Sport in Nieuw-Zeeland

Sport in Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

Nieuw-Zeeland is een echt sportland en neemt een grote plaats in het leven van veel Kiwi's. Wat wil je ook met zoveel ruimte en prachtige natuur om je heen. Dan moet je ook naar buiten! Bijna 80% van alle Nieuw-Zeelanders beoefent één of meerdere officiële sporten en ook in hun vrije tijd wordt er vaak op uitgetrokken.

De Maori hielden altijd al van hardlopen, kanoën, surfen en worstelen. De Europese kolonisten kwamen naar Nieuw-Zeeland en konden eindelijk allerlei sporten beoefenen die hen Groot-Brittannië door klassenverschillen waren ontzegd. De Kiwi's gingen los op onder andere cricket en paardenrennen. Nog steeds zijn dit erg populaire sporten. Zo trekt de Provincial Trophy - de belangrijkste cricketwedstrijden - enorm veel toeschouwers en heeft bijna elk stadje heeft wel een paardenracebaan.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Rugby

Maar de sport die met stip op nummer één bij de Kiwi's staat is rugby. In Nieuw-Zeeland is er zelfs sprake van een rugby obsessie! Overal zie je rugbyvelden waar zowel door mannen als vrouwen elk weekend bloedfanatiek wordt gespeeld. En wanneer het rugbyseizoen voorbij is zit heel Nieuw-Zeeland voor de televisie om rugby te kijken.

Rugby is rond 1870 uit Engeland over komen waaien en zeer enthousiast door de Nieuw-Zeelanders opgepikt. Elke stad heeft wel een enorm rugbystadion waar je zowel nationale als internationale teams kunt zien spelen. Ga dit zeker doen want temidden van al die schreeuwende Kiwi's een wedstrijd beleven is werkelijk een unieke ervaring! De absolute rugbyhelden van het land is het nationale team All Blacks. Hun wedstrijden worden door elke Kiwi bekeken en beleefd en uitgebreid geanalyseerd.

Niet zo bekend met rugby? Je neemt een grasveld, 2 teams van 15 spelers, een eivormige bal en 80 minuten speeltijd. Punten scoor je door de bal bij de tegenpartij in het goalgebied op de grond te drukken of de bal tussen de doelpalen door te schieten. De speler die er vandoor gaat met de bal mag zonder pardon getackeld worden. Rugby is dus alles behalve een zachtaardige sport!

Andere sporten

Andere populaire sporten in Nieuw-Zeeland zijn korfbal, wielrennen, golf, football, tennis en atletiek. Dankzij het vele water dat er in en om Nieuw-Zeeland is te vinden, doen veel Kiwi's ook aan verschillende watersporten. Zo zijn ze dol op zeilen, surfen en vissen. Veel Nieuw-Zeelanders zijn bovendien fanatieke weekendschippers.

Het land heeft bijna 130 jachtclubs en maar liefst 15.000 geregistreerde jachten. Auckland is bijvoorbeeld één van de mooiste havensteden van de wereld en wordt ook wel 'The City of Sails' genoemd. Hier werd in het jaar 2000 de belangrijkste zeilwedstrijd ter wereld gehouden: de America's Cup. Deze werd toen gewonnen door de Kiwi's, waar ze nog steeds reuze trots op zijn. Ook op de Olympische Spelen van 2004 zijn ze in de watersport succesvol geweest op het gebied van zeilen, windsurfen, kajakken en roeien.

Adventure sports

Waar de Kiwi's helemaal goed in zijn, is in het verzinnen van allerlei adventure sports. Natuurlijk doen ze hier ook aan bergbeklimmen, abseilen en tramping (het Kiwi-woord voor hiken). Maar de heftige natuur inspireerde hen de vrije uurtjes te besteden van allerlei uitdagende sporten. Je kunt in Nieuw-Zeeland van alles doen: raften, jet-boaten, paragliden, skydiven, heliskiën en nog veel meer.

Queenstown op het Zuidereiland is het walhalla van de extreme sports want hier vind je alles. De stad wordt ook wel 'The Adventure Capital' genoemd. Dit is ook de plek van de eerste grote commerciële bungee jump van 's werelds bekendste bungee jumper AJ Hackett. Een andere door Nieuw-Zeelanders uitgevonden sport is zorbing. Je kruipt dan in een drie meter dikke doorzichtige pvc-bal met een beschermlaag van vijftig cm. Hierin rol je als een gek van een steile helling. Alleen geschikt voor mensen met een zeer sterke maag.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors