Eva Rijcken Pacifische Paradijzen

Pacifische Paradijzen

door Eva Rijcken

Vaak vragen kiwi's in Nieuw-Zeeland mij: "Ben je wel eens in Parijs geweest?" Als ik deze vraag bevestigend beantwoord, vragen ze mij "Dus je hebt de Eiffeltoren in het echt gezien?". Als ik ook hier ja op geef, vinden ze dit vaak heel bijzonder.

Voor veel kiwi's is het onwerkelijk, dat de wereld in Nederland 'aan onze voeten ligt'. Daar rijden we immers in een paar uurtjes naar Luxemburg, België, Frankrijk of Duitsland, zelfs naar Engeland. In Nieuw-Zeeland rijd je dezelfde afstand en dit brengt je hooguit naar een andere plaats in Nieuw-Zeeland, maar niet naar een ander land.

Ik heb me nooit gerealiseerd hoe fijn het is, dat je zo makkelijk van het ene naar het andere land kan rijden. Hoppend van de ene in de andere cultuur. En dat het steeds makkelijker en goedkoper wordt om van het ene naar het andere land te vliegen. Dat is een luxe.

Maar wat ik juist weer zo bijzonder aan Nieuw-Zeeland vind, is dat het een groot land is (in vergelijking met Nederland) en dat het zoveel in zich heeft. Je kan in Nieuw-Zeeland de mooiste stranden vinden om te surfen, witte, bijna tropische stranden waar je heerlijke vakanties kunt houden.

Heel veel bergen; wintersport lokaties; fjorden landschap; drukke steden, goed geschikt voor stedentrips en de natuur is er zo enorm divers en geweldig. Vulkanen en gebieden waar de vulkaniteit heel actief is, heerlijke zomers maar ook hele koude winters; blauwe oceanen en een geweldige variatie aan dieren en insecten. Je maakt 's werelds meest bijzondere wandelingen in de prachtige flora en fauna hier.

In de Pacifische oceaan, ongeveer tussen de 2,5 en 5 of 6 uur vliegen (afhankeijk van het eiland waar je naar toe vliegt) liggen de Pacifiche eilanden, zoals: Fiji, the Cook Islands, Samoa en Tonga en heel veel andere grote en kleine eilanden. De temperatuur ligt op veel van deze eilanden gemiddeld het hele jaar door rond de 30 graden en je vindt de meest exotische stranden op deze eilanden.

Afgelopen maand kwam mijn beste vriendin uit Nederland me opzoeken in Nieuw-Zeeland. We hebben een geweldige tijd gehad en besloten samen naar een van deze Pacifische eilanden te gaan om bij te kletsen en te kunnen genieten van de witte stranden die wij via Google hadden gezien toen we de afbeeldingen zochten van eilanden zoals Tonga, Fiji en Rarotonga.

We hebben gezocht naar de meest betaalbare tickets en besloten om naar Tonga te gaan. Tonga ligt op een kleine drie uur vliegen van Nieuw-Zeeland (Auckland) en het bestaat uit meer dan 170 eilanden! Het is een zelfstandig koninkrijk. Toerisme is hier vrijwel niet ontwikkeld.

De stranden zijn er heerlijk maar buiten de stranden… is er weinig. Wij verbleven op het hoofdeiland. Met de auto rijd je in ongeveer 2,5 uur het eiland rond (50km per uur). Vanaf de kust zie je allemaal andere eilanden, die ook onder Tonga vallen.

Op het hoofdeiland, hebben we misschien maximaal vijf restaurants gezien (resorts niet meegerekend). Omdat de eilanden relatief dun bevolkt zijn en ze erg afgelegen liggen 'van de wereld', zijn er geen supermarkten zoals wij ze kennen. Men kan in winkeltjes verpakt en verblikt voedsel kopen wat lang houdbaar is, maar daarmee houdt het op. Men eet vooral zelf verbouwde groenten en fruit.

Ik houd erg van koken en met de eigenaar van het hostel waar wij verbleven heb ik de meest organische maaltijd ooit bereid: jams, taro, tapiook en taro bladeren, vers van het land, gekookt in kokosmelk (de kokosmelk hebben we handmatig uit vers geplukte kokosnoten gewrongen). Als nagerecht aten we verse passievruchten en papayas. Men is gewend om alles vers van het land te eten.

Maar wij wilden die witte stranden.. die we op Google hadden gezien. Dus we vroegen de eigenaar van ons hostel, waar we die konden vinden. Hij vertelde ons dat we naar Fafa-eiland moesten gaan. Het Fafa-eiland is een eilandje waar je in 30 minuten omheen kan lopen.

Het is heel klein maar het is precies wat we zochten. Witte stranden, helder blauw water, als lunch aten we vis, vers uit de zee, voor ons gebakken en geserveerd met passievruchtsaus en op dit eiland waren maar ongeveer 40 mensen. We hadden heel even het gevoel dat we in het paradijs waren. Geweldig.

Het is heel fijn dat je als Europeaan zo makkelijk rond kan reizen tussen landen, maar ik vind het nu ik in Nieuw-Zeeland woon ook heel bijzonder dat we in de auto kunnen stappen en vier uur later uit kunnen stappen en nog steeds in hetzelfde land zijn, maar dat de omgeving totaal anders is.

En op een paar uur vliegen van dit land liggen culturele paradijsjes. Denk niet alleen aan de witte stranden en realiseer je dat de bevolkingen op deze eilanden vaak relatief arm zijn, maar als je ooit de kans krijgt om een van deze eilanden in de Pacifische Oceaan te bezoeken, raad ik je dit heel erg aan.

Over Eva

Eva verhuisde in augustus 2012 met haar vriend, een kiwi, naar zijn thuisland: Nieuw-Zeeland. Zij hebben elkaar in Nederland leren kennen. Het leven in Nederland was goed maar nadat zij ruim drie jaar in Nederland hebben gewoond, besloot ze om met hem naar Nieuw-Zeeland te verhuizen.

Ze beseffen dat een lange afstandrelatie tussen Nieuw-Zeeland en Nederland niet is te doen, dus in de toekomst moet er een beslissing gemaakt worden; Nieuw-Zeeland of Nederland? Die keuze kan alleen gemaakt worden nadat ze in beide landen hebben gewoond.

Vergelijkingen, twijfels, soms wat heimwee maar vooral veel nieuwe indrukken, nieuwe mensen, ervaringen en kansen in dit ontzettende mooie land spelen allemaal een rol in het leven dat Eva opbouwt in Nieuw-Zeeland.

Vanuit de winderige stad Wellington, waar zij woont, schrijft zij over Maori's (haar vriend komt uit een Maori familie), het dagelijkse leven in een ander land, cultuurverschillen, indrukwekkende natuur, de kiwi's en nog veel meer.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors