Column Gerben Het nieuwe land

Het nieuwe land

door Gerben Hop

De Noordoostpolder waar ik vandaan kom begint langzaamaan iets ouder te worden. Simpelweg omdat de bomen groter worden en natuurlijk de gebouwen ook.

Ik vond het altijd jammer dat er niet zoveel historie te vinden is. Gelukkig heb je Schokland en Urk in het nieuwe land en heb je natuurlijk de vliegtuigen uit de oorlog en de scheepswrakken die in de Zuiderzee gezonken zijn. Daarnaast heb je nog historie in de grond van voor de Zuyderzee. Ik denk dat de Zuyderzee ontstaan is tijdens de vorige grote klimaatsverandering.

In het buitenland zijn ze altijd geïnteresseerd hoe de polder gecreëerd is. We mogen dan ook wel trots zijn dat Nederland grond van de zee heeft terug gejat, zonder oorlog en geweld (is wel eens anders geweest).

Vroeger gingen de Nederlanders, Fransen en Engelsen de wereld rond om de wereld in te richten volgens de westerse standaard. Dit was hard nodig want ieder mens had recht op hetzelfde leven als wij. De indianen, Indiërs, Aboriginals en ga zo maar door moesten uit hun vertrouwde wereld dicht bij de natuur weggehaald worden. Zodat ze naar school konden om uiteindelijk een baan te bemachtigen om een fatsoenlijk huis te kunnen bouwen en lekker eten te kunnen kopen. Nu we dit achteraf analyseren komen we er toch achter dat we beter de levensstandaard  van hun konden overnemen. Ze leefden in balans met de natuur, bouwden een huis van natuurlijk materiaal en aten uit de natuur. Ze leefden gewoon vreedzaam samen met andere stammen, al laten de film op tv ons anders geloven. Geen stress, geen schuld, geen belastingen, een goed werkend immuunsysteem, geen ziekenhuizen en ga zo maar door. Dat ze gemiddeld niet zo oud werden is maar de vraag. Natuurmensen in de Himalaya kunnen nu nog steeds 120 jaar oud worden. Dan was dat eeuwen geleden ook gewoon mogelijk.

Laat ik voorop stellen dat ik nog steeds vind dat we in een fantastische tijd leven, ik had het voor geen goud willen missen. Doordat we in deze tijd leven hebben we ook de kennis om door te krijgen dat ons westerse wereldje niet het ideale wereldje is die we anderen moeten opleggen. Iedereen weet dat we op een punt zijn dat moeder aarde zich begint te verzetten tegen wat we haar aan doen.

Ik denk dat we langzaam naar een reset toe groeien. Het is tijd om de balans met jezelf en de natuur terug te vinden.

Dat vind ik fantastisch aan Nieuw-Zeeland, dat je zoveel ongerepte natuur hebt. Toch vinden veel geëmigreerde mensen uit Engeland en Nederland, maar ook de Kiwi’s, het jammer dat er niet zoveel historische gebouwen zijn zoals in Europa.

Maar je kan niet alles hebben. Wil je historische gebouwen zien, dan ga je naar Europa. Wil je machtige natuur zien, dan ga je naar Nieuw-Zeeland.

Gebeurde het vroeger dat de Europeanen naar andere culturen gingen om te zeggen dat ze moesten integreren volgens de westerse maatstaven, zo gebeurt dat nu andersom. Nu komen andere culturen naar Europa en de Europeanen moeten zich nu aanpassen aan een andere cultuur.  Allemaal gedreven door een eeuwenoude macht god (gold, oil en drugs).

Gaan we weer terug naar de basis dan vinden we de echte God (liefde en licht): je bent weer happy met niets. Gewoon midden in de natuur, geen zorgen, geen stress, gezond eten, geen ziekte en ja gewoon hier op deze aarde. 

Laten de verslaafden aan geld maar een spaceshuttle maken om naar Mars te gaan. Ik blijf lekker hier totdat mijn tijd gekomen is en tot die tijd neem ik alles in mij op en geniet ik van het voorrecht om dit mee te maken!

Over Gerben

Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek, omdat we hier nog nooit waren geweest. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig. 

Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een Nieuw-Zeelandse werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen, waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.

In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur. 

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors