Onderwijs in Nieuw-Zeeland

Onderwijs in Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

Onderwijs is erg belangrijk in Nieuw-Zeeland. Dit blijkt onder andere in de overheidsuitgaven: bijna een zesde deel hiervan wordt hieraan gespendeerd. Het onderwijs is dan ook gratis voor iedereen tussen de vijf en zestien jaar. Die leeftijdscategorie is dan ook verplicht naar school te gaan.

Kinderen die in afgelegen plekken wonen kunnen schriftelijk onderwijs volgen. Veel kinderen volgen al vóór hun vijfde jaar verschillende leerprogramma's die allemaal door de overheid worden gesubsidieerd. Gevolg is dat in principe iedereen in Nieuw-Zeeland kan lezen en schrijven.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Maori-taalprogramma

Een belangrijke onderwijsvernieuwing van de laatste tijd zijn de Maori-taalprogramma's. De Maori-taal is een officiële taal in Nieuw-Zeeland en wordt er onderwijs in gegeven.

Kinderen beginnen op de Primary School die zes jaar duurt. Dan gaan ze twee jaar naar de Intermediate School. Wanneer ze dertien jaar zijn gaan ze naar de Secondary School die 'colleges' of 'high schools' worden genoemd. Als ze zeventien of achttien jaar moet er examen worden gedaan op een bepaald 'level' waaruit volgt welk onderwijssoort ze daarna kunnen doen in het Tertiary Education.

Dit hoger onderwijs bestaat uit (acht) universiteiten, Polytechnics (scholen voor Hoger Beroepsonderwijs), Colleges of Education (leraaropleidingen), Wananga (op Maori gerichte universiteit) en Private Training Establishments (beroepscursussen op hoger niveau). De overheid betaalt een groot deel van de studiekosten van de Tertiary Education. De universiteiten hebben een groeiende goede reputatie en ontvangen steeds meer buitenlandse studenten. Deze universiteiten zijn vooral populair in de Aziatische landen onder andere vanwege hun uitstekende taalcursussen.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors