmeloord was geweest voordat ik hier geboren ben en dan moet je er ook maar wat van zien te maken. 

Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. Als je tussen de 18 en 30 jaar bent kun je een werk-studie visum voor een jaar krijgen. Dit is voor ons geen optie, wij moesten wat anders verzinnen. Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Maar hoe ga je dat doen 20.000 kilometer verderop? Mijn ervaring is dat je moet laten zien dat je echt wilt komen en risico wilt nemen. Wij hebben het op de veilige manier gedaan door eerst ons huis te verkopen en ik ben eerst alleen naar Nieuw-Zeeland gegaan voor interviews met werkgevers. Als je (online) gaat solliciteren en je vermeld erbij dat je op korte termijn een reis gepland hebt staan nemen ze je wel serieus. Je kan als Nederlanders altijd een holiday-visum voor drie maanden krijgen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Nadat ik de eerste uitnodiging voor een gesprek had ontvangen van een werkgever uit Tauranga, heb ik mij op deze regio gericht en uiteindelijk heb ik met acht werkgevers afspraken kunnen maken. Met een werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Je kan dan ook wel zeggen dat je alles van te voren ziet en voelt aankomen, puur op intuïtie! Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur. In de winter is het hier in de Bay of Plenty ook goed vol te houden door het zachte klimaat. 

Zoals we van tevoren aan de kinderen beloofd hebben zijn de kinderen hier hetzelfde en ze hebben dan ook hun plek gevonden. Nieuw-Zeeland is echt een kinderland met veel (gratis) speeltuinen, ze kunnen twintig uur gratis naar de kindergarden en hebben veel praktisch onderwijs en veel sport op de scholen. 

Het is mooi om te zien en te laten zien dat alles op zijn plek valt en alles mogelijk is, puur op intuïtie!

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek omdat we hier nog nooit geweest waren. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors