Bevolking van Nieuw-Zeeland

Bevolking van Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

De bevolking van Nieuw-Zeeland telt bijna 4 miljoen inwoners. Hiervan heeft zo'n 75% een Europese afkomst - ook wel Pakeha genoemd -, 14% is Maori, 5,3% is Polynesisch en 4,5% komt uit Azië. De meeste Pakeha hebben een Britse afkomst. Tot 1974 mochten de Britten zonder meer naar Nieuw-Zeeland verhuizen vanwege de nauwe banden tussen deze landen.

Nederland staat met zo'n 35.000 emigranten op de tweede plaats. Zij kwamen vooral na de Tweede Wereldoorlog samen met Denen en Italianen naar Nieuw-Zeeland op zoek naar een beter leven. Velen van hen wonen op het Noordereiland en er zijn verschillende Dutch Communities opgericht. Vanaf de jaren zeventig werd Nieuw-Zeeland populair onder Australiërs en vooral onder Aziaten.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Rijke immigranten

Tegenwoordig immigreren veel (rijke) inwoners van Hongkong en veel Polynesiërs. Deze laatste groep uit de eilanden van de Stille Oceaan zorgt nogal eens voor problemen. Zij kunnen gemakkelijk Nieuw-Zeeland in om op zoek te gaan naar welvaart en een baan. Maar omdat zij vaak nauwelijks scholing hebben genoten is de kans groot dat hun droom in duigen valt en is het voor hen moeilijk een gemiddelde levenstandaard te creëren.

De Maori - ook wel tangata whenua (mensen van het land) genoemd - is de grootste niet-Europese groep. Het percentage van Maori van de totale bevolking van Nieuw-Zeeland wordt steeds hoger. Hun leefomstandigheden worden steeds beter en het geboortecijfer hoger. Omdat er steeds meer gemengde huwelijken tussen Maori en Pakeha plaatsvinden neemt het aantal 'raszuivere' Maori af. Meer dan 90% van de Maori woont op het Noordereiland waar je dan ook de meeste Maori-bezienswaardigheden kunt bezoeken.

Wonen op het Noordereiland

Ongeveer 70% van alle Nieuw-Zeelanders woont op het Noordereiland en dat lijken er alleen maar meer te worden want er is sprake van een trek van het Zuidereiland naar het Noordereiland. Verder woont ruim driekwart van alle Nieuw-Zeelanders in één van de vijf grote steden.

Auckland is met ruim één miljoen inwoners overduidelijk de grootste stad van heel het land. Wellington volgt met bijna 350.000 inwoners en Christchurch is met 335.000 mensen de grootste stad van het Zuidereiland. In Hamilton wonen 165.000 Kiwi's, in Napier-Hastings bijna 115.000 en in Dunedin zo'n 107.000.

Nieuw-Zeeland heeft een bevolkingsdichtheid van zo'n 14 mensen per km². Een vergelijking met Nederland: hier wonen 452 per km². Hoewel Nieuw-Zeeland landschappelijk een ruraal land lijkt, is het met die 70% van alle Kiwi's die in de steden woont toch een geürbaniseerd land. Daarom kun je - vooral op het Zuidereiland - vele kilometers rijden zonder ook maar iemand tegen te komen.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors