Musea in Nieuw-Zeeland

Musea in Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

Hoewel de er door de korte westerse geschiedenis van Nieuw-Zeeland er nog niet zo lang officiële musea bestaan, vind je hier toch een aantal toppers. Vooral in de grote steden kun je zowel oude en nieuwe Maori-kunst, westers Nieuw-Zeelandse en internationale kunstwerken bewonderen in vaak indrukwekkende gebouwen. Vooral het Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa is een aanrader en is een van de grootste nationale musea ter wereld!

Ook de kleinere musea geven een interessant beeld van de gewoontes en gebruiken van de doorsnee Kiwi waardoor je deze op een leuke manier nog beter leert kennen.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa, Wellington, Noordereiland

Het Museum of New Zealand, oftewel Te Papa Tongarewa ('onze plek' in de Maori-taal) is met een grootte van drie voetbalvelden één van de grootste nationale musea ter wereld! Het Museum of New Zealand aan The Waterfront is sinds 1998 open en heeft sinds die tijd al bijna tien miljoen bezoekers mogen ontvangen.

Je moet hier echt heen want met de diverse en vaak interactieve tentoonstellingen leer je op een leuke manier veel over Nieuw-Zeeland. Zonder het door te hebben vul je met gemak je hele dag in dit schitterende en goed aangepakte museum.

Je kunt er gratis naar binnen, de exposities zijn laagdrempelig en je kunt er een prima hapje eten in de restaurants en souvenirs scoren in de winkeltjes. In het museum worden je verschillende verhalen verteld over alle culturen en de geschiedenis van Nieuw-Zeeland, waaronder een tentoonstelling van de Nederlanders in dit land.

Verder is er veel kunst, hoor je persoonlijke verhalen van onder andere Maori en Aziaten, kun je er wandelen over een hangbrug door het regenwoud, inheemse bossen en door een vulkanisch landschap en in het amusementshart van het museum, Time Warp, stap je zo in een supermodern huis uit 2055.

Om de sfeer te proeven van de oude Maori-cultuur is er het gemeenschapshuis Te Marae en Mana Whenua. Het Mountains to Sea toont de bijzondere variatie aan de flora en fauna van Nieuw-Zeeland en in het Awesome Forces-gedeelte wordt er op een interactieve manier uitgebeeld hoe het land geologisch is ontstaan en kun je in het Earthquake House advies krijgen wat te doen bij een aardbeving of vulkaanuitbarsting.

Het Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa vind je op de Cable St aan The Waterfront in het centrum van Wellington.

Rotorua Museum of Art and History, Rotorua, Noordereiland

Het Rotorua Museum of Art and History is absoluut de moeite waard! Al is het al omdat het is gehuisvest in het eerste kuuroord van Rotorua, het Bath House. In dit elegante gebouw kun je in 'Taking the Cure' een aantal oude baden bewonderen met de geschiedenis van het Bath House.

Er is een zeer goede tentoonstelling van schatten van de Arawa, een lokale Maori-stam, met bijvoorbeeld gevellijsten van het Houmaitawhiti-gemeenschapshuis in Rotoiti uit 1860. Neem ook een kijkje bij de puimstenen vrouwenfiguur, Pani, een barende Kumara-godin. Dit is opvallend want de meeste Maori-vruchtbaarheidsgoden zijn mannelijk.

Verder kun je er een spectaculaire korte film zien waarin de geschiedenis, mythologie en geologie van Rotorua worden gecombineerd en je zo meer te weten komt over de geothermische activiteiten en de Maori-geschiedenis. Hoogtepunt is de reconstructie van de uitbarsting van de Tarawera-vulkaan.

Het Rotorua Museum of Art and History staat aan Queens Drive in de Government Gardens in het centrum van Rotorua.

Otago Settlers Museum, Dunedin, Zuidereiland

Zoals de naam van dit museum je al doet vermoeden, kun je hier terug in de tijd van de kolonisten van Otago. Dit museum heeft een van de boeiendste collecties over de eerste kolonisten in Nieuw-Zeeland, dus ga hier heen voor een uniek beeld van de sociale geschiedenis van deze streek.

De expositie varieert van oude foto's, kleding en meubels tot gereedschap en voertuigen waaronder Josephine, de oudste tram van heel het land. De muren hangen vol met oude, vaak vergeelde foto's van de eerste Europese Nieuw-Zeelanders maar ook van de vroegste Chinese immigranten.

Tevens is er een interessante tentoonstelling over Maori en hun ervaringen met de kolonisten. Via een interactieve multimedia-show kom je er achter hoe het was om maanden met een schip van Europa naar Nieuw-Zeeland te zeilen .

Het Otago Settlers Museum ligt aan de Queens Gardens in het centrum van Dunedin.

Hawkes Bay Museum, Napier, Noordereiland

Het Hawke's Bay Museum bevindt zich in een mooi Art Deco-gebouw en is absoluut een aanrader. Het is leuk en informatief museum met verschillende interessante tentoonstellingen over Napier en omgeving. Je vindt er veel Art Deco-kunst, exposities over de Maori en is er een leuke expositie over de wooninrichting van de Kiwi's van 1900 toto 2000.

Hoogtepunt is de audiovisuele tentoonstelling over de aardbeving die Napier in 1931 bijna helemaal verwoestte. Je hoort niet alleen verhalen van overlevenden maar je ervaart deze ramp door indringende beelden en geluiden. Er is een seismograaf die 24 uur per dag alle bewegingen van de aarde weergeeft, dus heb je de kans live te zien en te voelen wanneer deze bewegingen opeens heel heftig worden.

Het Hawke's Bay Museum ligt aan de Marine Parade op de hoek van Herschell St in het centrum van Napier.

Arts Centre, Christchurch, Zuidereiland

In de voormalige University of Canterbury bevindt zich nu het Arts Centre. Het mooie gotische gebouwencomplex is een heerlijke plek om je een tijdje te vermaken. Er zijn meer dan 40 galeries, studio's en winkels en in het weekend is er een markt met verschillende etnische eettentjes. Ook vind je in het Arts Centre toneel- en balletpodia en prima cafés en restaurants.

Liefhebbers van moderne kunst moeten zeker even een kijkje nemen in Robert McDougall Art Gallery waar werken van hedendaagse artiesten uit Nieuw-Zeeland worden getoond. Wetenschapsfanaten kunnen uit hun dak in het voormalige laboratorium van de 'vader van de atoom' Ernest Lord Rutherford.

Het Arts Centre ligt op de hoek van Rollerston Avenue en Worcester Boulevard in het centrum van Christchurch.

Canterbury Museum, Christchurch, Zuidereiland

Naast de ingang van de Botanic Gardens staat een van de beste musea van Nieuw-Zeeland: Canterbury Museum. In een gotisch gebouw uit 1870 vind je collecties van oosterse kunst, meubels en mode van alle tijden en een van de mooiste exposities van opgezette vogels van het zuidelijk halfrond.

Zo staat hier een skelet van de moa, een grote maar uitgestorven loopvogel. Verder zijn er exposities over de Moriori, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori en over de flora, fauna en geologie van het land.

Om een goed beeld te krijgen van hoe het allemaal in Christchurch begon, is er een 19de-eeuwse straat nagebouwd. Hoogtepunt is de Hall of Antarctic Discovery. Hier zie én voel je hoe de eerste Zuidpoolontdekkers hun expedities beleefden. Het wordt dan ook aardig koud wanneer je in een van hun overlevingshutten duikt.

Het Canterbury Museum ligt aan de Rolleston Avenue aan de Botanic Gardens aan de rand van het centrum van Christchurch.

Auckland Art Gallery, Noordereiland

Ben je kunstliefhebber, dan moet je zeker naar de Auckland Art Gallery. Het is het eerste en grootste kunstinstituut van heel Nieuw-Zeeland. De Gallery bevindt zich in een Franse renaissance gebouw uit 1887 waar een groot deel van de collectie is gewijd aan de ontwikkeling van Nieuw-Zeelandse kunst. Er is werk te vinden van Frances Hodgkins, Colin McCahon en Ralph Hotere. Hoogtepunt zijn de Maori-portretten van Gottfried Lindauer.

Mooi is de internationale kunstcollectie die dateert van 1376 tot nu, waaronder schilderijen van de Nederlandse emigrant Petrus van der Velden. Naast de Auckland Art Gallery staat de New Gallery, gevestigd in een voormalige telefooncentrale met een grote collectie hedendaagse kunst. Hierachter ligt het kleine maar sfeervolle Albert Park met palmen, subtropische struiken, standbeelden en fonteinen. Favoriet onder studenten en kantoorpersoneel.

De Auckland Art Gallery ligt op de hoek van Wellesley Street en Kitchener Street in het centrum van Auckland.

New Zealand National Maritime Museum, Auckland, Noordereiland

Water en boten hebben altijd een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland, dus een maritiem museum mag niet ontbreken in de grootste stad van het land. In het New Zealand National Maritime Museum vind je een groot aantal historische schepen, zoals kano's van de eerste Polynesische ontdekkingsreizigers van zo'n 1000 jaar geleden.

Maar in het museum is er ook ruimte voor nieuwe schepen waaronder Nieuw-Zeelandse zeiljachten die de overwinning behaalden in de beroemde America's Cup in het jaar 2000. De schepen in dit innovatief en educatief opgezette museum liggen zowel binnen als buiten in het Viaduct Basin. Leuk is de zaal die is ingericht als scheepsinterieur, compleet met scheepsgeluiden en een zacht deinende vloer.

Het New Zealand National Maritime Museum ligt op de hoek van de Quay St en Hobson St aan het water van de Princes Wharf in het centrum van Auckland.

Auckland Museum, Noordereiland

Op het hoogste punt van het Auckland Domain ligt het Auckland Museum, ook wel Auckland War Memorial Museum genoemd. Dit volkenkundig en natuurhistorisch museum doet je van de buitenkant een beetje denken aan het klassieke Parthenon in Athene door de neoklassieke zuilen aan de voorkant en de locatie op een heuvel.

Maar hierbinnen is nog wel van alles te zien zoals exposities van Aziatische kunst, oude gevechtsvliegtuigen, schatten van Polynesische volkeren en Engelse kolonisten, flora, fauna, glas en keramiek. Mooi is ook de World War I Sanctuary met een gebrandschilderd plafond met de wapenschilden van alle Britse koloniën tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Bekijk zeker de indrukwekkende Maori Treasures: een collectie Maori-kunstwerken met onder andere een oude oorlogskano, houtsnijwerken en een traditioneel bewerkt gemeenschapshuis. Voor kinderen zijn de Discovery Centres leuk. Een paar keer per dag treedt de Maori groep Manaia met traditionele zang en dans op voor een introductie en beleving van de Maori-cultuur.

De 'Weird and Wonderful' en 'Treasures and Tales' zijn kleurrijke tentoonstellingen waar kinderen over van alles en nog wat kunnen leren op een interactieve manier; van walvisskeletten en kakkerlakken tot muziekinstrumenten van uit de hele wereld.

Het Auckland Museum ligt bovenop het park Auckland Domain, naast het centrum van de stad. Wil je er met de bus heen, pak dan de Link Bus en stap uit op Parnell Road.

New Zealand Rugby Museum, Noordereiland

Een must-do voor alle rugby liefhebbers is het New Zealand Rugby Museum. Dit oudste rugbymuseum ter wereld bevat de grootste collectie aan rugby items uit Nieuw-Zeeland. Je vindt hier bijvoorbeeld een uitgebreide fotogalerie en de meest zeldzame kunstvormen die met rugby te maken hebben. Ook is er een uitgebreide collectie aan shirts, petjes, boeken, video's en kun je bijvoorbeeld resultaten vanaf 1870 raadplegen.

Er zijn verschillende displays gemaakt met ieder een eigen tentoonstelling. Zoals bijvoorbeeld de displays over Maori Rugby en de oorspronkelijke All Blacks. Ben je nog niet zo bekend met de sport? Dan word je via een extra uitleg over het spel en de regels helemaal op de hoogte gebracht.

Je vindt het New Zealand Rugby Museum op het Noordereiland, in het centrum van Palmerston North aan de Cuba Street.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors