Column Gerben Geen bal op de tv

Geen bal op de tv

door Gerben Hop

Onze favoriete televisieprogramma´s zijn al jaren; Ik vertrek, Floortje naar het einde van de wereld en Boer zoekt vrouw (international). Ik mag ook graag voetbal kijken, maar dit zijn nou echt programma’s die leuk zijn voor het hele gezin. Dit zijn dan ook de programma’s die we hier op de laptop terugkijken op uitzending gemist. Want er is hier geen bal op de tv, dit komt waarschijnlijk omdat er toch niemand kijkt.

De mensen die ik spreek die gaan liever vissen, surfen, of er lekker op uit. Zelf was ik er ook al zat van wat er de laatste jaren allemaal op de tv vertoond wordt, het deed me niets toen ik onze tv verkocht had. Mijn opa en oma hadden geen tv, dat begreep ik niet toen ik jong was maar nu wel. In Nederland keken we soms uit verveling naar programma’s die simpelweg het kijken en de tijd niet waard zijn. Ik ga me ook niet meer zitten ergeren door dik 90 minuten naar een saaie wedstrijd te kijken die in de laatste minuten verpest wordt. Je hebt hier toch geen invloed op, maar het heeft wel invloed op jou.

Ik vind het veel leuker om de voetbal wedstrijden van de kinderen te kijken, hier heb je wel invloed op. Mijn dochter vroeg laatst of ik dacht dat ze het goed ging doen, ik gaf als antwoord dat ze zelf moest denken dat ze het goed ging doen. Je bent er zelf bij, je hebt zelf de touwtjes in handen en de volgende dag speelde ze heel erg goed. Het is leuk om te zien dat ook hier in Nieuw-Zeeland het meiden/dames voetbal in de lift zit en dat het niveau ook omhoog gaat (Geldt voor het totale (jeugd)voetbal).

Maar als je liever een andere sport doet; je kunt alle sporten doen hier en zelfs op school je lievelingssporten extra beoefenen. Ik speel zelf iedere woensdagavond zaalvoetbal hier in Tauranga, het is net de Worldcup met al die verschillende nationaliteiten. Ik zei laatst tegen iemand leuk trainingsjasje (met Italia erop) heb je aan, ik had namelijk dezelfde aan. Ik vroeg kom je uit Italië? Nee uit Mexico zei hij, waarop hij vroeg kom jij uit Italië? Nee uit Nederland.

Het valt me op hoeveel mensen een connectie met Nederland hebben hier. Er zijn hier veel (halfbloed) Nederlanders die geen woord Nederlands spreken. Ik heb ook twee collega’s met een Nederlandse moeder en een collega met een Nederlandse schoonmoeder. Laatst kwam lekker op de trekker aan de orde, ik vertelde de twee collega’s waar ik mee aan het werk was wat het betekende. De Engelse collega die erbij was geloofd het nog steeds niet, hij denkt dat het een onbeschofte vieze zin is. Ik heb ze de Youtube link van Mannekoor Karrespoor maar opgestuurd. Het is ook leuk om te zien dat de kinderen onderling elkaar verschillende talen leren en gemixt communiceren. We moeten er ook voor waken dat we onze jongste zoon Nederlands moeten blijven leren zodat hij in ieder geval twee talen vloeiend spreekt en schrijft.

Het is ook handig om een beetje Duits te spreken hier, er zijn hier nog meer Duitsers dan in Lemmer. Laatst zat ik met mijn zoons in de hotpool, toen er twee Duitsers van een jaar of 20 bij kwamen. De een had twee (kruisjes) pleisters op zijn tepels en een of andere groene schmink op zijn neus en voorhoofd. Hij leek zo van de filmset van Braveheart te komen. Ik weet niet wat er gebeurd was, want ik had niet meer het lef om het hem te vragen. Mijn oudste zoon keek mij namelijk aan toen hij de hotpool in kwam, hij vroeg aan mij wat is hij aan het doen? Hij kon zijn lachen niet meer inhouden en dook snel onder water. Ik kon het ook niet meer houden en het komt er op neer dat we hem keihard uit hebben zitten lachen. Gelukkig konden hij en zijn maat er zelf ook wel een beetje om lachen. Dit keer werd er niet zoveel gepraat, maar normaal gesproken heb je erg leuke gesprekken met mensen die overal te wereld vandaan komen.

Wat leuk is aan de Kiwi’s dat ze heel goed weten hoe de wereld in elkaar zit en dat ze toch lekker genieten van de natuur en activiteiten in eigen land. Je hebt in eerste instantie geen invloed wat er aan de andere kant van de oceaan gebeurd. Als je je eigen wereld hebt veranderd, verandert de rest uiteindelijk wel mee.

Voor het snelste resultaat:

Hé er zit een knop op je tv, die helpt je zo uit de puree.

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek omdat we hier nog nooit geweest waren. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur.

 

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors