Emigratie naar Nieuw Zeeland

Emigratie naar Nieuw Zeeland

door Wendy

Beslissen om te emigreren is meestal al niet zo simpel, maar als de beslissing dan eenmaal genomen is, dan wordt het er niet makkelijker op. Verhuizen van het ene naar het andere land wordt bemoeilijkt door de overheden en je kunt rekenen op een boel bureaucratie.

Er zijn verschillende emigratieroutes naar Nieuw-Zeeland: als werknemer, als investeerder, als student of vanwege gezinshereniging, welke het meest geschikt is, hangt uiteraard van ieders persoonlijke situatie af.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Aangezien wij weinig geld en geen familie in Nieuw-Zeeland hadden, was de keuze al snel gemaakt: emigreren als werknemer. Wat dus inhield dat het hele plan zou vallen of staan met een baan vinden.

Ook via deze route zijn er verschillende strategieën te volgen : Je kunt proberen een baan te vinden voordat je echt gaat emigreren (wat meestal inhoudt dat je of veel geld uitgeeft aan professionele hulp of veel geld uitgeeft aan op en neer vliegen tussen Nederland en Nieuw Zeeland) of je kunt je boeltje bij elkaar pakken en hopen dat je het allemaal geregeld krijgt voordat je toeristen visum verloopt. Na goed, geld voor de dure opties hadden mijn partner en ik niet, dus we gingen voor de "op goed geluk" optie.

Voordat men gaat voor deze optie, valt het wel aan te bevelen om in de regelgeving rondom emigratie te duiken! Je krijgt je visum helaas niet voor elke baan. Ze hebben een aantal lijsten met beroepen: voor tekorten op korte termijn, voor tekorten op lange termijn en nu ook een extra lijst met beroepen die nodig zijn om Christchurch weer op te bouwen.

Als jouw beroep niet op een van die lijsten staat, dan wordt het al erg moeilijk, maar niet onmogelijk. In dat geval zal er een "labour market test" worden uitgevoerd en daarin zal je toekomstige werkgever moeten aantonen dat hij echt niemand anders kon vinden voor die baan.
Gelukkig was dat gedoe voor ons niet van toepassing, want mijn beroep stond op een lijst.

Voor ons zat een extra uitdaging in het feit van onze internationale relatie. Want in principe wordt een relatie alleen erkent als men bewijzen heeft dat men een jaar als partners heeft samengeleefd. Met een adres in Nederland en het andere in Amerika, lag het bij ons er wel dik op dat we daar niet aan voldeden. Daarom besloten we om professionele hulp te zoeken voor de visum aanvraag.

We hebben met een heleboel immigratie-adviseurs gepraat, want met ons beperkt budget moesten we goed afwegen waaraan het te besteden. Uiteindelijk kregen we via via de naam toegeschoven van Impact Migration Service Ltd. en na het eerste inleidende gesprek waren we meteen helemaal verkocht en er zeker van dat hun de hulp zou leveren waar we naar op zoek waren.

Vanaf het allereerste begin, heeft dit bedrijf ons fantastisch geholpen en onze visums waren supersnel binnen! Alleen al voor de tijdswinst was het het waard om hun in te huren, maar daarbuiten hebben ze ons ook heel veel rompslomp bespaard.

We hadden al een aantal dingen zelf gedaan, zoals mijn beroepsregistratie (voor sommige beroepen moet men zich laten registreren in Nieuw Zeeland) en de diploma vergelijking bij het NZQA. Deze stappen kostten me enorm veel tijd, ik ben er bijna een jaar mee bezig geweest voordat ik zo ver was dat ik mijn beroep mocht uitoefenen en mijn diploma's mocht gebruiken. Vandaar dat de verbazing groot was dat alles opeens zo snel ging nadat we Impact Migration Services Ltd. hadden ingehuurd, waren we maar eerder met hun in zee gegaan!

Het "probleem" rondom onze internationale relatie was geen probleem voor hun. Mijn partner kreeg dankzij hun inzet ook een werkvisum toegekend en we kregen de kans om ons jaar "als partners samenleven" in Nieuw-Zeeland vol te maken. Ik ben er van overtuigd dat zonder hun hulp, het heel anders voor ons was afgelopen.

Wat ook meehielp was dat we al goed voorbereid in het land aankwamen. We hadden alle documenten al bij ons met alle benodigde stempels erop (zoals geboorte-akte, diploma's en vertalingen, allemaal met apostille stempel). Beroepsregistratie en diploma waardering was allemaal al zo goed als klaar en de eerste sollicitatiebrieven waren al de deur uit.

Hierdoor konden we meteen na aankomst vol in de banenzoektocht duiken en werd geen kostbare toeristen-visum-tijd verspild aan dingen die je ook al van Nederland uit kunt doen.
Goede voorbereiding is het halve werk, ook bij emigraties!

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors