Schapen scheren

Schapen scheren

door Getaway Travel

In Nieuw-Zeeland is de kans dat je een schaap tegenkomt vele malen groter dan dat je een mens tegenkomt. Het land telt ruim vier miljoen mensen tegenover ongeveer veertig miljoen schapen! En al deze beesten moeten één keer in het jaar geschoren worden. Dat levert natuurlijk een hoop wol en dat is dan ook één van de belangrijkste exportproducten van de Kiwi's.

Sheep shearing is niet bepaald een makkelijk klusje. Hoe fijn de schapen het ook vinden zonder dikke vacht, ze zijn geen grote liefhebbers van de tondeuse. Het is dus een hele kunst om te scheren zonder wondjes achter te laten bij het schaap (en blauwe plekken bij jezelf). In Nieuw-Zeeland zijn ze er inmiddels bijzonder bedreven in. Ze organiseren hier zelfs speciale sheep shearing competities. Een Kiwi is dan ook wereldrecordhouder en scheerde op 23 januari 2008 wel 560 ooien in acht uur!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Shearing Capital of the World

Te Kuiti in de regio Waikato op het Noordereiland mag zich zelfs de Shearing Capital of the World noemen. Er staat zelfs een Big Shearer standbeeld van wel zeven meter hoog! Kom hier eind maart want dan wordt de Te Kuiti Muster gehouden. Dan worden schaapscheerders competities gehouden, schapenraces en in het hele plaatsje worden er arts & crafts markten gehouden, kun je er barbecuen en luisteren naar live muziek.

Golden Shears Competition

Maar de allergrootste in Nieuw-Zeeland en één van de belangrijkste schaapscheer wedstrijden in heel de wereld is de Golden Shears Competition in Masterton. Dit plaatsje ligt in de buurt van Wellington en wordt omgeven door rollende, groene heuvels vol met, natuurlijk, schapen. Hier bevindt zich de oudste schapenboerderij van Nieuw-Zeeland.

Sinds 1961 vliegt in maart tijdens de Golden Shears Competition het wol in het rond en trekt het festival veel bezoekers. Tussen 1960 en 1980 was dit evenement zo populair dat kaartjes al een jaar van tevoren waren uitverkocht.

Nog steeds is het een leuke show om echte Kiwi's aan het werk te zien. En nu is het zo'n prestigieuze competitie tussen de schapenscheerders geworden, dat het prijzengeld door de jaren heen enorm is gestegen, sponsors maar al te graag hun steentje bijdragen en de deelnemers speciale fitness- en trainingsprogramma's volgen om op en top aan de wedstrijd mee te kunnen doen.

De Golden Shears Competition wordt elk jaar op de eerste donderdag tot zaterdag van maart in Masterton gehouden. Masterton ligt aan Highway 2 op het Noordereiland, zo'n 100 km ten noorden van Wellington.

Zelf een schaap scheren?

Zelf een schaap scheren? In Nieuw-zeeland zijn er diverse tours waar je na uitgebreide uitleg zelf een schaap bij de lurven kunt nemen. Op veel boerderijen in Nieuw-Zeeland bieden ze tours aan waarin je alles komt te weten over het boerenleven en het houden van schapen en ander vee. Je krijgt uitgebreid uitleg over sheep shearing en mag dan uiteindelijk zelf aan de slag.

Dit kan onder andere in de Earnslaw Station en in Tuatepere in de buurt van Queenstown, in Greymouth, in Sheepworld bij Auckland en in Kaikoura. Vraag bij de lokale Visitor Information Centres, de zogenaamde i-SITEs naar meer informatie.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors