Drinken Nieuw-Zeeland

Drinken Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

Net als de Brit is de Kiwi dol op thee en het liefst met een sloot melk erin. Maar de Nieuw-Zeelander drinkt ook graag flink wat glazen alcohol. Er zijn verschillende merken bier en je kunt er diverse soorten wijn drinken in restaurants, cafés en wijnproeverijen.

Voor de goedkoopste drank en de ultieme Kiwi-sfeer moet je naar de pub. Hier komen veel Nieuw-Zeelanders na het werk een biertje of een glas wijn halen. Hoe groter de stad, des te meer keuze je uit pubs en cafés hebt. In grote steden is er steeds meer een kosmopolitische cafécultuur aan het ontstaan en veranderen veel cafés in trendy gelegenheden.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Kleinere plaatsjes kennen juist traditionele pubs die nauwelijks lijken te veranderen. De meeste bars sluiten rond middernacht en in de weekends om drie uur 's nachts. De minimum leeftijd waarop je alcohol mag drinken is 18 jaar.

Bier

De Kiwi's horen met z'n allen tot de top 3 van bierconsumerende landen. En daar zijn ze trots op. Het wordt overal gedronken en komt meestal uit één van de twee bierconglomeraten: New Zealand Breweries en Dominion Breweries. De populairste soorten hiervan zijn Lion Red, Steinlager en DB Draught. Het Nieuw-Zeelandse bier is (helaas) sterk door de Engelsen beïnvloed want het bevat maar weinig alcohol en nauwelijks een schuimlaag, maar het wordt gelukkig wel koud geschonken. Het meeste bier wordt in flesjes verkocht al wordt er in pubs vaak een tapbiertje gedronken. Vraag daar naar een 'seven' voor een biertje van zo'n 200 ml, een 'twelve' voor 350 ml en ga je voor een halve liter, vraag dan naar en 'handle' of de oude vertrouwde Britse 'pint'.

Wijn

Nieuw-Zeeland stond altijd bekend als fanatiek bierdrinkend land en werd het drinken van wijn als een buitenlandse gewoonte beschouwd. Maar de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie kent de laatste twintig jaar een enorme vlucht. Zowel in het binnen- als buitenland wordt het drinken van een deze wijn steeds populairder. Het gematigde Nieuw-Zeelandse klimaat is ideaal voor een goede rijping van de druiven.

Over het hele land zijn er meer dan 300 wijnmakerijen verspreid. Bij veel van deze makerijen kun je gaan verschillende wijnen proeven. Ga hiervoor op het Noordereiland naar wijnstreken als Hawke's Bay en Martinborough, en op het Zuidereiland naar Wairau Valley en Waipara Valley. Vrijwel alle soorten wijn zijn in Nieuw-Zeeland vertegenwoordigd, al staat het land het meest bekend om zijn uitstekende witte wijnen. Vooral de chardonnay en de sauvignon blanc worden erg gewaardeerd. Maar de rode wijn en mousserende wijnen zijn erg in opkomst en winnen regelmatig internationale prijzen.

Kiwi cocktail

Ook Nieuw-Zeeland is aan de cocktails en een bijzonder poplaire is de 'bombay blush'. Dit is vuurrode cocktail, vandaar de naam 'blush'. Het belangrijkste ingrediënt is Bombay Sapphire is een bekend merk gin dat hier geproduceerd wordt. En zoals bij de meeste goede cocktails is de samenstelling doodsimpel:

Mix 45 milliliter van die Bombay-gin met 15 milliliter tripple sec. Gooi daar 40 milliliter ruby red juice bij voor de mooie rode kleur, een beetje siroop, een halve citroen, flink wat ijs en shaken maar. Schud het drankje na twintig seconden in een martini-glas. Om het geheel een mooi tropische look te geven nog een schijfje grapefruit langs de rand van het glas en klaar is jouw eigen Bombay Sapphire. Enjoy!!

Non-alcoholische dranken

Een andere Britse tradities die de Kiwi's hebben overgenomen is het drinken van thee, bij voorkeur sterk en met veel melk. Vaak wordt dit op vaste tijdstippen gedronken. Bij de thee hoort ook iets lekkers bij dus vind je naast je kopje iets lekkers als cake, kleine sandwiches, scones, shortbread, minced pies en donuts gevuld met aardbeienjam of custard.

Ben je niet bij een Kiwi op bezoek maar wil je toch graag van al dit lekkers genieten, ga dan naar een restaurant of hotel voor een heuse high tea. Het drinken van koffie wordt ook steeds populairder en komen er steeds meer koffiebars bij. Hier vind je niet alleen een 'gewone' espresso en cappuccino maar allerlei varianten waar je verschillende soorten melk en smaken siroop aan toe kunt voegen.

Andere populaire dranken in Nieuw-Zeeland zijn vruchtensappen. Er worden vele soorten vruchten geteeld waarvan allerlei sappen en frisdranken worden gemaakt. Een plaatselijk specialiteit is L&P: mineraalwater met citroensmaak uit Paeroa. Ook zijn milkshakes, thickshakes - met vaak veel ijs erin - en smoothies met verschillende soorten fruit en groente erg populair. Een prima anti-katermiddel is de spirulina: een dikke groene shake met zeewier gemixt met appelsap en avocado. Dit drankje vind je bijna in elk café, zodat je daar weer vrolijk verder aan de alcohol kunt.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors