Festivals en Evenementen in Nieuw-Zeeland

Festivals en Evenementen in Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

Festivals te over in Nieuw-Zeeland! De Kiwi's houden wel van een feestje en organiseren daarom veel kunst- en cultuurevenementen met de meest uiteenlopende onderwerpen. Van experimentele en alternatieve kunstvoorstellingen tot de smaak van typische Kiwi-gerechten en wie o wie zich de grootste schaapsscheerder van het land mag noemen.

Vooral in de grote steden zijn er het hele jaar door diverse festivals. Hieronder vind je enkele van de leukste festivals van Nieuw-Zeeland door het jaar heen. Wanneer je in Nieuw-Zeeland bent, check de lokale kranten voor de nieuwste update.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

Januari

Summer City Festival, Wellington, Noordereiland

Met Oud & Nieuw wordt in Wellington niet alleen het nieuwe jaar feestelijk ingeluid, maar is ook de start van een van de grootste festivals van Nieuw-Zeeland: Summer City Festival. Maar liefst twee maanden lang barst de stad uit zijn voegen door de vele events die allemaal in de openlucht plaatsvinden.

Je kunt er luisteren en dansen op allerlei soorten muziek, kijken naar modeshows, theater, (extreme) sportwedstrijden, meedoen aan een gigantische picknick, Middeleeuws vechten, creatieve workshops volgen en nog veel meer.

Best of all, alle evenementen zijn gratis! Ook worden er films in parken vertoond en kun je overal stalletjes met eten en drinken vinden.

Tijdens het Summer City Festival wordt ook Waitangi Day herdacht, het Chinese nieuwe jaar met veel vuurwerk gevierd, kun je al swingend door de straten tijdens het Cuba Street Festival en vindt Kidzone plaats: een week vol met activiteiten voor kinderen.

Het Summer City Festival vindt plaats in Wellington op het Zuidereiland aan Highway 1 en 2. Je kunt een folder met alle evenementen van het festival gratis pakken in cafés's en culturele instellingen.

Auckland Anniversary Regatta, Auckland, Noordereiland

Auckland wordt ook wel 'the City of Sails' genoemd dankzij met de vele havens, zeilschepen en zeilwedstrijden. Auckland kent ook een groter percentage boten per inwoner dan welke stad ter wereld ook! Dus vind je hier behoorlijk veel zeilgekken én - naar men zegt - de grootste eendaagse zeilwedstrijd van de wereld: de Auckland Anniversary Regatta.

Al sinds 1840, toen Auckland nauwelijks nog bestond, werd hier al een zeilwedstrijd gehouden. Tegenwoordig is de regatta een gigantisch evenement en zeilen meer dan 1000 zeilboten in de Waitemata Harbour voor de eeuwige roem.

Ben je zelf niet zo'n geoefende zeilfanaat dat je mee mag doen, kun je je deze dag toch prima in Auckland vermaken. Natuurlijk ga je naar het zeilen kijken maar er worden rond de haven ook veel festiviteiten en evenementen georganiseerd.

De Auckland Anniversary Regatta wordt elk jaar eind januari gehouden in de Waitemata Harbour gehouden. Auckland ligt op het Noordereiland aan Highway 1.

Februari

Hero Festival, Auckland, Noordereiland

Het Hero Festival is hét gay event van Nieuw-Zeeland. In februari kun je in Auckland twee weken genieten van de 'celebration of gay and lesbian culture'. Er worden gay movies gedraaid, kun je kijken naar gay theater, cabaret, dans en sport. Er worden de meest bizarre evenementen georganiseerd zoals de Chocolate Fish Swim Meet, Wigs on the Waterfront en de Tea Dance.

's Nachts kun je helemaal los op de dansvloer met DJ's uit de hele wereld. Alle feesten combineren zowel westerse homoculturen als die van de Maori en Pacific Islanders zodat er een unieke Kiwi queer-sfeer ontstaat. Op zondag kun je tijdens de Big Gay Out met al je (nieuwe homo) vrienden picknicken in het park.

Hoogtepunt van het Hero Festival is de Hero Parade op de laatste dag. Dit is echt te gek! Dit is een optocht door de straten van Auckland vol sleaze and pride en de meest extravagante kostuums en acts. Back to reality kom je de volgende ochtend tijdens de chill out party...

Het Hero Festival vindt eind februari plaats in Auckland op het Noordereiland.

Art Deco Weekend, Napier, Noordereiland

In de jaren twintig en dertig van de vorige was Art Deco dé architectuurstijl van het moment. Hoewel Nieuw-Zeeland ver van alles en iedereen vandaag ligt, deed Napier enthousiast met deze bouwtrend mee. Deze stad wist zelfs uit te groeien tot een van de meest fascinerende Art Deco-steden ter wereld.

Napier wordt daarom ook wel 'Art Deco City' genoemd, maar heeft er wel een eigen draai aangegeven door er bijvoorbeeld Maori-motieven in aan te brengen en veel zonnige pastelkleuren te gebruiken. De inwoners van Napier zijn zelfs zo gek van deze stijl dat ze elk jaar in februari het Art Deco Weekend organiseren. Eigenlijk is dit een groot verkleedfeest en hult iedereen zich in 'Art Deco-kostuums'.

Op straat gaat men zich te buiten aan eten en drinken en wordt er flink gedanst. Er worden allemaal evenementen georganiseerd rond het thema Art Deco, of die daar in de verte iets mee te maken zouden kunnen hebben. Zo hoor je veel jazz, rijden er allerlei vintage auto's rond, wordt er gepicknickt en worden er films en theaterstukken opgevoerd die je terugvoeren naar de swingende jaren twintig en dertig.

Het Art Deco Weekend vindt in het derde weekend van februari in Napier plaats. Napier ligt aan de oostkust op het Noordereiland aan Highway 2.

New Zealand International Arts Festival, Wellington, Noordereiland

Het New Zealand International Arts Festival is het allergrootste festival van heel Nieuw-Zeeland en wordt gehouden in de culturele hoofdstad van het land: Wellington. Om de twee jaar tijdens de even jaren staat deze stad totaal op zijn kop met meer dan honderd optredens en evenementen.

Er is voor iedereen wel iets te zien of te doen want tijdens dit prestigieuze festival worden zo'n beetje alle soorten kunst en cultuur vertegenwoordigd. Dit varieert vVan literatuurlezingen tot Maori-trommelconcerten en van zangwedstrijden tot catwalks met de meest kunstzinnige kostuums en haardrachten.

Aan het festival doen zowel studenten uit Nieuw-Zeeland mee als internationaal gerenommeerde artiesten. Mocht je in een even jaar rond die tijd in de buurt zijn, sla dit festival niet over want de sfeer is geweldig. Ook krijg je een leuk beeld van de creativiteit van de Kiwi's.

Het New Zealand International Arts Festival wordt iedere twee jaar in de even jaren gehouden van eind februari tot half maart.

Maart

Golden Shears Competition Masterton, Noordereiland

Nieuw-Zeeland en schapen horen bij elkaar. Van deze wollige beesten lopen er hier bijna 40 miljoen rond! Die moeten natuurlijk af en toe worden geschoren en omdat er zoveel schapen zijn is schapenscheerder een lucratief beroep geworden. En het was natuurlijk wachten op een wedstrijd onder wie nu het snelste en beste de schapen van hun vacht kan ontdoen. In het hele land worden er dan ook verschillende scheercompetities gehouden.

Maar de allergrootste in Nieuw-Zeeland en één van de belangrijkste in heel de wereld is de Golden Shears Competition in Masterton. Sinds 1961 vliegt in maart het wol in het rond en trekt het festival veel bezoekers. Tussen 1960 en 1980 was dit evenement zo populair dat kaartjes al een jaar van tevoren waren uitverkocht.

Nog steeds is het een leuke show om echte Kiwi's aan het werk te zien. En nu is het zo'n prestigieuze competitie tussen de schapenscheerders geworden, dat het prijzengeld door de jaren heen enorm is gestegen, sponsors maar al te graag hun steentje bijdragen en de deelnemers speciale fitness- en trainingsprogramma's volgen om op en top aan de wedstrijd mee te kunnen doen.

De Golden Shears Competition wordt elk jaar op de eerste donderdag tot zaterdag van maart in Masterton gehouden. Masterton ligt aan Highway 2 op het Noordereiland, zo'n 100 km ten noorden van Wellington.

WOMAD, New Plymouth, Noordereiland

WOMAD is een bijzonder festival dat op verschillende plekken op de wereld wordt gehouden, waaronder in New Plymouth. WOMAD staat voor World of Music, Arts and Dance en heeft als doel om kunst van verschillende landen en culturen te verenigen. Het festival wordt over de hele wereld georganiseerd en heeft daardoor artiesten uit meer dan twintig landen. Zo kun je er luisteren en kijken naar bijzondere en aparte acts.

Wat dacht je van Aboriginal rock muziek, reggae uit Engeland of Franse chansons gecombineerd met Senegalese hiphop? Dit en nog veel meer treedt op in maart in New Plymouth. Enthousiast geworden naar deze eclectische dans en muziek? Doe dan mee aan een van de workshops die door de artiesten wordt gegeven. Ook kun je je smaakpapillen verwennen met culinaire hoogstandjes uit verschillende landen.

Het WOMAD festival wordt in maart georganiseerd in New Plymouth op het Noordereiland.

St Patrick's Day

Sinds de jaren '70 heeft de viering van Ierse tradities in Nieuw-Zeeland een nieuwe impuls gekregen. Verschillende Ierse pubs hebben zich in Nieuw-Zeeland gevestigd en ook de populaire Ierse feestdag St Patrick's Day wordt door de kiwi's uitbundig gevierd. Op 17 maart wordt er ieder jaar dan ook stilgestaan (of juist niet) bij de Ierse feestdag St Patrick's Day. Een moment om stil te staan bij de Ierse cultuur, de vestiging van de Ieren in Nieuw-Zeeland en het leven van de Ierse beschermheilige St. Patrick.

In de praktijk betekent St Patrick's Day dat Nieuw-Zeeland groen kleurt en er wordt genoten van alles wat Iers is, waarvan alcohol hoog op het lijstje staat.

St Patrick's Day is geen nationale feestdag, maar het is wel een populair evenement, met verschillende festiviteiten en parades door het hele land. Vooral Queenstown is een populaire plek om deze groene dag door te brengen met een goed feest.

Juni - juli

Matariki - Maori New Year Celebrations, Northland, Noordereiland

Matariki is een van de meest bijzondere evenementen van Nieuw-Zeeland en vind je nergens anders ter wereld. Matariki is de Maori-naam voor een groep van zeven sterren - ook wel de Pleiaden groep genoemd - en is in juni het beste te zien.

In de periode vlak daarna komt de nieuwe maan in zicht en vieren de Maori hun nieuwe jaar. Ook danken de Maori dan dat ze op deze unieke plek op de aarde mogen wonen en betuigen hun respect daarvoor. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe bomen geplant. Tijdens Matariki worden in Northland maar liefst een maand lang allerlei activiteiten georganiseerd die je verschillende kanten van de Maori-cultuur laten zien.

Er zijn tentoonstellingen met allerlei soorten Maori-kunst, kun je meedoen aan workshops waar je op een Maori manier leert schilderen of houtsnijden, treden er straatartiesten op, kun je een nachtelijke ceremonie van het Maori Nieuwjaar beleven, typische Maori-gerechten proeven en kun je 's nachts onder de sterrenhemel naar verhalen over de Mataraki luisteren.

Matariki - Maori New Year Celebrations vindt elk jaar in juni en juli plaats in Northland, in het noorden van het Noordereiland. Bijvoorbeeld in de plaatsen Paihia, Kerikeri en Whangaroa.

Queenstown Winter Festival, Queenstown, Zuidereiland

De winters van Nieuw-Zeeland kunnen erg koud en nat zijn, maar weerhoudt de Kiwi's er niet van een groot winterfeest te organiseren. En wel in de adventure capital van het land: Queenstown. Eind juni en begin juli staat deze stad tien dagen volledig op zijn kop. Dan worden er meer dan zeventig maffe activiteiten georganiseerd die in meer of mindere mate met de winter te maken hebben.

Je kunt er spectaculaire nachtelijke skitochten maken, ijssculpturen bewonderen, brunchen in een restaurant midden in de sneeuw, meedoen of kijken naar jet-boatwedstrijden of kun je tijdens het Speight's Beerfest iedereen onder de tafel drinken onder de begeleiding van drankliederen van de Oompah-band.

Uitgaan is altijd al een favoriete bezigheid in Queenstown en tijdens het Winter Festival is de helemaal een groot feest. In de meer dan honderd cafés worden allerlei gekke evenementen georganiseerd. Op straat worden er verschillende extravagante parades gehouden. Natuurlijk zijn er ook nog sportwedstrijden waaronder belangrijke skiwedstrijden waar veel bekende skiërs aan meedoen.

Het Queenstown Winter Festival vindt elk jaar tijdens de eerste tien dagen van juli plaats. Queenstown ligt op het Zuidereiland aan Highway 6.

Wellington International Film Festival, Wellington, Noordereiland

In juli verandert Wellington in Wellywood tijdens het Wellington Internationaal Film Festival. Dan kun je kijken naar het neusje van de zalm op Nieuw-Zeelands en internationaal filmgebied. Het festival staat bekend om zijn experimentele en art house films.

Je kunt er naar films kijken die net hun première hebben beleefd op het filmfestival van Cannes en ben je zo een van de eerste van de hele wereld die ze ziet. Er zijn verschillende bioscopen prachtig gerestaureerd zoals de Paramount en de Embassy theaters. Vooral het laatste is geweldig mooi door het indrukwekkende Art Deco interieur en exterieur.

Grijp je kans een of meerdere Nieuw-Zeelandse films te kijken aangezien deze niet vaak internationaal doorbreken. Het is een leuke manier om de Kiwi's nog beter te leren kennen en met een beetje mazzel is de filmmaker er zelf ook.

Het Wellington International Film Festival vindt elk jaar in juli in Wellington op het Noordereiland plaats. Ga voor meer informatie over het festival en het regelen van kaartjes naar het Wellington Visitor Information Centre op Civic Square in het centrum van de stad.

September

Nelson Arts Festival, Nelson, Zuidereiland

Nelson heeft een bruisende kunstscene! Het warme klimaat en de ontspannen leefomgeving hebben veel kunstenaars naar deze stad gelokt waardoor het er barst van de galeries, ateliers en kunst op straat met allerlei soorten kunst.

Elk jaar in september wordt hier twee weken lang het Nelson Arts Festival gehouden dat elk jaar steeds groter wordt en een breder programma krijgt. Je kunt dan genieten en meedoen aan allerlei soorten kunst. Van abstracte schilderijen tot cabaret en van dansvoorstellingen tot een gemaskerde en zeer feestelijke straatparade.

Hoogtepunt van het festival is de uitreiking van de Wearable Art Awards. Er wordt gekozen wie de mooiste, gekste en meest creatieve 'kunstkleding' heeft ontworpen. Je ziet dan de meest waanzinnige creaties uit de hele wereld.

Het Nelson Arts Festival wordt elk jaar in september in Nelson op het Zuidereiland gehouden.

November

Taranaki Rhododendron & Garden Festival, Taranaki, Noordereiland

Nieuw-Zeelanders in Taranaki houden hun tuinen netjes bij en dat willen ze je graag laten zien tijdens het Taranaki Rhodondendron & Garden Festival. Je kunt dan meer dan 60 tuinen bewonderen in allerlei soorten, maten en stijlen met en zonder rododendrons. De Kiwi's uit deze buurt hebben het hele jaar hard gewerkt aan hun tuinen en showen ze vol trots in het voorjaar wanneer alle bloemen in bloei staan.

Er zijn verschillende routes opgesteld die je langs de tuinen voert en er zijn veel evenementen georganiseerd die het festival zo mogelijk nog meer opfleuren. Op de openingsavond is er een cocktailparty, zijn er gedurende die tien dagen jazz- en andere muzieksessies, vinden er debatten plaats, worden er prijzen aan de mooiste tuinen uitgereikt en kun je er heerlijk eten en drinken.

Het Taranaki Rhododendron & Garden Festival vindt elk jaar in en rond Taranaki op het Noordereiland plaats van eind oktober tot half november.

Showtime, Canterbury, Zuidereiland

In november staat Christchurch volledig op zijn kop tijdens Showtime Canterbury. Tien dagen lang is het een groot feest in de stad met allerlei verschillende evenementen. Het belangrijkste zijn de paardenrennen waaraan internationale jockey's meedoen en het publiek massaal op hun favoriet stemt en aanmoedigt. Langs de renbaan is het dan een gekkenhuis, maar geweldig leuk om mee te maken en je kunt natuurlijk ook zelf een gokje wagen.

Paardenrennen is nogal een elitesport en wanneer je naar wedstrijden gaat, wordt er van je verwacht dat je er wel een beetje fashionable bij loopt. Om hiervoor inspiratie op te doen worden er verschillende modeshows georganiseerd. Eten en drinken kun je ook goed tijdens het festival want er zijn verschillende eetfestijnen, zoals Taste of Canterbury, en kun je meedoen aan een wijnproeverij.

Showtime Canterbury vindt elk jaar in november plaats in Christchurch op het Zuidereiland.

Wine and Food Safari, Napier, Noordereiland

Voor een goed en lekker kijkje in de Nieuw-Zeelandse keuken moet je beslist naar de Wine and Food Safari in Napier. In november kun je een weekend lang je volstoppen met van alles wat deze nog onbekende keuken je te bieden heeft en vinden er verschillende wijnproeverijen plaats.

Wil je je deze keuken machtig maken en je familie en vrienden thuis imponeren met Kiwi-kookkunsten? Dan kun je een kookworkshop doen onder leiding van een voor Nieuw-Zeelanders bekende kookheld. Ook kun je de kunst afkijken tijdens demonstraties van beroemde koks. Verder vertellen wijnspecialisten waarom de Nieuw-Zeelandse wijn nu zo fantastisch is.

Het festival wordt nog eens extra opgevrolijkt door jazzmuziek en verschillende markten waar je typische Nieuw-Zeelandse producten kunt aanschaffen.

De Wine and Food Safari vindt elk jaar in een weekend in november in Napier aan de oostkust van het Noordereiland.

December

Kauri Run, Coromandel, Noordereiland

De Kauri Run is een hele bijzondere hardloopwedstrijd die op een mooie manier de Nieuw-Zeelandse spirit weergeeft. Deze wedstrijd is een sportieve manier om de oorspronkelijke natuur van Nieuw-Zeeland te redden. 200 jaar geleden was de Coromandel, waar de Kauri Run plaatsvindt, nog helemaal bedekt met Kauri-bomen.

Door de komst van de Europese kolonisten zijn er grote aantallen van deze indrukwekkende bomen gekapt. Maar de organisatie van deze wedstrijd zal voor elke deelnemer één nieuwe kauri-boom planten waardoor er (hopelijk) over 10 a 20 jaar een nieuw bos ontstaat.

De loop zelf is 25 km lang en is door de ongeharde grond behoorlijk zwaar. Maar je rent door een prachtig stukje Nieuw-Zeeland en je hebt mooie uitzichten over de Hauraki Gulf en Grote Oceaan. De Kauri Run vindt plaats op de Coromandel Peninsula en vertrekt bij Waikawau Beach en eindigt in Coromandel. Er gaan busjes vanuit Coromandel naar het vertrekpunt.

De Kauri Run wordt georganiseerd door Adventure Racing Coromandel in Coromandel waar je je in kunt schrijven.

Oud & Nieuw

FullCircle New Year's Dance Party Nelson, Golden Bay, Zuidereiland

Keihard swingend het nieuwe jaar in? En dan niet één nachtje maar 48 uur lang dansen op de beats van de 'funkiest and freshest of New Zealands DJs and producers'? Dat kan aan de Golden Bay! Hier wordt namelijk de FullCircle New Year's Dance Party gehouden. Dit is van de grootste dance parties van Nieuw-Zeeland.

Je kunt er maar liefst twee dagen non-stop dansen, flirten, drinken en je verder laten meevoeren door de funk en dance muziek. Er wordt gebruik gemaakt van een indrukwekkend geluidssysteem en special effects. En wat dacht je van de omgeving? De Golden Bay is schitterend door de groene omgeving achter je en de blauwe zee voor je. Vooral in deze tijd van het jaar is het er lekker warm.

De FullCircle New Year's Dance Party vindt plaats in de Golden Bay in het noorden van het Zuidereiland van 31 december tot 2 januari. Neem Highway 60 en sla af bij Takaka en rijdt door naar Takaka Hill waar het feest staat aangegeven.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors