BBQ

BBQ

door Evelijn

Iets wat niet onopgemerkt blijft als je een tijdje in Nieuw-Zeeland verblijft is de rol die de barbecue speelt in de 'Nieuw-Zeelandse keuken'. Je komt 'm werkelijk overal tegen! Op campings, sportclubs en bij de mensen thuis. De bbq kun je zien als een belangrijke verbindende factor die het sociale leven bij elkaar houdt - weer of geen weer, valt er iets te vieren, ga je bij iemand op bezoek, of zijn er gewoon meer dan 4 personen bij elkaar, de bbq doet op de achtergrond z'n werk. En niet, zoals in Nederland, in de rol van een veredeld gourmetstel dat twee keer per jaar tevoorschijn wordt gehaald voor een avondvullend programma met nu eens 4 worstjes en daarna 4 karbonades en tenslotte 4 spiesen.

Nee, de bbq hier kun je zien als het stoere hardwerkende buitenfornuis, waar vooral VEEL tegelijk in korte tijd op moet kunnen. Dus geen snoezige ronde bbq met deksel op kooltjes voor een avond lang kabbelend plezier, maar een industrieel ogend geval met minstens twee verdiepingen, uitklapbare zijtafels en ruimte voor grote gasflessen voor het fel opstoken van de vele branders en grillplaten. Waarom al die power? Wel, het gaat erom dat alles tegelijk klaar is. Dus groente, vlees, vis, het wordt allemaal min of meer tegelijk op de bbq gedaan. En dan komt het aan op de kwaliteiten van de kok. Met een bbq in de buurt is het niet moeilijk om in het aanwezige gezelschap de ware leider aan te wijzen.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Er moet iemand verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat en dat is om onduidelijke redenen altijd een man. De bbq-management tools worden tevoorschijn gehaald, waarna in volle concentratie de bbq gemanaged wordt. Vrouwen hollen af en aan met schalen, dekken de tafel, maken salades en toveren grote hoeveelheden zelf gebakken heerlijkheden tevoorschijn. Is er een grotere hoeveelheid vlees, vis en groente dan de bbq aankan, dan wordt dat wat al klaar is tijdelijk in de oven gezet om warm te houden. En is alles uiteindelijk gaar, dan wordt het op de tafel gezet bij al het andere lekkers en wordt het startsein gegeven om aan te vallen. Normaal gesproken draagt iedereen uit het gezelschap z'n steentje bij: je neemt een salade mee, je eigen vlees of vis (wat gewoon op de hoop gegooid wordt), je eigen drank, of je bakt een taart. En deelt dit met de anderen. Zo blijft het betaalbaar en zijn maaltijden als dit diep verankerd in de cultuur.

Niet alleen in Nieuw-Zeeland is de bbq een icoon, ook in Australië. Zie hieronder voor een welbekende bbq grap... *Aussie BBQ Joke* After 4 long months of cold and winter, we are finally coming up to summer and Barbecue season. Therefore, it is important to refresh your memory on the etiquette of this sublime outdoor cooking as it's the only type of cooking a real man will do, probably because there is an element of danger involved. When a man volunteers to do the Barbecue, usually on a Saturday, the following chain of events is put into motion:

Barbecue Routine
1) The woman buys the food.
2) The woman makes the salad, prepares the vegetables, and makes dessert.
3) The woman prepares the meat for cooking, places it on a tray along with the necessary cooking utensils and sauces, and takes it to the man who is lounging beside the grill - beer in hand.

Here comes the important part:

4) THE MAN PLACES THE MEAT ON THE GRILL.

More routine....

5) The woman goes inside to organize the plates and cutlery.
6) The woman comes out to tell the man that the meat is burning. He thanks her and asks if she will bring another beer while he deals with the situation.

Important again:

7) THE MAN TAKES THE MEAT OFF THE GRILL AND HANDS IT TO THE WOMAN.

More routine...

8) The woman prepares the plates, salad, bread, utensils, napkins, sauces and brings them to the table.
9) After eating, the woman clears the table and does the dishes.

And most important of all:

10) Everyone PRAISES the MAN and THANKS HIM for his cooking efforts.
11) They tell good old Aussie barbie jokes like: Question: What do you call a boomerang that wont come back Answer: A stick 12) The man asks the woman how she enjoyed ' her night off.' And, upon seeing her annoyed reaction, concludes that there's just no pleasing some women....

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors