Duurzame accommodatie Nieuw-Zeeland

Duurzame accommodatie Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

Als je zelf je accommodatie boekt, heb je in Nieuw-Zeeland een grote keus uit verschillende duurzame accommodaties. Of je nu houdt van een beetje luxe, of back to basic de wildernis in wilt, in Nieuw-Zeeland kan het allemaal. Maar hoe weet je nu of een accommodatie duurzaam is of niet?

Een duurzame accommodatie is meestal kleinschalig en gaat zuinig om met water en energie. Bovendien gebruikt een duurzame accomodatie lokale producten en krijg je de kans echt kennis te maken met de Kiwi cultuur. Omdat zowel het personeel als de eigenaar uit de omgeving komt, leer je de locals en hun gewoontes pas echt kennen!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 78 reizen naar Nieuw-Zeeland

Back to basic ga je op een van de vele en uitstekende campings van Nieuw-Zeeland of op een heuse Kiwi-boerderij. Je kunt ook overnachten in een van de Bed & Breakfasts, soms in historische pandjes. Veel reizigers kiezen voor goedkopere opties zoals een hostel of in een camper.

Hostels Nieuw-Zeeland

Veel rondreizende bezoekers van Nieuw-Zeeland overnachten in een hostel of jeugdherberg. En dat is absoluut geen slechte keuze! Het aanbod is dankzij de aanwezigheid van veel backpackers erg groot en is verspreid over het hele land.

Je kunt samen met twaalf andere party-animals slapen in een dorm in een gigantisch hostel middenin het centrum van een grote stad. Maar je kunt ook overnachten in een tweepersoonskamer in een idyllisch gelegen jeugdherberg ergens in de natuur. De meeste hostels bieden slaapplekken die tussen deze twee extremen inzitten. En iedereen is er welkom.

Je zult over het algemeen veel jongere reizigers tegenkomen. Maar ouderen kunnen hier ook zeker terecht. Er zijn in Nieuw-Zeeland verschillende hostelorganisaties. De grootste zijn Hostelling International (voormalig YHA) en Budget Backpacker Hostels New Zealand (BBH).

Wanneer je van deze organisaties lid wordt - dit kun je bij elk aangesloten hostel doen - krijg je korting op overnachtingen, allerlei activiteiten en vervoer. Vooral het aanschaffen van de BBH-card is een aanrader. Deze organisatie heeft heel veel aangesloten hostels die over het algemeen van prima kwaliteit zijn.

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn goede hostels omdat ze schoon, comfortabel en niet duur zijn. Voor een nacht in een dorm betaal je ongeveer NZ$15 en voor een tweepersoonskamer zo'n NZ$ 20, afhankelijk van het seizoen. In het hoogseizoen - tussen november en februari - liggen de prijzen hoger en is het door de drukte verstandig van te voren te boeken. Er zijn soms ook éénpersoonskamers voor rond de NZ$ 30.

Er is vaak linnengoed aanwezig dus je hoeft geen slaapzak mee te nemen, maar wel een handdoek. Meestal staan er wasmachines en is er een keuken waar je je eigen maaltje kunt klaarmaken en je eten in koelkasten kunt bewaren. Er is altijd wel een gemeenschappelijke ruimte waar je kunt eten, televisiekijken én contact kunt maken met andere reizigers. Vooral dit laatste is een van de leukste redenen om in een hostel te overnachten. Doordat je met meerdere mensen dezelfde faciliteiten deelt, is het niet alleen goedkoop en gezellig, maar ook nog eens milieuvriendelijk.

Campings & Campers Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is het land van de prachtige natuur bij uitstek en ben je ook maar een beetje een natuurfreak dan is overnachten op een camping natuurlijk een must do. Campings vind je door het hele land op vaak de mooiste locaties. En de kwaliteit is een van de hoogste van de hele wereld! De Kiwi's zijn zo dol op kamperen dat ze gewoon thuis slapen gekscherend 'indoor camping' noemen.

Er is altijd wel een plekje te vinden, zelfs in januari al kun je natuurlijk voor de zekerheid altijd reserveren. De campings, ook wel holiday parks of motor camps genoemd, bieden goede faciliteiten voor tenten, campers en caravans. Zo zijn er prima sanitaire faciliteiten en vaak is er een keuken waar je zelf kunt koken.

Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden op de campings in Nieuw-Zeeland. De meest primitieve vorm is een tentje. Je betaalt tussen de NZ$ 3 en NZ$ 14 per nacht. Campers hebben een eigen plekje waar je elektriciteit kunt inpluggen. Met een camper plus twee volwassenen betaal je zo'n NZ$ 20 - 35 per nacht.

Een cabin is een is klein eenvoudig huisje met een matras, handdoeken, tafel, stoel en keukenspullen. Hiervoor betaal je ongeveer NZ$30 - 50 voor een kamer. Er zijn ook op campings dorms waar je met meerdere personen in een kamer slaapt. Een cabin is een prima alternatief voor een hostel!

DOC-campings

Slapen onder de sterren en wakker worden met een zangorkest van de meest bijzondere vogels: dat is een overnachting op een DOC-camping. Op de allermooiste plekken van Nieuw-Zeeland liggen de campings van de Department of Conservation (DOC). Deze campings bevinden zich middenin natuurparken en reservaten en zijn vaak de helft goedkoper dan normale campings, en soms zelfs gratis! Een paar mooie gratis campings vind je op het Zuidereiland op D'Urville Island in Nelson / Marlborough, in Temple Forest in Canterbury en Gillespies Beach aan de West Coast. Op Het Noordereiland kun je gratis kamperen bij de Forest Pools in Northland, in Dickeys Flat in de Bay of Islands en in het Kaimanawa Forest Park in Wanganui. Kijk voor meer informatie op de site van DOC.

Er is een minimum aan faciliteiten en soms is er niet meer dan een koude kraan. Reken op deze campings sowieso op koud douchen en de mogelijkheid dat er zelfs geen wc's zijn. Je betaalt dan ook niet meer dan NZ$ 6 per persoon. Deze campings zijn een aanrader voor de echte natuurliefhebber. Hou je van avontuur, hecht je belang aan duurzaamheid, kun je wel een nachtje zonder luxe en wil je echt eens dicht bij de natuur komen? Dan kun je een overnachting op een DOC camping in Nieuw-Zeeland absoluut niet voorbij laten gaan.

Met de Camper

De camper is een ideaal vervoermiddel wanneer je lekker je eigen weg wilt gaan. Er is een groot aantal verhuurbedrijven die vooral zijn te vinden in Auckland, Christchurch en Queenstown. Je kunt een camper huren met twee, vier en zes slaapplaatsen, compleet met voorzieningen. De huurprijs is afhankelijk van de grootte en het seizoen.

Reserveer je camper wel van tevoren want het is een zeer populair vervoers- en accommodatiemiddel. Je kunt met de camper overnachten op campings op een standplaats met elektriciteit waar ook dumpplaatsen voor toiletten en afvalwater zijn. Je kunt ook heel avontuurlijk de camper middenin de vrije natuur parkeren, behalve in de National Parks.

Als je aandacht wilt besteden aan duurzaamheid, huur dan geen grotere camper dan je nodig hebt. Het is misschien heel aantrekkelijk en comfortabel om voor een luxe en grote camper te gaan, maar de bakbeesten rijden lastiger, verbruiken meer brandstof en hebben een grotere CO

2 uitstoot. En zeg nou zelf; in een land als Nieuw-Zeeland, met een oneindigheid aan natuurlijke rijkdommen om je heen, breng je vast niet zoveel tijd door in de camper.

Wildkamperen in Nieuw-Zeeland

Heb je al je budget erdoorheen gejaagd maar ben je nog altijd in het bezit van een tent? Thumbs up voor Nieuw-Zeeland. Er zijn diverse plekken waar je gratis kunt kamperen. Wild kamperen houdt in dat je ergens kampeert waar het officieel geen camping is. Wild kamperen gebeurt in parken, reservaten, bossen, bergen en op het strand. Soms waan je je helemaal alleen op de wereld en ga je compleet back to nature. Want er zijn natuurlijk geen faciliteiten.

In tegenstelling tot Australië kan dit niet overal. Elke regio heeft verschillende regels over waar je wel en niet je tentje mag opzetten of je camper mag parkeren. Informeer hierover bij de lokale Visitor Centres. De Kiwi's controleren vaak, dus het kan je gebeuren dat je 's nachts wordt weggestuurd en je een ander plekje moet opzoeken. Over het algemeen doen ze niet moeilijk als je het netjes houdt en geen overlast veroorzaakt.

Het is wel van belang dat je de rust niet verstoord en geen schade toebrengt aan planten of dieren. Natuurlijke ecosystemen zijn kwetsbaar en als je er onderdeel van uit wilt maken moet je er zo respectvol mogelijk mee om gaan. Laat geen afval achter en maak geen onnodige herrie. Als je netjes met de omgeving omgaat, kun je er prima vertoeven en zal het wildkamperen ook in de toekomst mogelijk blijven.

Homestays & Farmstays Nieuw-Zeeland

Wil je de Kiwi echt leren kennen, ga dan bij ze logeren! Je kunt natuurlijk zomaar bij iemand aanbellen maar wil je zeker zijn van een slaapplaats, boek dan een bed in een homestay of een farmstay. Het is een hele duurzame manier van overnachten. Je bent de locals niet tot last, maar laat hen mee profiteren van jouw bezoek. Ook leef je net zoals hen en is de milieuoverlast beperkt.

Een homestay is te vergelijken met een bed and breakfast. Je krijgt een slaapkamer van het huis en deelt de badkamer en toilet met de bewoners. 's Ochtends schuif je aan voor het ontbijt. Zo leef je echt tussen de Kiwi's! Homestays bevinden zich zowel in als buiten de steden en de prijzen liggen over het algemeen wat hoog: tussen de NZ$ 60 en NZ$ 190 per persoon.

Een farmstay is een bed and breakfast op een boerderij. Er zijn verschillende soorten boerderijen waar je uit kunt kiezen; van zuivel tot schapen en ander vee. Wanneer je hier logeert, gaan de werkzaamheden gewoon door en krijg je zo een leuk kijkje in de keuken van een Nieuw-Zeelandse boerderij. De kosten variëren sterk en hangt er vanaf of je en hoe vaak je mee-eet. Gemiddeld betaal je zo'n NZ$ 0 voor een tweepersoonskamer.

Betaal je liever wat minder en ben je bereid je handen uit je mouwen te steken? Sluit je dan aan bij de WWOOF-organisatie (Willing Workers On Organic Farms). Dit is een organisatie die over de hele wereld jonge mensen de mogelijkheid biedt mee te draaien op een (organische) boerderij. Er bestaan hiervan zo'n honderden in Nieuw-Zeeland . Je kunt er allerlei soorten werk doen: van planten telen tot bomen zagen en van groente en fruit oogsten tot waterlelies verkopen.

Wanneer je zo'n vier uur per dag werkt, mag je gratis logeren, eten en drinken op de boerderij! Extra voordeel is dat je voor dit werk geen Working Holiday Visum nodig hebt maar gewoon aan de slag kunt met een Visitor's Visa. Je moet wel van tevoren contact met de boer of manager van een WWOOF-boerderij opnemen wanneer je wilt komen werken. Kijk voor meer informatie op de site van het WWOOF.

Eco-lodges Nieuw-Zeeland

Je kunt ook voor echte luxe gaan middenin in de prachtige natuur. In een oase van rust van alle gemakken voorzien. Nieuw-Zeeland biedt ruime keus aan duurzame lodges die heerlijk zijn om te vertoeven. En die tegelijkertijd hun bijdrage leveren aan het behoud van de natuurlijke omgeving.

De mogelijkheden lopen uit een van zelfvoorzienende eco-boerderijen die hun eigen groente en fruit verbouwen tot een zogenaamde 'yoga lodge' waar de yoga leer centraal staat. Er is keus genoeg! Een of meerdere nachten in een eco-lodge en je bent weer helemaal fris en fruitig voor de rest van je reis.

De meeste eco-lodges bevinden zich in of rond een National Park, aan een meer, rivier of strand. Je wordt er op en top verzorgd en er zijn vaak maar een paar gasten tegelijkertijd, zodat je een uitstekende service krijgt. Eco-lodges onderscheiden zich van hotels en resorts doordat ze op een duurzame manier omgaan met water en energie. En ze zijn goed geïntegreerd in de natuurlijke omgeving.

Zo zijn er eco-lodges met zonnepanelen op de daken en worden de huisjes vaak gebouwd van milieuvriendelijke materialen. Bovendien zijn ze bijzonder goed geisoleerd, waardoor er minder verwarming nodig is in de winter. Ook de keuken werkt met biologische ingrediënten of zelfs groente en fruit uit eigen tuin. De eco-lodges verstoren de natuurlijke omgeving dus niet, maar maken zijn er juist onderdeel van.

Een biologisch diner hoeft bovendien ook niet onsmakelijk te zijn. Je wordt er werkelijk verwend met heerlijke en gezonde culinaire hoogstandjes. Ook komt in veel gevallen een deel van de toeristische inkomsten ten goede aan een National Park of een duurzaam project.

Je betaalt doorgaans wat meer voor een eco-lodge maar je krijgt er een hoop luxe en ontspanning voor terug. De prijzen varieren van ongeveer $ 60 per nacht tot $ 600 per nacht. Het ligt er natuurlijk maar helemaal aan hoe luxe je het wilt hebben. Vaak zijn de prijzen per twee personen. Er bestaan arrangementen voor meerdere dagen. Je kunt kiezen tussen zelfvoorzienend, bed en breakfast of helemaal inclusief. Ook de kamers verschillen in luxe.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors