Zorben Nieuw-Zeeland

Zorben Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

Dat Kiwi's origineel zijn in het bedenken van maffe sporten bleek wel door de Nieuw-Zeelandse vondst van het bungee jumpen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de sport Zorbing, die nu wereldwijd beoefend kan worden.

Luchtballen

De naam doet misschien al vermoeden dat dit niet echt een doorsnee activiteit is, en dat is het inderdaad niet. Zorbing is door de Nieuw-Zeelanders Dwane van der Sluis en Andrew Akers in 1994 ontwikkeld. De zorb is een enorm gevaarte, bestaande uit twee ballen. Deze buiten- en binnenbal zijn met kabels aan elkaar verbonden, en gemaakt van doorzichtig PVC.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

De zorbonaut, zoals de beoefenaar wordt genoemd, kan door een gat van 70 centimeter in de bal komen, hierna wordt deze ingang dicht geritst. De ballen zijn gevuld met 13 vierkante meter lucht, waardoor de bal in vorm blijft. Óók als je van de berg af rolt.

In speciaal aangelegde parken met een hoop heuvels rol je naar beneden. Deze zorbbanen zijn zo'n 200 meter lang en hebben een helling van 30°. Naast rechte afdalingen zijn er ook afdalingen met bochten. Voor de zorbonaut zal het lijken alsof hij met honderden kilometers per uur de baan af gaat, maar niets is minder waar. In het Guiness Book of Records is de snelste rit opgenomen, met 52 kilometer per uur.

Varianten

Je kunt op verschillende manieren zorben. In de originele versie van de zorb wordt de zorbonaut in een harnas gezet, zodat het lijkt alsof de wereld om je heen beweegt. De Hydro Zorb Ride is een stukje spectaculairder. In deze zorb word je niet vast gemaakt, en kun je vrij bewegen als een hamster in zijn rad. Om het nog een beetje glibberig en spannend te maken wordt er een emmer water in de zorb gegooid. Deze manier van zorben wordt ook wel vergeleken met de wasmachine.

Het leuke aan deze manier van zorben is dat je het niet alleen hoeft te doen! Er mogen maximaal drie mensen in de Hydro Zorb, dus dat wordt een natte, glibberige rit samen met je vrienden! Deze zorb is trouwens erg populair bij pasgetrouwde stelletjes. Wanneer het buiten wat kouder is, wordt er heet water in de zorb gegooid, om het effect van een sauna op te wekken.

Voor kinderen is er de Zylinder, alvast een voorproefje op het echte werk. Daar zijn zij namelijk nog een beetje te jong voor. Zorben in de Hydro Zorb mag vanaf zes jaar, onder begeleiding. En vanaf twaalf jaar voor de reguliere zorb. Tegenwoordig zijn er meerdere parken waar je kunt zorben. Naast de eerste baan in Rotorua, Nieuw-Zeeland, kan je nu ook in Australië, Tsjechië, Groot-Brittannië, Japan, Thailand, Amerika, Zweden, Polen, Oostenrijk, Ierland en Slovenië zorben

Zorben wordt gezien als een extreme sport, maar staat voornamelijk garant voor een rit vol meligheid, glibberigheid en misschien kom je er wat duizelig uit. Gewoon eens lekker gek doen dus!

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors