Filmindustrie Nieuw-Zeeland

Filmindustrie Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

De Nieuw-Zeelandse filmindustrie begon pas aan het einde van de jaren '70 op gang te komen met 'Sleeping Dogs' (1977). Dit psychologische drama betekende de start van een bloeiende Kiwi filmscene en de doorbraak voor regisseur Roger Donaldson en acteur Sam Neill.

Kassuccessen

In 'Bad Blood' (1981) werd het ware verhaal van macho Stan Graham die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geweer niet in bedwang kon houden, succesvol verfilmd. Een ander kassucces was 'Goodye Por Pie' (1980), een vrolijke road movie.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

In 1984 werd met 'Came a hot Friday' één van Nieuw-Zeelands betere komedies geproduceerd. De stad Wellington kreeg steeds grotere filmstudio's en huisde verschillende filmsterren met als gevolg dat de stad hét centrum van de Nieuw-Zeelandse filmindustrie werd en de bijnaam 'Wellywood' kreeg. Ook wordt hier elk jaar in juli het Wellington Film Festival gehouden.

Art-housefilm

Niet veel later legde men zich meer toe op de art-housefilm. Eén van de bekendste is 'Vigil' (1984); een zwaar op de hand zijnde coming-of-age-film van een meisje uit een regenachtige achterbuurt. Voor veel Kiwi's was deze film te artistiek maar werd de hemel in geprezen op het prestigieuze Filmfestival van Cannes.

Jane Campion was tot voor kort de beroemdste Kiwi- filmregisseur. Zij verfilmt typisch Nieuw-Zeelandse thema's in bijvoorbeeld 'An angel at my table' (1990), een fascinerende verfilming van de autobiografie van één van de bekendste schrijfsters van Nieuw-Zeeland: Janet Frame. Maar Campion brak internationaal door met 'The Piano' (1993) en won vele prijzen waaronder drie Oscars. 'The Piano' toont de moeilijkheden die een doofstomme vrouw ondervindt tijdens de kolonisatie van Nieuw-Zeeland.

Een andere internationaal gewaardeerde film is 'Once were warriors' (1994), een genadeloos verhaal over het moderne leven Maori in de achterbuurten van Auckland, dat de wereld versteld liet staan.

Lord of the Rings

Tegenwoordig is de meest bekende Kiwi-regisseur ongetwijfeld Peter Jackson. In 1987 had en 1992 had hij succesvolle producties met 'Bad taste' en Brain dead' en met 'Heavenly Creatures' (1994) brak hij internationaal door. Maar met de 'Lord of the Rings'-trilogie hoort Jackson helemaal tot de groten der filmaarde.

Met een Hollywood-begroting van USD$ 130 miljoen, 300 medewerkers, 50 sprekende rollen en bijna 15.000 figuranten vormen deze drie films het allergrootste én meest succesvolle project dat ooit door de Nieuw-Zeelandse filmindustrie is ondernomen. Maar liefst zestien maanden lang stonden verschillende plekken in Nieuw-Zeeland decor voor fictieve land 'Midden-Aarde' van J.R.R. Tolkien, de schrijver van de gelijknamige trilogie. De films zijn zeer succesvol. Alledrie staan ze in de top tien van de wereld van meest bezochte films aller tijden en hebben ze verschillende prijzen gewonnen. Ook zorgden deze films voor een opleving van toeristen naar Nieuw-Zeeland.

Er worden in Nieuw-Zeeland speciale Lord of the Rings-tours gegeven.

Bride Flight

Tijdens de beroemde luchtrace van Londen naar Christchurch ontmoeten drie jonge bruiden de avontuurlijke ongebonden Frank. Het is 1953: vol hoop en verwachting beginnen ze aan hun nieuwe start, niet wetend dat hun levens voor altijd verbonden blijven. Je ziet het Nieuw-Zeeland van de jaren vijftig tot nu.

De bioscoopfilm van Ben Sombogaart, bekend van onder andere de Tweeling, speelt zich af in het dramatische Nieuw-Zeelandse landschap. Het is gebaseerd op het ware verhaal van de laatste grote luchtrace. Aan boord van de Liftmaster, de DC6 van de KLM, zaten veel Nederlandse emigranten. Onder hen waren ook 29 vrouwelijke emigranten, die hun verloofdes achterna gingen. De vlucht kreeg dan ook niet voor niets de bijnaam Bride Flight.

De Nederlandse sterrencast, zet de wervelwind aan emoties, die met een nieuw leven komen, treffend neer. Tijdens de opnames in Nieuw-Zeeland was de cast, met onder andere Rutger Hauer en Willeke van Ammelrooy, wereldnieuws in Nieuw-Zeeland. De 'echte' passagiers van Bride Flight bezochten de set. Ze kwamen met foto's, kettinkjes, bedeltjes en de KLM-koffers van toen. Voor Sombogaart was het heel bijzonder: "Dat je merkte dat je een verhaal verfilmde dat werkelijk had plaatsgevonden. Dat de arena klopt en de mensen nog bestaan."

In de film willen de drie jonge bruiden Marjorie (Elise Schaap), Ada (Karina Smulders) en Esther (Anna Drijver) ontsnappen aan het naoorlogse klimaat van Nederland. De familie van de joodse Esther is vermoord in de concentratiekampen en ver weg van alle pijnlijke herinneringen wil ze gaan werken als modeontwerpster. Ada is na één ontmoeting met Derk per ongeluk zwanger geraakt en is gedwongen met hem trouwen en Marjorie droomt van geld, een knappe man, lieve kinderen en een mooi huis met uitzicht op zee. Hun verloofdes zijn al vooruit gereisd om werk en een onderkomen te vinden.

Tijdens de opwindende vlucht van 19.000 kilometer tegen een Engels en een Nieuw-Zeelands vliegtuig, ontmoeten de vrouwen de avontuurlijke Frank (Waldemar Torenstra), die als wijnboer fortuin hoopt te maken. Frank en Ada voelen zich direct tot elkaar aangetrokken en Esther herkent in Frank, wiens familie omkwam in een Jappenkamp, een lotgenoot. Het Nederlandse vliegtuig wint de luchtrace en bereikt Christchurch in recordtijd. De vrouwen beginnen vol hoop en verwachtingen aan hun nieuwe leven. Romantische verwikkelingen, maar ook liefdesdrama's en tegenslagen volgen. Bride Flight is een film over het leven en de grote beslissingen die mensen maken op zoek naar geluk.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors