Marja Captijn Beroemd over de hele wereld!

Beroemd over de hele wereld!

door Marja Captijn

Afgelopen zaterdag ben ik naar een plek geweest waar geen foto's gemaakt mogen worden, heb ik iets ondertekend waarin staat dat ik geheimhouding heb en moest ik beloven stil te zijn op de sociale media. Heb ik allemaal keurig gedaan. Maar als er dan vervolgens een bericht in de kranten verschijnt, mag ik het wel daar over hebben, nietwaar?

Er wordt een nieuwe Disney film gemaakt. Hij wordt gefilmd in Nieuw-Zeeland. De Bay of Plenty is een van de locaties, maar ons kleine dorp Tapanui ook! Het gaat om een remake van Pete's dragon, een film uit 1977. In het Nederlands heet hij Elliot de draak. Ik wilde bijna zeggen dat ik nog delen van de film kon herinneren, maar dan blijkt weer dat ik echt al aan de... eh.... rijpere kant ben, om zo maar eens te zeggen. Maar nu ik er over nadenk... volgens mij was mijn zusje mee (geboren in 1979) en heb ik dus een latere uitzending gezien.  Want natuurlijk was ik veel te jong om hem zelf meteen in 1979 in de bioscoop te zien!

In ieder geval zijn de mensen van de film hier al een paar keer komen kijken. Ze gaan in het dorp zelf filmen (het moet doorgaan voor een ouderwets Amerikaans dorp, dus zo achtergesteld met de rest van de wereld ziet het er hier dus uit, in de ogen van de Amerikanen. Wake up call!). Even buiten het dorp ligt een oude, verlaten houtzagerij die ze ook gaan gebruiken als filmlocatie.

In de weken dat ze hier gaan filmen, verblijft de crew hier in het dorp. Er was een oproep gedaan wie er mensen kon huisvesten, zijn caravan beschikbaar kon stellen of eventueel hun huis kon verhuren voor die periode. Stel je voor; Tapanui zou zomaar ineens twee keer zoveel inwoners hebben! Dat zou wel even wennen zijn zeg!

Overal in de omgeving werd er geadverteerd dat de filmers op zoek zijn naar wat extra's. Dat zijn mensen die geen tekst hebben en mooi het beeld kunnen vullen door er doorheen te lopen, rennen etc. Dus wij zijn gezellig met zijn allen naar het community centre gegaan en hebben daar auditie gedaan. Dat was natuurlijk heel geheimzinnig allemaal. Eerst een formulier invullen (ik zeg niet wat er allemaal op stond, want dat mag niet), een foto maken en klaar.

In totaal hebben er ruim vijfhonderd mensen auditie gedaan. Dan wordt de kans toch wel groot dat je zomaar wordt uitgenodigd. Ik kan op korte termijn vrij nemen van mijn werk, ook een groot plus. Fons daarentegen..... tsja jongen, dat is het nadeel van de enige dokter zijn! Want je kunt natuurlijk niet 's morgens alle zieke mensen afzeggen, omdat je een draaidag hebt. Kun je gewoon niet maken, toch?

We zagen onszelf al helemaal volop in beeld als familie met NZ als tweede taal. Hollywood, here we come! Totdat ik in een artikel las, dat ze hier komen filmen in de eerste twee weken van april.

Dus. Einde verhaal. Einde carrière. Dag Hollywood. Want in april 2015 zitten wij voor vijf weken in Nederland. Gezellig op vakantie. We wilden eerst in augustus gaan (herstel, IK wilde per se in augustus, met het idee van een mooie nazomer in mijn hoofd). Maar toen besloot er zomaar iemand te gaan trouwen en hebben we onze plannen aangepast. Ik ga natuurlijk geen namen noemen, maar ik zal me toch altijd blijven afvragen of dit DE kans was geweest om ontdekt te worden. Of een van mijn kinderen natuurlijk, want dat geeft ook zo leuk af op de ouders.

Ergens hoop ik nu dat we niet worden uitgekozen. Of wel, maar dat de opnames vertraagd zijn. Of vervroegd. Of dat april een groot rookgordijn in de media is, en dat ze zomaar ineens veel eerder komen filmen. Want ze beginnen in januari al met filmen in Nieuw-Zeeland. En dan worden er ook al delen van het dorp geschilderd.

Maar voor nu... het was een leuk avontuur om mee te maken en het geeft ons als inwoners van Tapanui weer iets om over te praten. Wie weet zet ik wel een tour op. Geen LOTR tour, maar een Pete's Dragon Tour. Dan kunnen mensen overnachten in een plek op de originele locatie, kunnen ze kennis maken mat de mensen die erin gespeeld hebben en kunnen ze picknicken op de oude zagerij. Daar zit geld in!

Over Marja Captijn

Mijn naam is Marja Captijn. Van 2005-2007 hebben we in NZ gewoond vanwege het werk van mijn man.

Het was een standaard verhaal, zoals je in elk boekje tegenkomt: geplande reis van ruim 20 maanden, met twee kinderen en 5 koffers heen, met drie kinderen en zes koffers terug, daarna heimwee, heimwee en heimwee. En dan weer zien te aarden in Nederland. Dat was erg lasting voor ons, zelfs na een jaar of twee.

Maar om dan weer terug te gaan om te ontdekken of het echt zo leuk was in NIeuw-Zeeland? Het heeft ons 5 jaar gekost, maar nu wonen we er dan eindelijk weer! Met onze 4 kinderen inmiddels (!), 2 meiden en 2 jongens, maken we de buurt van Blenheim onveilig. 

Omgeven door de wijngaarden, de sounds op 25 minuten afstand en de Wither Hills in mijn achtertuin probeer ik opnieuw mijn draai te vinden. En ik kan je zeggen; aan de omgeving en het weer zal het niet liggen! Neem een kijkje in mijn leven en geniet mee van mijn visie op the kiwi way of Dutch life!

Lees hier Marja's blog

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors