Een cultureel sprongetje

Een cultureel sprongetje

door Christien

Kia Ora folks!

Niets ruikt zo ehm, bijzonder als de geur van cultuur. En in Rotorua, de culturele hoofdstad van Nieuw-Zeeland, kun je wel heel letterlijk de lucht van eeuwenoude traditie opsnuiven. De aroma komt er de spuigaten uit en dat ruikt naar...tja, rotte eieren. Vanwege de vulkanische ondergrond stoomt en bruist het overal, wat het wonen in het stadje overigens zeer voordelig maakt. Je hoeft maar een slang in de grond te steken en je hot tub wordt voor de rest van je leven gratis verwarmd. Ook kun je een gat graven en op die manier een maaltijd klaarstomen voor rond de honderd mensen.

Maoriwelkom

Tijdens een excursie maakte ik kennis met de oorspronkelijke bewoners van dit wonderschone land; de Maori's. Uiteraard voor een kleine bijdrage, waan je je een avond lang terug in de tijd waarin de Maoristammen de enige bewoners van het 'land van de lange witte wolk' waren. Uit iedere groep werd een stamhoofd gekozen en onze Max moest op traditionele wijze het hoofd bieden aan de indrukwekkende welkomstceremonie. Dit ging gepaard met luide oerkreten, gevaarlijk gezwaai met imponerende wapens en gekke sprongen. Na de ceremonie besloot het Maoristamhoofd dat we goed volk waren en werden we getrakteerd op een geweldig vullende maaltijd. Zoete aardappel, vis, mosselen, lam, pudding, fruit en dat alles heerlijk bereid. Ondertussen vermaakte de stam ons met zang en dans, onder andere de Haka, de oorlogsdans (tevens uitgevoerd door de All Blacks, het bekendste rugby team van Nieuw Zeeland voor ze een wedstrijd spelen). Kortom een leerzame en (buik)vullende avond!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Kiwi en kerven

Ook bezocht ik een van 's werelds bekendste geisers en zag ik voor het eerst de kiwi vogel in levenden lijve. Helaas mocht je ze niet op de foto zetten omdat de beesten (ze zijn behoorlijk groot!) dan helemaal de kluts kwijtraken. Als vervanging heb ik daarom een schattig pluche exemplaar aangeschaft dat zelfs kiwi-klanken produceert. En dat is geen mooi fluitgeluid!
Een andere eeuwenoude bezigheid hier in Nieuw-Zeeland is 'bonecarving'. Je bent gewoon niet hip als je niet met een zelf gekerfd kettinkje om je nek loopt. Dus ook ik besloot mijn creatieve talenten een kans te geven en ging op zoek naar een werkplaats om even lekker de handen uit de mouwen te steken. Helaas kon ik er geen vinden maar kwam ik uiteindelijk terecht in een zaak waar je stenen kon kerven, iets wat niet zo heel populair is en dus eigenlijk hipper.
De eigenaar van de stenenwinkel was echter vrij raadselachtig en kon op elke vraag alleen maar mysterieuze antwoorden geven waarbij hij mij minutenlang strak aankeek. Dit kwam mijn kerftalenten niet ten goede en hoe mooi de betekenis van mijn gekerfde steen ook mag zijn; een nieuw begin, in mijn haast om weg te komen, lijkt het teken waarschijnlijk meer op het begin van het einde. Maar goed, hoe langer je de steen op je huid draagt, hoe meer hij gaat glanzen.

Adrenalinekick

En dan nu een beschrijving van mijn meest indrukwekkende daad deze trip. Op 12000 voet sprong ik uit een geel met rood vliegtuigje! WOW, dat gaf een behoorlijke adrenalinekick! Ik was ik niet eens zo heel nerveus. Dat kwam omdat mijn skydive-partner zelf al zo'n tienduizend keer de sprong had gewaagd en hij gaf me op het juiste moment een doelkrachtig duwtje, dus; weinig keus.
Tip: kijk voor je valt niet naar beneden! Dat deed ik wel en schrok ik me bijna te pletter, maar het was ge-wel-dig!
Eerst duikelden we ongeveer veertig seconden door de lucht, tijdens onze freefall. Dat was vooral adem stokkend en vreemd en het moment voor de cameraman, die met ons mee sprong, om niet zulke charmante foto's van je te maken. Daarna klapte de parachute open en hadden we een prachtig uitzicht over Lake Taupo, het grootste meer van Nieuw-Zeeland, ontstaan door een vulkaankrater.

De landing ging vrij soepel en na vijf minuten stond ik weer met beide benen op vaste grond. Taupo is overigens de goedkoopste plek in NZ om te skydiven. Dit komt doordat ze tweedehands parachutes gebruiken, vertelde onze chauffeur zonder blikken of blozen, nadat we weer goed en wel in de bus zaten. Indrukwekkend!

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors