Fietsen Nieuw-Zeeland

Fietsen Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

Elk jaar ontdekken steeds meer mensen het genot van fietsen in Nieuw-Zeeland. Het is de perfecte manier om het land te verkennen. De rustige wegen en het prachtige landschap zorgen voor een heerlijke tijd. Het is dan ook werkelijk een paradijs voor fietsers! Omdat Nieuw-Zeeland een maritiem klimaat kent valt er soms veel regen en is het er behoorlijk winderig. Het voordeel hiervan is dat Nieuw-Zeeland zo'n schoon en groen land is.

Let op: de afstanden tussen dorpen en steden zijn groter dan je wellicht thuis bent gewend. Een gemiddelde snelheid van 20 km/h, zoals in Nederland haalbaar is, is in Nieuw-Zeealand vrijwel onmogelijk. Mede doordat je waarschijnlijk met al je bagage fietst.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

Voorbereidingen

Er zijn - vooral buiten de steden - vrijwel geen fietspaden. Je fietst gewoon op de weg - aan de linkerkant - waar met 100 km/u wordt gereden, en niet alle weggebruikers aan fietsers zijn gewend. Vandaar is het verplicht altijd een helm te dragen. De overige weggebruikers zijn de fietsers niet echt gewend en dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Zoals dat voor alle landen geldt, heeft het weer een grote invloed op het fietsplezier. Het is dan ook erg belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je aan je onvergetelijke tocht begint!

Het klimaat: Noorder- en Zuidereiland

Op het Zuidereiland komen de sterkste winden doorgaans uit het westen. Deze winden doen zich vaak voor na de lente- en herfststormen (equinox) en kunnen soms wel weken aanhouden.

Als dat gebeurt overstroomt de West Coast, waar het dan ook bekend om staat. Tegelijkertijd ondergaan de Southern Alps sterke stormachtige winden die bekend staan om hun enorme kracht. Zo worden er dan ook regelmatig auto's door op z'n kant geblazen!

Het Noordereiland heeft vergelijkbare windseizoenen, maar met een kleiner bereik. In plaats daarvan kent het Noordereiland cyclonen die vooral in het noorden van het eiland voorkomen. Deze cyclonen worden vergezeld door regen en sterke winden. Het cycloonseizoen valt tussen januari en mei.

Waar je als fietser ook rekening mee moet houden is de kracht van de zon. Als de zomer zijn hoogtijdagen viert is het aan te raden om een hoed of pet te dragen en om zonnebrand te gebruiken, ook als het bewolkt is. Je loopt onbeschermd namelijk de kans om al binnen 15 minuten te verbranden!

De temperaturen op het Zuidereiland kunnen s'avonds soms afnemen tot 5 graden of lager, zelfs in de zomer. Het Noordereiland is over het algemeen een paar graden warmer dan het Zuidereiland. Dus als je van plan bent om s'nachts in de buitenlucht te overnachten, dan doe je er goed aan om warme kleding en dekens mee te nemen.

Heb je als fietser een goede uitrusting bestaande uit warme kleding en thermosondergoed en warme, windbestendige kleding, dan is het een uitdaging om de koudere maanden van het seizoen uit te kiezen.

Tours en fietsverhuur

Of je een tour boekt of niet hangt helemaal van jezelf af. Als je weinig tijd hebt zijn er een aantal organisaties die tours aanbieden met begeleiding. Normaal gesproken gaat het hier om een tour van 6 tot 18 dagen. Ook als je er zelfstandig op uittrekt, moet je de overweging maken of je een fiets gaat huren of dat je deze zelf meeneemt.

Het heeft doorgaans weinig zin om je fiets mee te nemen naar Nieuw-Zeeland als je maar een week blijft. Als je daarom besluit je fiets thuis te laten, dan is het huren van een fiets op lange termijn ook mogelijk vanuit Auckland, Christchurch en Nelson.

Wat je ook kan overwegen als je langer dan 2 maanden wilt gaan fietsen, is een 'buy back'-regeling. Bij deze regeling is het zo dat als je de fiets na aankoop in goede staat terugbrengt, je de helft van de aankoopprijs terugkrijgt.

Bedenk daarbij wel dat sommige shops zullen hier een tijdslimiet voor hanteren. Je kunt in veel steden en resorts ook een fiets huren om wat recreatieve sightseeing te doen.

Mountainbiking

De meeste delen van Nieuw-Zeeland zijn begaanbaar voor mountainbikers. Als mountainbiker is het dan ook vooral interessant om een onroad met een offroad-tocht te combineren. Het is slim om een extra set gladde profielbanden mee te brengen om de vibratie te verminderen tijdens het rijden over de verharde snelwegen.

De wegen

De wegen van Nieuw-Zeeland bestaan vooral veel hellingen. Wat je minder vaak ziet zijn beklimmingen waar je dagen mee zoet bent zoals dat in de Europese Alpen vaak het geval is. Over het algemeen zijn de hellingen op het Zuidereiland makkelijker te beklimmen, wat nogal uitzonderlijk is, gezien de hoeveelheid aan hoge bergen op dit eiland.

Verkeersregels + overige informatie

Op de meeste treinen, ferries en langeafstandsbussen kan je, je fiets meenemen. In de meeste gevallen is de prijs die hier tegenover staat een vooraf vastgestelde prijs. Ongeacht de afstand die je aflegt.

Het komt ook wel eens voor dat je fiets niet mee kan in de bus vanwege regels aangaande de ruimte in de bus. Als je niet veel geld te besteden hebt doe je er slim aan om 1 grote fietstocht te maken in plaats van 2 kleinere.

Bikeshops

De zogenaamde 'bikeshops' vind je in de meeste plaatsen waar meer dan 5000 mensen wonen tussen Kaitaia en Invercargill. Tenzij je fiets een ongewone of zeldzame uitvoering betreft, is het niet moeilijk om de juiste onderdelen voor je fiets te krijgen. Mocht er geen bikeshop in de buurt zijn, dan doe je er goed om bij een locale automonteur langs te gaan zodat zij je wellicht verder kunnen helpen.

En nog even voor de duidelijkheid: De Nieuw-Zeelander rijdt aan de linkerkant van de weg, net als de Brit, de Australiër en de Japanner. Voertuigen die linksaf willen slaan moeten voorrang verlenen aan degenen die naar rechts willen afslaan. Fietsen is verboden binnen national parks en op de meeste autosnelwegen.

Het dragen van een helm is verplicht. En denk er goed aan dat fietsers altijd voorrang moeten verlenen aan auto's en vrachtwagens!

Beste fietsweer

De beste tijd om in Nieuw-Zeeland te gaan fietsen is tussen eind oktober tot begin april op het Noordereiland. Op het Zuidereiland is dit in december, januari of februari. Februari en maart kennen overigens het meest stabiele fietsweer, maar dit is niet altijd met 100 % zekerheid te voorspellen.

De kleuren die de herfst brengt en de rustige winterdagen kunnen voor een tocht zorgen die meer dan de moeite waard is. Hoewel de dagen buiten het seizoen korter zijn heb je wel het voordeel van vrije accommodatie omdat het minder druk is.

Er kan in deze tijd sneeuw vallen op hoger gelegen gebieden en op sommige kustgebieden op het Zuidereiland, maar het komt zelden voor dat sommige wegen hierdoor langer als een paar dagen zullen worden afgesloten.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors