Nieuw-Zeeland.nl Jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland begint hier!

Nieuw-Zeeland.nl - Jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland begint hier

Met zijn spectaculaire landschappen nodigt Nieuw-Zeeland je uit voor een roadtrip. Maar wáár begin je? Wij helpen je een handje op weg. In onze reisgids vind je álles wat je moet weten voor het plannen van je trip. En in onze reiszoeker vind je jouw ideale rondreis naar Nieuw-Zeeland. Jouw vakantie begint op Nieuw-Zeeland.nl!  Lees meer

Je reis begint op Nieuw-Zeeland.nl

Welkom op Nieuw-Zeeland.nl

Nieuw-Zeeland wordt door veel reizigers bestempeld als het mooiste land ter wereld. En dat is niet zo gek. Op het Noordereiland vind je rondom Rotorua spuitende geisers en dampende zwavelmeren, en actieve vulkanen in Tongariro National Park. Ze kenmerken het landschap tussen hoofdstad Wellington en economisch centrum Auckland. Op het Zuidereiland zijn het de diepe fjorden van Milford Sound en de pieken van de Zuidelijke Alpen, maar ook steden als Queenstown en het opnieuw opgebloeide Christchurch die het eiland karakteriseren. 

Naast al het natuurschoon is Nieuw-Zeeland vooral het land van de kiwi. En het land van de Maori-cultuur. Met zoveel om te ontdekken is het invullen van je vakantie best een uitdaging. Daarom vind je op Nieuw-Zeeland.nl álles wat je wil weten voor je rondreis door Nieuw-Zeeland. Wij kennen het land binnenste buiten, dus de voorpret begint hier! 

Leuke feiten en cijfers over Nieuw-Zeeland

  • Oppervlakte: 268.021 km2
  • Hoofdstad: Wellington
  • Officiële taal: Engels, Maori, Nieuw-Zeelandse Gebarentaal
  • Inwoneraantal: 4,78 miljoen (in 2019)
  • Regeringsvorm: Parlementaire monarchie
  • Valuta: Nieuw-Zeelandse dollar (NZD)
  • Netnummer: 0064
  • Tijdsverschil: 10 uur (tijdens onze zomertijd) of 12 uur (tijdens onze wintertijd)
  • Vliegtijd: 21 uur (Auckland en Christchurch) tot 22 uur (Queenstown en Wellington)
  • Stopcontact: 230 volt 50 Hz
  • Reisstekker nodig: Ja, voor stopcontact type I

Hoe plan ik een rondreis door Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland ligt op z’n zachtst gezegd niet om de hoek. Als je dan toch naar de andere kant van de wereld reist, wil je natuurlijk wel alles uit je rondreis door Nieuw-Zeeland halen. 

Maar Nieuw-Zeeland is bijna acht keer zo groot als Nederland en enorm veelzijdig. Alleen al het Noordereiland en het Zuidereiland onderscheiden zich als twee totaal verschillende werelden. Er zijn meerdaagse hikes te lopen en helikoptervluchten en boottochten te maken. Er zijn bergpassen te doorkruisen en nationale parken en wijnregio’s te ontdekken. Maar gezien de afstanden in Nieuw-Zeeland en de tijd die sommige activiteiten kosten, lukt het waarschijnlijk niet om alles in één vakantie te proppen. 

Voordat je je route uitstippelt, is het daarom belangrijk om te bedenken wat je wil zien en doen in Nieuw-Zeeland. Kies je voor het meer compacte Noordereiland, of het uitgestrekte Zuidereiland? Ga je gletsjers en fjorden bewonderen of geothermische bronnen en Maori-dorpen bezoeken? Elk eiland en elke regio heeft zijn eigen hoogtepunten. 

Wat kan ik zien in Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland ís natuur. De meest imposante natuurlijke bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland vind je op het Zuidereiland. Je wandelt door tropisch regenwoud en over witte stranden in het Abel Tasman National Park en vaart door de fjorden van Milford Sound. 

State Highway 6 brengt je naar de Franz Josef en Fox Glacier en leidt je via de beroemde Wanaka Tree naar de hoofdstad van het avontuur: Queenstown. Te midden van The Remarkables. Voor de kust van Kaikoura spot je walvissen en dolfijnen. En tijdens een uitstapje naar Stewart Island ga je op zoek naar pinguïns en het nationale icoon: de kiwi. 

Wil je iets anders dan wat de meerderheid doet? Kies dan voor het minder bezochte maar dichter bevolkte Noordereiland, de thuisbasis van de hoofdstad van Nieuw-Zeeland: Wellington. Hier leer je van alles over Nieuw-Zeeland in het interactieve Museum of New Zealand (Te Papa Tongarewa). Je wandelt de Tongariro Crossing en reist naar Rotorua, waar je het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland bewondert. In Hobbiton loop je over de filmset van The Lord of the Rings en The Hobbit en via Nieuw-Zeelands grootste stad Auckland reis je door naar groene eilandjes met goudgele stranden in de Bay of Islands

Deins je niet terug voor een meerdaagse hike? Trek dan stevige schoenen aan en bewandel een van de spectaculaire Great Walks die Nieuw-Zeeland rijk is. Je loopt door dichte oerwouden of juist over goudgele stranden. Tussen besneeuwde bergtoppen en langs spiegelende meren. En overnacht in de middle of nowhere. Een onvergetelijk avontuur!

En dat is nog maar het begin van de highlights die een rondreis door Nieuw-Zeeland je te bieden heeft. Benieuwd wat er nog meer op je wacht? Bekijk dan alle bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland in onze reisgids. 

Neem ik Christchurch als uitvalsbasis? 

Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland wordt door veel reizigers als mooiste deel van het land beschouwd. Een rondreis over het Zuidereiland begint vaak in Christchurch. De stad die na zware aardbevingen in 2010 en 2011 weer opkrabbelde, is een goede uitvalsbasis. Vanaf hier rijd je naar Kaikoura aan de oostkust en Nelson in het noorden, om vervolgens via de westkust richting Mount Cook, Queenstown en Milford Sound te reizen. Heb je minder tijd? Doorkruis het eiland via Highway 8 die je langs Lake Tekapo en Pukaki leidt, slinger via de Lindis Pass richting Cromwell en sluit je reis af in Queenstown. 

Wil je liever het Noordereiland verkennen? Trap je reis dan af in Auckland. Vanaf de op vulkanen gebouwde stad trek je eropuit naar de Bay of Islands. Of bezoek je de Cathedral Cove en Hot Water Beach op schiereiland Coromandel, om vervolgens af te zakken naar Wellington. Als je meer tijd hebt, stap je hier op de veerboot naar Picton op het Zuidereiland. 

Wil je meer weten over de steden van Nieuw-Zeeland? Lees je hier in!

Welk nationaal park in Nieuw-Zeeland moet ik zeker bezoeken?

Een paar van de meest bezochte natuurlijke bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland liggen in een nationaal park in Nieuw-Zeeland. Alleen al om de indrukwekkende fjorden van Milford Sound te bewonderen is een bezoek aan Fiordland National Park op het Zuidereiland bijvoorbeeld een aanrader. Het kleine Abel Tasman National Park biedt een enorm contrast. Dichtbegroeide bossen, goudgele stranden en helderblauw water wachten je hier op. 

Tussen nationaal park Fiordland en Abel Tasman ligt het spectaculaire Mount Cook National Park dat is vernoemd naar de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. De besneeuwde top van Mount Cook zie je al snel tussen de Southern Alps uitsteken als je langs het knalblauwe Lake Pukaki naar het park toe rijdt. 

Op het Noordereiland is de Tongariro Crossing in het gelijknamige Tongariro National Park een populaire daghike. Je wandelt door vulkanisch landschap naar de turquoise Emerald Lakes en vervolgens met uitzicht op Lake Taupo terug naar beneden. 

Benieuwd naar andere nationale parken in Nieuw-Zeeland? Hier vind je ze allemaal!

Welke route past het beste bij mij? 

Zodra je een idee hebt van welke bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland je wil zien, begin je met het uitstippelen van je route. Start je in Christchurch en wil je hoogtepunten als het zonnige stadje Nelson, het Nelson Lakes National Park en Abel Tasman National Park bezoeken? En de beroemde Wanaka Tree in Lake Wanaka en ijskoude gletsjers zien? Dan is deze twee weken durende rondreis over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland een mooie route. Een dagtrip over de Milford Sound Highway langs watervallen, besneeuwde bergtoppen en kraakheldere meren met als eindpunt Milford Sound mag in elk geval niet ontbreken. 

Om het Noordereiland te verkennen en hoogtepunten als de Cathedral Cove op Coromandel, geothermisch centrum Rotorua, het Tongariro National Park en hoofdstad Wellington te zien, is dit de ideale route. De Thermal Explorer Highway leidt je in een paar dagen langs alle soorten geothermisch landschap en Maori-dorpen. De avontuurlijke route over de zogeheten Forgotten World Highwayis minder populair, maar minstens zo spectaculair. De weg kronkelt door verlaten, mysterieus landschap, over steile bergwanden en dwars door het oerwoud. 

Wil je zoveel mogelijk van Nieuw-Zeeland zien? Bezoek dan het Noorder- en Zuidereiland tijdens deze rondreis door Nieuw-Zeeland van zes weken

Heb je jouw ideale route door Nieuw-Zeeland nog niet gevonden? Laat je inspireren door al onze reisroutes door Nieuw-Zeeland

Hoe vind ik mijn ideale rondreis door Nieuw-Zeeland?

Ben je eruit welke route je wil afleggen en wat voor bezienswaardigheden je gaat bezoeken? Dan is het tijd om te bepalen op welke manier je die route wil beleven. Er zijn namelijk veel verschillende reisorganisaties die een rondreis door Nieuw-Zeeland aanbieden. Elk gespecialiseerd in een ander soort reis. 

Bedenk bijvoorbeeld of je voorkeur uitgaat naar reizen in een groep, of dat je liever alleen reist. Het voordeel van een groepsreis is dat er altijd een gids meegaat die je meeneemt naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Maar een individuele rondreis door Nieuw-Zeeland geeft je meer vrijheid om de reis in te vullen naar jouw wensen. Je kan je reis ook helemaal zelf samenstellen. Wil je met het hele gezin op reis? Kijk dan eens tussen het aanbod familiereizen

Kies je voor een individuele rondreis door Nieuw-Zeeland? Bedenk dan ook hoe je die reis wil maken. Veel avonturiers gingen je al voor op een camperreis door Nieuw-Zeeland. Dat geeft je veel vrijheid. Wil je de vrijheid van een eigen vervoermiddel, maar de luxe van een hotel? Ga dan voor een autoreis en slaap onderweg in motels en hotels.

Als je alleen op reis gaat, maar graag andere reizigers ontmoet, kun je overwegen om te gaan backpacken in Nieuw-Zeeland. Geniet je liever van het comfort dat alles geregeld is, snuffel dan eens tussen de luxe reizen

Staat jouw ideale reis er niet tussen? Bekijk dan eens alle reizen naar Nieuw-Zeeland in onze reiszoeker, waar je kan filteren op je wensen. Of check de leukste aanbiedingen van dit moment in onze top 10 reizen.

TIP: Wij helpen je persoonlijk bij het uitzoeken van je rondreis

Vind je het lastig om zelf je rondreis door Nieuw-Zeeland uit te zoeken? Dat begrijpen wij maar al te goed! Er is tegenwoordig zoveel keuze dat het lastig kan zijn om een mooie rondreis of betrouwbare reisorganisatie te vinden. 

Daarom luisteren de reisspecialisten van onze Nieuw-Zeeland Desk graag naar je reiswensen die ze met hun eigen kennis en ervaring combineren om zo van A tot Z een onvergetelijke reis voor je te realiseren. Op de website van onze Nieuw-Zeeland Desk kan jij meteen je reiswensen doorgeven. 

Wil je liever eerst weten hoe de Nieuw-Zeeland Desk precies werkt? Hier leggen we je uit hóe wij in drie stappen jouw droomreis samenstellen. Bekijk de video of lees de instructie even rustig door!

Wat is de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland?

Bij het plannen van je route en reisperiode, is het belangrijk om rekening te houden met het weer in Nieuw-Zeeland. Want het is wel zo prettig als dat een beetje mee zit voor de activiteiten die je wil doen en de bezienswaardigheden die je wil bezoeken. 

Het weer in Nieuw-Zeeland is over het algemeen vergelijkbaar met Nederland met warme zomers en zachte, koude winters. Door de ligging op het Zuidelijk halfrond zijn de seizoenen wel omgedraaid. De beste reistijd voor Nieuw-Zeeland is de zomerperiode van december tot en met februari. Tijdens de Nederlandse winter dus. 

Houd er wel rekening mee dat het klimaat en het weer op het Noorder- en Zuidereiland niet precies hetzelfde zijn. Wil je meer weten over het weer in Nieuw-Zeeland, de seizoenen of het klimaat? Bekijk dan onze pagina over de beste reistijd in Nieuw-Zeeland

Handige checklist voor vertrek

Heb je jouw ideale rondreis gevonden en kan het aftellen beginnen? We helpen je graag met de voorbereidingen. Zodat je van de voorpret kunt genieten en geen last krijgt van inpak- of regelstress. We zetten de belangrijkste praktische zaken voor je op een rij. Handig! 

Wat je écht niet mag vergeten te checken voordat je op vakantie gaat naar Nieuw-Zeeland:

  • Heb je een visum? Voor Nieuw-Zeeland geldt er een visumvrijstelling bij een verblijf van maximaal drie maanden. Wel moet je sinds 1 oktober 2019 in het bezit zijn van een New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA). Lees hoe je deze aanvraagt
  • Heb je gedacht aan je vaccinaties? Voor Nieuw-Zeeland heb je meestal geen inentingen nodig, maar een vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bekijk of jij je moet laten inenten
  • Heb je de gezondheidsrisico’s gecheckt? Voor Nieuw-Zeeland gelden er niet veel, maar bereid je wel goed voor en check deze tips om gezond je vakantie door te komen. 
  • Wat is het laatste reisadvies? Voor Nieuw-Zeeland geldt over het algemeen een positief reisadvies, maar de situatie kan altijd veranderen. Check daarom voor vertrek het reisadvies voor Nieuw-Zeeland
  • Ambassade: in Nieuw-Zeeland kun je altijd terecht bij de Nederlandse ambassade in Wellington voor het regelen van belangrijke documenten. De Nieuw-Zeelandse ambassade in Nederland vind je in Den Haag. Hier vind je alle adressen. 
  • Hoe groot is het tijdsverschil? In Nieuw-Zeeland is het flink wat later dan in Nederland. Het tijdsverschil hangt af van de zomer- en wintertijd. Bekijk de tijd in Nieuw-Zeeland per seizoen. 
  • Hoe zien de weersvoorspellingen eruit? In Nieuw-Zeeland is het weer vergelijkbaar met Nederland, maar zijn de seizoenen wel omgekeerd. Kom niet voor verrassingen te staan en check het weer in Nieuw-Zeeland per regio. 
  • Heb je een berekening gemaakt van de kosten? In Nieuw-Zeeland betaal je met de Nieuw-Zeelandse dollar. Hoeveel je reis door Nieuw-Zeeland gaat kosten verschilt. Check het overzicht van de gemiddelde kosten van je vakantie. 
  • Heb je gekeken naar het vervoer? In Nieuw-Zeeland is er een goed netwerk van buslijnen om op een efficiënte manier veel plekken te bereiken. Maar met een huurauto of camper heb je alle vrijheid. Bekijk de verschillende mogelijkheden voor vervoer in Nieuw-Zeeland.
  • Heb je een reisstekker aangeschaft? De stopcontacten in Nieuw-Zeeland zijn anders dan in Nederland. Je hebt een stekker nodig voor stopcontact type I. 
  • Heb je alles ingepakt? We helpen je op weg met een paklijst voor Nieuw-Zeeland.
  • Heb je tenslotte de praktische zaken gecheckt? In Nieuw-Zeeland kunnen praktische zaken als openingstijden van winkels of bepaalde regels en nationale feestdagen afwijken van die in Nederland. Deze praktische zaken voor Nieuw-Zeeland zijn handig om te weten. 

Wat raden andere mensen aan in Nieuw-Zeeland?

Twijfel je toch nog een beetje over welke plekken je wil bezoeken tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland? Gelukkig ben je niet de eerste die de lange reis naar Nieuw-Zeeland maakt. Al veel reizigers gingen je voor en kwamen terug met de beste tips en mooiste reisverhalen. We verzamelden ze voor je op Nieuw-Zeeland.nl. 

Benieuwd naar wat andere reizigers vonden van verschillende hoogtepunten in Nieuw-Zeeland? Hieronder hebben we de beoordelingen en tips van onze community voor je op een rijtje gezet. 

De kiwi en Nieuw-Zeeland

Door heel Nieuw-Zeeland kom je het woord ‘kiwi’ tegen. Het is bijvoorbeeld de bijnaam van de bevolking en van het nationale rugbyteam de All Blacks. Zelfs de Nieuw-Zeelandse dollar wordt kiwi genoemd. En laten we het fruit niet vergeten. 

Maar de oorsprong van deze naam die te pas en te onpas wordt gebruikt, ligt bij de zeldzame loopvogel. De kiwi komt van oorsprong alleen in Nieuw-Zeeland voor en kreeg zijn naam van de Maori’s, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Het is het bekendste dier en bovendien het symbool van Nieuw-Zeeland. 

Ooit waren er zo’n twaalf miljoen kiwi’s in Nieuw-Zeeland, tegenwoordig lopen er naar schatting nog maar zestigduizend rond. Om uitsterving van de kiwi te voorkomen, zijn er allerlei projecten voor het behoud van de kwetsbare loopvogel.

Dat de kiwi belangrijk is voor Nieuw-Zeelanders, blijkt wel uit de naar de loopvogel vernoemde ‘kiwi-identiteit’ die de inwoners naleven. Hier lees je er meer over.

Waar spot ik welke dieren in Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland is dus het land van de kiwi’s. Maar er daadwerkelijk een in het wild spotten is lastig, omdat ze ‘s nachts leven en erg schuw zijn. De grootste kans heb je tijdens een nachtexcursie op Kapiti Island of in een van de opvangcentra verspreid over Nieuw-Zeeland. 

Makkelijker te spotten is de weka, een loopvogel die qua uiterlijk op de kiwi lijkt. Hij leeft voornamelijk op het Zuidereiland. Net als de kea, een groenbruine bergpapegaai die voornamelijk in de buurt van Mount Cook te vinden is. Beide vogels zijn behoorlijk brutaal en pikken graag wat eten van je mee. 

Langs de kust van het Zuidereiland leven onder andere verschillende pinguïnkolonies. Als de avond valt, komen de geeloogpinguïns en dwergpinguïns aan land. Houd je ogen ook open voor zonnende pelsrobben en zeeleeuwen. De speelse Hectordolfijnen springen regelmatig uit het water en zoeken graag bootjes op om in de golven te spelen. 

De meest spectaculaire dieren die in Nieuw-Zeeland te zien zijn, zijn orka’s, bultrugwalvissen en potvissen. Ze worden regelmatig gespot voor de kust van Kaikoura op het Zuidereiland, maar komen ook voor in de Bay of Islands op het Noordereiland. 

Wil je meer weten over de dieren die in Nieuw-Zeeland leven? Hier lees je er meer over. 

De Maori’s, hun cultuur en geschiedenis

De Maori’s waren de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland of 'Aotearoa', zoals zij Nieuw-Zeeland noemen. De tradities en de kunst van de Maori zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van de huidige cultuur. Er zijn dan ook nog veel Maori-elementen terug te vinden in Nieuw-Zeeland. Bijvoorbeeld in zang, dans, taal en plaatsnamen. 

De Maori’s kwamen zo’n duizend jaar geleden vanuit de Haiwaiki-eilanden in hun reusachtige kano’s aan in Nieuw-Zeeland. Tot de kolonisatie van Nieuw-Zeeland in de 18e eeuw, leefden ze in stammen verspreid over beide eilanden. De Maori’s leefden met respect voor de natuur en ontwikkelden een Maori-cultuur met mythes en legendes omtrent hun komst in Nieuw-Zeeland. 

Tijdens de Britse kolonisatie kwam die cultuur onder druk te staan. Veel Maori’s pasten zich aan de westerse maatstaven aan. Vandaag de dag is nog zo’n veertien procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking volbloed Maori en is er meer respect voor hun oude cultuur. Er zijn dan ook genoeg plaatsen om je te verdiepen in de Maori. De vier meest bijzondere plekken die je kunt bezoeken tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland vind je hier

Wil je meer weten? Lees je in over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland of de Maori-cultuur en -taal

Aardbevingen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt in de Pacific Ring of Fire, het ringvormige gebied rondom de Stille Oceaan. Dat houdt in dat Nieuw-Zeeland op twee tektonische platen ligt die regelmatig verschuiven en botsen. Hierdoor is er veel geologische activiteit in Nieuw-Zeeland. De vulkanen op het Noordereiland, maar ook de bergketens op het Zuidereiland zijn door die verschuivingen gevormd. Een nadeel van dit fenomeen is dat er regelmatig aardbevingen voorkomen in Nieuw-Zeeland. 

De gevolgen van de reeks aardbevingen in Christchurch in 2010 en 2011 zijn bijvoorbeeld nog steeds goed te zien op verschillende plekken in de binnenstad. Gelukkig is de stad op een creatieve en positieve manier nieuw leven ingeblazen. Iets noordelijker kreeg Kaikoura in 2016 te maken met een zware aardbeving. De State Highway 1 die hierdoor werd verwoest, werd in mei 2018 heropend. 

Desondanks is de kans dat je een aardbeving in Nieuw-Zeeland meemaakt klein. Bovendien zijn de autoriteiten altijd op het scenario van een aardbeving voorbereid en is hulp in geval van nood altijd snel ter plaatse. Het is wel verstandig om alert te blijven, de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen en in geval van nood contact te houden met het thuisfront. 

Wil je meer weten over het herstel van zwaar getroffen Christchurch? Lees je in over Christchurch na de aardbevingen. Of lees meer over het Nieuw-Zeelandse landschap

Specialisten Nieuw-Zeeland

Reizen Nieuw-Zeeland

Top 10 aanbiedingen
Aanbevolen door ons
Nieuw-Zeeland kenner
Reis van de maand
Eigenwijs Nieuw-Zeeland - va € 4399
Eigenwijs Nieuw-Zeeland

22-daagse rondreis langs alle highlights

  • Spuitende geisers en besneeuwde vulkaantoppen op het Noordereiland
  • Een indrukwekkende excursie per boot door de groene fjorden bij Milford Sound
Bekijk reis
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors