Schilderkunst in Nieuw-Zeeland

Schilderkunst in Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

De Nieuw-Zeelandse schilderkunst kwam pas laat tot ontwikkeling. In de 19e eeuw werd het land wel bezocht door Europese kunstenaars die met een romantische blik het landschap en de bewoners weergaven.

Een voorbeeld hiervan is de Nederlander Petrus van Velden. Deze Rotterdammer kwam na successen in Nederland in 1890 in Nieuw-Zeeland aan. Hij schilderde - vaak op bestelling - vooral landschappen bij dreigend weer. Hij staat het meest bekend om zijn nogal sombere verbeeldingen van de Otira-kloof in Arthur's Pass National Park. In 1915 overleed hij op 78-jarige leeftijd in Auckland.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Kunstopleidingen

In de 20e eeuw ontstonden er wel de eerste kunstopleidingen in Nieuw-Zeeland, al vertrokken vele artiesten naar Europa waar ze werden geïnspireerd door het Impressionisme en andere heersende stromingen. Zo ook Frances Hodgkins (1869 - 1947), de meest bekende schilder uit Nieuw-Zeeland. Ze bereikte pas haar faam toen zij in 1901 naar Europa vertrok en daar veel succes had in Engeland en Frankrijk.

De schilderkunst kreeg steeds meer een serieuze plek in de Nieuw-Zeelandse cultuur en kregen sommige Kiwi-schilders internationale faam. Zo werd Charles Frederick Goldie (1870 - 1947) beroemd om zijn zeer nauwkeurige verbeelding van Maori als een treurig en uitstervend ras. Het Expressionisme, Kubisme en andere abstracte stromingen werden ingeburgerd en toegepast door schilders als Rhona Haszard, Christopher Perkins en John Weeks.

Moderne kunst

Pas in 1954 werd er de eerste expositie van Nieuw-Zeelandse abstracte kunst gepresenteerd. Deze tentoonstelling, 'Object and Image', in de Auckland City Art Gallery deed veel stof opwaaien want voor veel Nieuw-Zeelanders was dit een nieuwe - soms onbegrijpelijke - kunststroming. Er hingen veel Modernistische werken die op een experimentele manier het nationale karakter van Nieuw-Zeeland weergaven.

Eén van deze schilders was Colin McCahon (1919 - 1987), één van de belangrijkste moderne schilders van Nieuw-Zeeland. Hij pakte controversiële thema's aan en plaatste cryptische boodschappen op zijn doeken, met onder andere teksten uit de Maori-taal. Ook Maori-schilder Robyn Kahukiwa maakte gebruik van verschillende stijlelementen uit diverse culturen. Andere bekende moderne Kiwi-schilders zijn Toss Woollaston. Jacqueline Fahey en Rita Angus.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors