Column Gerben Multicultureel Nieuw-Zeeland

Multicultureel Nieuw-Zeeland

door Gerben Hop

Soms zeg ik wel eens gekscherend dat je geen commentaar op al die immigranten moeten hebben, je moet gewoon zorgen dat je er zelf eentje wordt.

Het komt er namelijk op neer dat iedereen in Nieuw-Zeeland uiteindelijk door immigratie hier terecht is gekomen. Nieuw-Zeeland is namelijk uit de zee omhoog gerezen en na de laatste (grote) aardbeving in Kaikoura is Nieuw Zeeland weer een stukje omhoog gegaan. Een gedeelte van de nieuwe autobaan is op het nieuwe omhoog gekomen stuk gelegd.

Ik ben nu aan het werk in een nieuw appartementencomplex voor ouderen en het is nog steeds het geval dat er te weinig (bouw)personeel is. Wat me op viel is dat er erg veel Zuid-Afrikanen rondlopen, moet nu wel gaan uitkijken wat ik zeg want ze kunnen ons makkelijk verstaan. Zuid-Afrikanen zijn net als Nederlanders goed in integreren en  spreken erg goed Engels, daarnaast hebben veel de skills die je weer nodig hebt voor een visum. Toch is de reden dat ze emigreren niet zo leuk en je kunt dan ook wel zeggen dat het blanke vluchtelingen zijn.

Er zijn ook erg veel Chinezen te vinden in de bouw, deze hebben meer moeite met communiceren. Wat ik me goed kan voorstellen want als ik Chinees moet leren dan komt er ook weinig van terecht.  Ze zijn erg harde werkers en op deze bouw doen ze tegelzetten, glasvezel netwerken aanleggen of gips op de plafonds en wanden monteren. Ik weet niet of deze Chinezen ook vluchtelingen zijn, maar ik kan me voorstellen dat je niet blij wordt van het digitale reputatiesysteem wat daar opgezet wordt.

De Kiwi´s zijn zeker nog wel in de meerderheid en ik wordt voor de grap ook wel eens uitgemaakt voor bloody foreigner. Ik zei laatst tegen een Kiwi van een ander bedrijf ´volgens mij ben jij de enige Kiwi hier´. Hij moest lachen en zei ´ik heb het gevoel dat ik in Shanghai ben´ toen er net een Chinees binnen kwam lopen.

Het is toch fantastisch om in een multiculturele samenleving te leven als je allemaal maar gelijk behandeld wordt. We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde en dat is een mooie veilige plek om te wonen met veel ruimte en vrijheid. We willen niet een volk, een religie, een munt en van de wereld een groot dorp maken.

We zijn vooral verschillend en dat moet vooral zo blijven anders vind ik er niets meer aan.

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek omdat we hier nog nooit geweest waren. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors