Column Gerben Multicultureel Nieuw-Zeeland
Like ons op Facebook

Multicultureel Nieuw-Zeeland

door Gerben Hop

Soms zeg ik wel eens gekscherend dat je geen commentaar op al die immigranten moeten hebben, je moet gewoon zorgen dat je er zelf eentje wordt.

Het komt er namelijk op neer dat iedereen in Nieuw-Zeeland uiteindelijk door immigratie hier terecht is gekomen. Nieuw-Zeeland is namelijk uit de zee omhoog gerezen en na de laatste (grote) aardbeving in Kaikoura is Nieuw Zeeland weer een stukje omhoog gegaan. Een gedeelte van de nieuwe autobaan is op het nieuwe omhoog gekomen stuk gelegd.

Ik ben nu aan het werk in een nieuw appartementencomplex voor ouderen en het is nog steeds het geval dat er te weinig (bouw)personeel is. Wat me op viel is dat er erg veel Zuid-Afrikanen rondlopen, moet nu wel gaan uitkijken wat ik zeg want ze kunnen ons makkelijk verstaan. Zuid-Afrikanen zijn net als Nederlanders goed in integreren en  spreken erg goed Engels, daarnaast hebben veel de skills die je weer nodig hebt voor een visum. Toch is de reden dat ze emigreren niet zo leuk en je kunt dan ook wel zeggen dat het blanke vluchtelingen zijn.

Er zijn ook erg veel Chinezen te vinden in de bouw, deze hebben meer moeite met communiceren. Wat ik me goed kan voorstellen want als ik Chinees moet leren dan komt er ook weinig van terecht.  Ze zijn erg harde werkers en op deze bouw doen ze tegelzetten, glasvezel netwerken aanleggen of gips op de plafonds en wanden monteren. Ik weet niet of deze Chinezen ook vluchtelingen zijn, maar ik kan me voorstellen dat je niet blij wordt van het digitale reputatiesysteem wat daar opgezet wordt.

De Kiwi´s zijn zeker nog wel in de meerderheid en ik wordt voor de grap ook wel eens uitgemaakt voor bloody foreigner. Ik zei laatst tegen een Kiwi van een ander bedrijf ´volgens mij ben jij de enige Kiwi hier´. Hij moest lachen en zei ´ik heb het gevoel dat ik in Shanghai ben´ toen er net een Chinees binnen kwam lopen.

Het is toch fantastisch om in een multiculturele samenleving te leven als je allemaal maar gelijk behandeld wordt. We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde en dat is een mooie veilige plek om te wonen met veel ruimte en vrijheid. We willen niet een volk, een religie, een munt en van de wereld een groot dorp maken.

We zijn vooral verschillend en dat moet vooral zo blijven anders vind ik er niets meer aan.

Like deze pagina

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors